Stereoanlegg for alle

Et godt stereoanlegg er ofte den beste løsningen når man vil ha god lydkvalitet uten å møblere stuen med høyttalere. Men det finnes mange måter å gjøre det på.


De tradisjonelle stereoanleggene har lenge vært kjent for å gi bedre lydkvalitet sammenlignet med seks kanaler for samme pris. Med to i stedet for seks høyttalere, tar det mindre plass i rommet og er enklere å sette opp og bruke. Men lydkvaliteten kommer ikke av seg selv. Komponentene som utgjør anlegget skal passe sammen. For at lydkvaliteten skal harmonere, er man avhengig av at komponentene kan utfylle hverandre godt.

Alternativet kan være et anlegg hvor potensialet ikke er utnyttet til fulle, kanskje fordi forsterkeren har for liten effekt til å styre høyttalerne skikkelig.

Valget falt på stereoanlegg i prisklassen mellom 15 000 og 20 000 kroner. Fordi vår erfaring er at det er enklere å lykkes med lydkvaliteten når budsjettet skal spres over to kanaler istedenfor seks. Anleggene har én annen ting til felles: de tar liten plass, og er dermed attraktive for en større gruppe mennesker, enn de som velger å kjøpe størst mulig for pengene.

Hva vi testet
De tre anleggene er komponert av Audun Hage, Geir Nordby og Lasse Svendsen, som også har utgjort lytterpanelet i testen. Anleggene er testet på et bredt utvalg musikk, med ulike høyttalerplasseringer for best mulig resultat.

Blant testkriteriene har vi lagt vekt på sammenheng og balanse i musikken. Dynamikk og presisjon er svært viktig for et engasjerende anlegg, og derfor vektlagt i testen. Lydbildets størrelse og troverdighet, som skala, dynamisk kontrast, farging og klangkarakter, har også vært vurdert.

Til sist er brukervennligheten og funksjonaliteten vurdert.

Det trådløse anlegget med aktive høyttalere:
* Musikk-kilde: Logitech Squeezebox Duet kr 3300
* AVI ADM 9 aktive høyttalere
kr 16 000
* Monster Cable optisk digitalkabel kr 500
Totalt: kr 19 800

Anlegget med platespiller:
* SACD-receiver: Pioneer PDX-Z9
kr 7995
* Platespiller: Rega P1 kr 3000
* Høyttalere: Monitor Audio Silver RS6 kr 7995
* Monster Cable MCX Series høyttalerkabler kr 1298
Totalt kr 20 288

Anlegget med iPod-docking:
* CD-receiver: Marantz M-CR502
kr 2995
* iPod-dock: Marantz IS-201 kr 1495
* Høyttalere: Elac BS-243 kr 8995
* Monster Cable M850i signalkabel
kr 998
*Monster Cable MCX 2 x 3 m høyttalerkabler kr 1298
Totalt Kr. 15.871

Logitech og AVI:

Enkelt og moderne

Av: Audun Hage/Lyd&Bilde

Dette bidraget til testen baserer seg på to av de kuleste produktene Audun Hage testet i 11-2008. Og tro det eller ei, flere komponenter trenger du faktisk ikke for å lage et vaskekte hi-fi-anlegg.


La det være sagt med en gang: dette anlegget passer ikke for alle og enhver. Du får ingen CD-spiller, ingen radio og ingen docking for iPod-en din. Faktisk er du avhengig av en pc med internettoppkobling for å få noe lyd ut av det. Men om du har dette på plass, kvitterer Logitech og AVI med noe av den beste lyden som kan oppnås i denne prisklassen, og det fra et anlegg som tar minimalt med plass.

Det hele starter med Logitechs Squeezebox – en trådløs musikkspiller som kan spille av musikken du har lagret på pc-en din over trådløst nettverk.

Høyttalerne er kanskje selve kronjuvelen i anlegget. Engelske AVI liker å gjøre ting litt annerledes, og har laget høyttalere med innebygde forsterkere og egen digitalinngang. Faktisk sitter det både D/A-konverter og forsterkere innebygd i de kompakte bokhyllehøyttalerne.

Geirs kommentar til Auduns anlegg:
Dette er nokså velvokste stativhøyttalere som kan spille høyt uten at det går utover dynamikken og kontrollen. Det er meget imponerende å høre dem gjengi krevende klassisk symfonimusikk ved høyt lydnivå. Den dype røsta til Richard Hawley gjengis med kropp og gnist, mens det alltid er kontroll på alt som skjer.

