Oppvaskkosten og kjøkkensvampen er et yndet sted for bakterier.
Oppvaskkosten og kjøkkensvampen er et yndet sted for bakterier. Bilde: GettyImages (illustrasjonsfoto)

Bakteriefeller i hjemmet

Annet om bad

Ikke alle bakterier er skadelige, men noen kan gjøre oss syke.

Her er 13 bakteriefeller som lurer i norske hjem:

På kjøkkenet:

Kaffetrakter og vannkoker

Bakterier trives godt både i kaffetrakteren og vannkokeren. Kaffetrakterens glasskanne kan du kjøre i oppvaskmaskinen. Ellers finnes det spesialrensemidler  som renser apparatene innvendig.

Kjøkkenvasken

Vannkranen og proppen til kjøkkenvasken er to steder bakteriene elsker. Derfor bør du ikke spise mat som har falt ned i kummen. Vask kum og propp jevnlig.

Kjøkkenkluten

Kjøkkenkluter bør vaskes ofte eller byttes ut jevnlig, særlig hvis den er brukt til å tørke opp kjøttsaft eller andre matrester. Bruk luktesansen flittig; hvis kluten lukter surt, er det på tide å bytte. Du kan legge kluten i klorinoppløsning, eller kjøre den på et 90-graders program i vaskemaskinen. Det samme gjelder kluter du bruker på badet.

Kjøkkenfjøler

Gi brødfjølen og andre kjøkkenfjøler en real omgang renhold i oppvasken. Bruk vanlig oppvaskmiddel og varmt vann.

Oppvaskbørsten

Bruker du samme oppvaskbørste til glass, kjeler og matskålen til katten? Du bør heller skaffe deg en hvert av formålene. Vask gjerne oppvaskbørsten med antibak rett på kosten. Kjøkkensvamper bør du også bytte ut med jevne mellomrom.

På badet:

6. Mobiltelefonen

Er det noe vi tar på og håndterer mange ganger om dagen, så er det mobiltelefonen.

I følge VG bruker 1,3 millioner nordmenn mobilen mens de gjør sitt fornødne på toalettet, uten at dette utgjør noen helsefare da de fleste av oss er flinke til å vaske oss på hendene etter toalettbesøk.

Det er absolutt ikke uvanlig å bruke mobilen mens man sitter på toalettet. Illustrasjonsfoto: Foto: Getty Images

Når den ikke er i bruk ligger den ofte nederst i vesken eller lommen. Dette er miljøer bakterier trives godt i, og derfor bør du tørke over mobilen med en engangsklut med egnet rengjøringsmiddel.

7. Dusjforheng

Bakteriene liker seg godt på dusjforheng og dusjhode. Du kan ta knekken på bakteriene ved å legge dusjforhenget i klorinoppløsning eller vaske det i vaskemaskinen dersom det er egnet for dette.

8. Spyleknappen på toalettet

Spyleknappen på toalettet er en av de største bakteriefellene i huset. Rengjør med vanlige rengjøringsmidler, varmt vaskevann og ren klut. En gang i blant bør du også bruke klorin.

Ellers i hjemmet:

Gi fjernkontrollen en rens en gang i blant. Foto: Getty Images

9. Fjernkontrollen

Fjernkontrollen håndteres gjerne av flere personer daglig. Derfor bør du gi denne en omgang med filla en gang i blant. Bruk en ren engangsklut, og tørk av oftere dersom noen i familien er syke.

10. Tastatur og mus

Både tastaturet og musen er potensielle bakteriefeller. Hver gang du bruker tastatur og mus vil bakterier overføres. Det anbefales å bruke å spesialmidler for å rengjøre mus og tastatur, men du kan også bruke en forsiktig fuktet klut.

11. Penger

Penger skifter ofte hender og tar med seg mange bakterier. Etter en handletur bør du vaske hendene godt. Dinepenger.no refererte i fjor til en undersøkelse utført ved Oxford University som viste at en gjennomsnittlig pengeseddel hadde hele 26.000 bakterier.

12. Barneleker

Små barn putter ofte leker i munnen, og låner gjerne bort lekene til andre etterpå. For å unngå at lekene blir bakteriebomber bør du vaske lekene ofte. Gi plastlekene en omgang med oppvaskmiddel, og sett de du kan i oppvaskmaskinen.

13. Dørhåndtak

Det hjelper lite å vaske huset om du glemmer dørhåndtakene. Tenk hvor mange ganger daglig vi tar i disse. Ikke rart bakteriene trives godt her.

Kilder: Plusstid.no, dinepenger.no og VGnett

20 februar 2014

Bytt berederen hvis den er over 15 år

Varmtvannsberederen holder ikke evig og kan gi store vannskader i huset ditt.

7 feil du selv fikser på badet

Har du et avløp som lukter vondt eller et toalett som renner? Ta tak i småfeilene på badet før problemene blir større og dyrere. Vår ekspert Roger...

Så stor varmtvannsbereder trenger du

Irriterer det deg over at det stadig er tomt for varmtvann når du skal dusje? Enten dusjer de for lenge, eller så har du for liten varmtvannsbereder.

Stopp innsyn med vindusfolie

Med dekorativ vindusfolie bevarer du lysinnfallet, men stenger ute naboer og forbipasserende.

Slik får du et renere bad

Her er åtte tips som gjør det enklere å holde badet skinnende rent.

På tide med ny badevekt?

Januar er måneden da nordmenn kjøper seg ny badevekt. Her er 5 fine badevekter.

Et bedre liv på badet

Det skjer stadig noe nytt på baderomsfronten som gjør livet litt enklere. Vi har valgt ut noen av nyhetene fra våren 2013.

– Beredere må sikres bedre

De nye reglene for sikring av varmtvannsberedere er ikke strenge nok, mener fagfolk.

Rent bad hele uka

Har badet en tendens til å se stygt ut før du rekker å ta helgevasken? Løsningen er å dele opp jobben.

Spar energi på badet

Badet er en kjent energisluker, men nå dukker det stadig opp flere smarte løsninger som tar hensyn til både lommeboken og miljøet. Vi har samlet 7 gode...

Antikke rørleggere

Det er vanskelig å rangere menneskenes viktigste oppfinnelser, men røret kommer nok et godt stykke opp på listen, i nærheten av hjulet og evnen til å...

Håndkletørker – en hverdagsluksus

Varme, tørre håndklær er en hverdagsluksus det er lett å bli vant til.

Riktig plassering av medisinskapet

Mange velger å oppbevare medisinene på badet. Det bør du unngå. Vi gir deg tipsene om hvor du bør plassere medisinskapet.

Ikke la varmen fordampe bort

Varmtvannsberederen trekker mye strøm, men all energien kommer ikke deg til gode. Det kan du gjøre noe med.

Advarer mot baderomsvifter

Eksperter advarer mot baderomsvifter. Mekaniske vifter på badet får fukten raskt ut etter en dusj, men de stenger den naturlige ventilasjonen resten av...