Slik unngår du vannskader

Det er smart å stenge stoppekranen før dere reiser bort. Her er våre beste tips for å forebygge vannskader i huset – og hva du bør gjøre når skaden først er et faktum.


Gjennomsnittlig registreres det 200 vannskader daglig i norske hjem, viser tall fra SINTEF. For å forebygge at du kommer hjem til et hus hvor alt flyter, bør du satse på gode sikkerhetsrutiner i boligen din. 

– Det er viktig å fokusere på vedlikehold når det gjelder å forebygge vannskader, sier Are Skaar Nielsen, fagkonsulent i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening-vvs.

Han anbefaler at du jevnlig ser om det drypper fra servantens tilkoblingspunkt eller vannlåsen. Andre sårbare punkter er sluk og andre overganger mellom rør og gulv, for eksempel opplegg til vaskemaskin. 

– Sjekk også at fliser eller gulvbelegg rundt sluk ikke har sprukket opp eller er i ferd med å løsne. Det er ofte et tegn på en kommende lekkasje, sier Are Skaar Nielsen.

Bruk lekkasjestopper

 Sintef anbefaler at det monteres en lekkasjestopper til eller rundt alle vannførende installasjoner. Dermed kuttes vannet dersom fuktføleren merker at det er vann på gulvet.   

– I nybygg er dette et krav, men det er en rimelig forsikring som burde vært påkrevd i alle norske hjem, mener Are Skar Nilsen.

Andre rutiner som er viktige, er å rense sluk og vannlås jevnlig. Sjekk også om blandebatteriene trenger å byttes ut eller repareres med en ny pakning. 

– Og om du kjøper sanitærutstyr fra utlandet via nettet, bør du tenke på at de for eksempel i Spania har et vanntrykk på kun to bar, mens vi i Norge har seks. Da vil armaturet garantert ryke etter hvert, med mindre du får en rørlegger til å montere en såkalt reduksjonsventil som gjør at vanntrykket senkes. Sjekk også om produktet er teknisk godkjent hos SINTEF, eventuelt ETA, som er det tilsvarende godkjenningsorganet for Europa, sier Are Skar Nielsen.

Når skaden er skjedd

Steng stoppekrana! Alle i husstanden må vite hvor stoppekrana er. Det er også lurt å stenge av vannet når dere skal reise på ferie, da slipper dere å komme hjem til våte overraskelser. 
Ring rørleggeren! Det er viktig å få en fagmann på plass så fort som mulig for å begrense omfanget av skadene.
Ring forsikringsselskapet!Husk å ta vare på eventuelt ødelagte rørdeler der bruddet har oppstått. Dette skal nemlig forsikringsselskapet ha. 

Tips! Husk å koble fra hageslangen før frosten kommer ellers kan vannet fryse og føre til at røret i veggen ryker. 

Kilder: Vannskadekontoret.no, skikkeligrørlegger.no