Advarer mot baderomsvifter

Eksperter advarer mot baderomsvifter. Mekaniske vifter på badet får fukten raskt ut etter en dusj, men de stenger den naturlige ventilasjonen resten av døgnet.


– Det er viktig å forstå prinsippet om at et bad i øverste etasje fungerer som ventilasjon for hele huset. Luft og fuktighet i huset stiger opp, og føres ut gjennom badeværelset, sier biolog Stein Norstein i Anticimex.

De mekaniske viftene det advares mot er vanligst i eldre hus der badet er pusset opp. Siden det dusjes mer i dag enn for noen tiår siden, monterer huseieren gjerne en ny vifte i den gamle luftekanalen over tak. Slik oppnår huseieren at duggen på speilet forsvinner fort.

Stenger luftgjennomstrømmingen
– Problemet med disse viftene er at de har et spjeld som stenger ventilen helt når viften slås av. Dermed blir den naturlige luftgjennomstrømmingen i boligen stengt mesteparten av døgnet, sier Stein Norstein i Anticimex. Firmaet inspiserer svært mange norske boliger hvert år.

Luftstrømmen drives av trykkforskjellene og sørger for at gammel luft byttes ut med ny. På grunn av trykkforskjellen siver luften inn gjennom kjellerventilr og ut av et avtrekk over tak fra en høyereliggende etasje.

– Hvis du pusser opp et bad i øverste etasje, skal du ikke undervurdere den passive ventilasjonen som ligger i avtrekket. Det kan være at det faktisk er ganske bra. Pass bare på at det er et avtrekk som går hele tiden og at det er lufting under baderomsdøra, sier Norstein.

Etterlyser egnet produkt
Det kan ta tid å få ut dampen etter en dusj med slike eldre avtrekk. En løsning kan da være å installere en vifte som man slår på etter dusj. Da er det viktig at man ikke stenger det gamle avtrekket samtidig.

Norstein ønsker seg helst et produkt som kombinerer de to.
– Jeg ønsker meg en vifte som kan settes inn i luftekanalen, og som går stille og jevnt hele døgnet, men som slår seg på og går kraftigere når det er mye damp i rommet. Et slikt produkt finnes ikke på markedet i dag, sier Norstein.