Norsk drikkevann må bli bedre

Annet om bad

Norge har et vannledningsnett som i snitt er 100 år gammelt. Vannledningsrør og kloakkrør ligger ofte rett ved siden av hverandre. Dette er en av årsakene til at drikkevannet i Norge ikke er så bra som vi antar.

Så mange som 200 000 mennesker mottok drikkevann i Norge som var infisert av E.coli-bakterier i 2005. Dette er tall som er kommet frem etter granskningsrapporten i forbindelse med Giardia-parasitten som ble funnet i drikkevannsforsyningen i Svartediket i Bergen i 2003. Nasjonalt Folkehelseinstitutt kommer dessuten med følgende advarsel: "Både vann- og avløpsledninger har normalt betydelige lekkasjer. Når ferdig behandlet drikkevann distribueres til abonnentene via ledningsnett…" vil det som regel skje en endring av vannkvaliteten.

Dette kan få helse- og bruksmessige konsekvenser for abonnentene. Abonnentene vil tidligst kunne merke at drikkevannet er forurenset av kloakk når konsentrasjonen er over en prosent.

Kloakkvannet utgjør stor smittefare lenge før konsentrasjonen når dette nivået”. (Fra rapporten ”Vannkvalitetsendring i ledningsnett for drikkevann, en kompleks problematikk av 14.06.2005)

Stort sykefravær

Det er et faktum at en del av sykefraværet her til lands skyldes forurenset drikkevann. Nasjonalt Folkehelseinstitutt mener at mellom 100 000 og 200 000 mennesker årlig er direkte berørt av sykdommer som er knyttet opp mot vannbåren smitte. Neste gang du får diaré, hodepine eller muskelsmerter kan det like gjerne skyldes dårlig drikkevann, som at du har fått i deg bedervet mat.

Å påstå at drikkevannet ikke holder mål i Norge, er som å ”banne i kirken”. Mange av oss har lenge levd i den beste tro – at vannet fra springen alltid er rent.

I dag har vi fakta på bordet fra flere seriøse aktører, blant annet Mattilsynet og Nasjonalt Folkehelseinstitutt som forteller oss at det ikke står like bra til overalt med norsk vannkvalitet.

Les også:

Slik får du julens snittblomster til å vare

Amaryllis og tulipaner er populære snittblomster til jul. Gi dem ekstra liv med riktig stell.

Kommunene svikter

– Flere norske kommuner leverer elendig vannkvalitet til sine abonnenter, mener Per Henriksen, gründer bak nettstedet www.AUN.as, som overvåker drikkevannskvaliteten i Norge og leverer vannrensesystemer.

Dersom Bergen Kommunale Vannforsyning hadde tatt sine forbrukere på alvor ved å sikre vannkilden i tide med bakteriologiske barrierer, ville Giardia-katastrofen vært betydelig begrenset, hevder Henriksen.

– Kort tid etter skandalen ble de rette tiltakene satt i verk for å bedre kvaliteten på vannrenseanlegget i Bergen. Lignende eksempler finnes det flere av rundt om i landets kommuner, sier Henriksen. Faktisk er det mange kommunale vannforsyninger som ikke har sentral godkjenning i henhold til Drikkevannsforskriften, påpeker Per Henriksen.Krav til drikkevann

Helse- og omsorgsdepartementet har utarbeidet kvalitetsnormer som drikkevannet skal tilfredsstille. Generelt kan de viktigste kravene for godt drikkevann til privat og profesjonell bruk settes opp slik.

Les også:

Drømmen om en hvit jul

Drømmen om en hvit jul kan bli virkelig selv om snøen skulle utebli. Alt du trenger er de riktige juleblomstene.

  1. Det skal være hygienisk betryggende, uten helseskadelige bakterier 
  2. Det skal være kjemisk betryggende 
  3. Det skal være klart
  4. Det skal være fritt for framtredene lukt og smak
  5. Det skal ikke virke tærende på rør og installasjon
  6. Temperatur bør være mellom 2 og 12 grader
  7. Leveringssikkerhet
23. oktober 2008

Mer om Annet om bad

Bytt berederen hvis den er over 15 år

Annet om bad Varmtvannsberederen holder ikke evig og kan gi store vannskader i huset ditt.

7 feil du selv fikser på badet

Annet om bad Har du et avløp som lukter vondt eller et toalett som renner? Ta tak i småfeilene på badet før problemene blir større og dyrere. Vår ekspert Roger...

6 dødssynder på badet

Annet om bad Irriterer du deg over dem som sluntrer unna alminnelig folkeskikk på badet? Se hva folk flest ergrer seg mest over!

Bad med vannbåren varme

Annet om bad Det drøye 7 m2 store badet under skråtaket er godt utnyttet. Nytt takvindu er satt inn. I hjørnet er det egen ”sminkeinnredning”. Krakken fungerer som...

– Beredere må sikres bedre

Annet om bad De nye reglene for sikring av varmtvannsberedere er ikke strenge nok, mener fagfolk.

Rent bad hele uka

Annet om bad Har badet en tendens til å se stygt ut før du rekker å ta helgevasken? Løsningen er å dele opp jobben.

Spar energi på badet

Annet om bad Badet er en kjent energisluker, men nå dukker det stadig opp flere smarte løsninger som tar hensyn til både lommeboken og miljøet. Vi har samlet 7 gode...

Antikke rørleggere

Annet om bad Det er vanskelig å rangere menneskenes viktigste oppfinnelser, men røret kommer nok et godt stykke opp på listen, i nærheten av hjulet og evnen til å...

Håndkletørker – en hverdagsluksus

Annet om bad Varme, tørre håndklær er en hverdagsluksus det er lett å bli vant til.

Fordeler med glassbyggesten

Annet om bad Man får en helt spesiell fasade på bygninger som består av glassbyggesten. Lyset bryter gjennom de mønstrete flatene og gir en flott effekt inne som...

Installer ny bereder

Annet om bad Enten det er bakterieflora, energiøkonomi eller alder som er utslagsgivende, er det nå og da nødvendig med en ny varmtvannsbereder.

Riktig plassering av medisinskapet

Annet om bad Mange velger å oppbevare medisinene på badet. Det bør du unngå. Vi gir deg tipsene om hvor du bør plassere medisinskapet.

Ikke la varmen fordampe bort

Annet om bad Varmtvannsberederen trekker mye strøm, men all energien kommer ikke deg til gode. Det kan du gjøre noe med.

Vaskerom ble velværerom

Annet om bad Vaskerommet ble et deilig velværerom på tross av et stramt budsjett og med stor egeninnsats.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no