Lasses kommentar:
Når man ser de hvite høyttalerne med den unnselige bestykningen av det som ser ut som gamle russiske elementer i bøtteplast, synker forventningen som et snøreløst søkke. Men så bor det noe i dette enkle anlegget som gir mening til uttrykket å ikke skue hunden på hårene. Her er det et bitt i bassen som ikke slipper taket selv om høyttalernes innebygde forsterkere kjører på full gass. De små høyttalerne våkner til liv fra en mumlende dvale når de spiller høyt, og leverer spretten dynamikk og røsker skikkelig i hyssingen.

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Pioneer, Rega og Monitor Audio:

Komplett med stor K

Av: Geir Nordby

Kjør iPod eller minnepinnen med favorittmusikken rett inn i anlegget, og spill! Dette anlegget har også internettradio, og spiller CD, SACD og vinylplater. Gulvhøyttalere gir dessuten stor lyd og rikelig med bass.


Dette anlegget er valgt ut fra en rocka musikksmak og krav til at det skal spille «alle» musikkformater. Det gjelder både CD, vinylplater og datafiler lagret i form av MP3 og WMA. Den etter hvert ganske store vinylsamlingen fortjener nemlig også omtanke. Ansvaret for å håndtere denne faller på Regas rimeligste platespiller, P1. Den er meget enkelt oppbygd, og leveres komplett med arm og en Ortofon OM 5 pickup. Valget av høyttalere falt på et par gulvhøyttalere av moderat størrelse, nemlig våre favoritter i prisklassen, Monitor Audio Silver RS6.

Auduns kommentar til Geirs anlegg:
Anlegget imponerer med en frisk og hardtslående lydkarakter. Bassgjengivelsen fra Monitor Audio strekker seg dypere enn på de to stativhøyttalerne i testen, og svinger slik bare ekte gulvhøyttalere kan gjøre. Anlegget har en varm og musikalsk klang, med klar og tydelig stemmegjengivelse og behagelig avrundede overtoner.

Lasses kommentar:
Sammen med den fremragende SACD-receiveren fra Pioneer, er de gulvstående Monitor Audio-høyttalerne et veldig tiltalende alternativ til bokhyllehøyttaleren. Fordi de ikke er store, men snarere kompakte, kan de plasseres inntil veggen ved siden av flatskjermen som bokhyllehøyttalerne i testen.

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Marantz og Elac

Elegant og kompakt

Av: Lasse Svendsen

Her er anlegget for alle som bare har plass til et mikroanlegg, men som har større ambisjoner om mye bedre lydkvalitet.


Dette anlegget er valg ut fra ønsket om en kompakt og elegant løsning for moderne hjem, hvor anlegget ikke skal synes, men definitivt høres. Anlegget er utstyrt med en egen iPod-docking som øker bruksområdet for flere av familiens medlemmer. iPod-dockingen kan fjernstyres, og den har både video- og lydutganger, slik at iPoden kan spille på anlegget, og vise bilder og video på flatskjermen.

Vanlige mikroanlegg har absolutt ingenting å stille opp med. Anlegget skaper en livlig og engasjerende musikkopplevelse, med krefter som anleggets største begrensning. Dette bør være et attraktivt alternativ for mange som søker etter et kompakt og vellydende system, og som ikke trenger mye effekt for å spille på høyt volum.

Audun kommenterer Lasses anlegg:
Systemet låter utrolig bra, bare du ikke blir fristet til å skru opp volumet for mye. Det butter nemlig litt imot når vi ber Marantz og Elac-anlegget spille virkelig høyt. Det kreves riktignok mye krefter for å fylle vårt store og godt dempede lytterom med lyd, så disse begrensningene vil være mindre fremtredende i et vanlig rom. Men dette gjør likevel at Marantz-anlegget egner seg bedre til koselig bakgrunnsmusikk for de voksne, enn tenåringsfest for fulle mugger.

Geir kommenter Lasses anlegg:
Smørsangeren Richard Hawley gjengis med relativt god fylde i stemmen, samtidig som det er god kropp i bassgitaren. Ved normalt lyttenivå oppleves anlegget som krispere i toppen enn med Auduns anlegg, bestående av Squeezebox og aktive AVI-høyttalere. Cymbaler og fioliner kommer bedre frem. Men bassrytmene er selvsagt en annen historie. Marantz-receiveren er litt svak og vrenger når bassrytmene blir for strømkrevende. Ingen tvil om at det er elektronikken som er svakeste ledd i dette anlegget, men alt i alt er det en velklingende pakke. Definitivt noe å vurdere for deg som vil ha god lyd fra liten plass.

Les hele testen på www.lydogbilde.no