Liter-størrelsen på varmtvannsberederen vokser i takt med vannforbruket.
Liter-størrelsen på varmtvannsberederen vokser i takt med vannforbruket. Bilde: Getty Images

Så stor varmtvannsbereder trenger du

Annet om bad

Irriterer det deg over at det stadig er tomt for varmtvann når du skal dusje? Enten dusjer de for lenge, eller så har du for liten varmtvannsbereder. 

I følge rørleggermester Espen Johansson i rørleggerkjeden Varme & Bad var det tidligere vanlig med varmtvannsberedere med kapasitet på 100 til 150 liter, men nå blir det vanligere og vanligere 250 til 300 liters beredere. Helt nødvendig om en familie skal dusje etter hverandre, mener han. 

– Til en dusj går det vanligvis rundt 20 til 50 liter vann. Til et bad rundt 160 til 200 liter, sier rørleggermesteren.

Berederstørrelsen vokser i takt med vannforbruket. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå bruker hver nordmann i dag nesten 200 liter vann i døgnet.

– Når vi dusjer, bader eller vasker hendene, blander vi det varme vannet med kaldt vann. En 300-liters bereder med varmt vann gir cirka 640 liter vann på 40 grader, sier Johansson.

Og oppvarmingen skjer raskt.

De fleste nyere modeller beredere varmer opp 50-75 liter vann fra fem til 40 grader på en time. Vannet i berederen holder 75 grader når den er fulladet.

Les også:

Installer ny bereder

Enten det er bakterieflora, energiøkonomi eller alder som er utslagsgivende, er det nå og da nødvendig med en ny varmtvannsbereder.

40 grader er normal brukstemperatur. Til hjem som bruker mye varmtvann gjennom hele dagen, kan det likevel gå for sakte og berederen går tom.

– Er det bruk for varmtvann hele dagen, uten lengre pauser, anbefaler vi en bereder som består av to elementer. Vannet varmes opp vekselvis og blir mye fortere varmt enn i en vanlig bereder, sier rørleggeren.

Større varmtvannsberedere blir stadig mer vanlig. Foto: Rolf Magnus W. Sæther 

Hvor stor varmtvannsbereder trenger du?

Singel, samboer eller en familie på fem. Behovet for varmtvann er like varierende som folks

Les også:

Nå forsvinner vannet

Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Titanium Pro 250 L fra Høiax er tilpasset varmtvannsbehovet til en moderne familie på 4-5 personer. Mer informasjon: www.hoiax.no

livssituasjon. 

– Det er unødvendig å ha en for stor varmtvannsbereder, men fryktelig ubehagelig å ha en som er for liten, sier direktør Sigurd Braathen i OSO Hotwater.

Han mener mange gjør lurt å kjøpe en bereder som er litt større enn absolutt nødvendig.

– Vi har en tommelfingerregel når du skal velge størrelse. 120 liter for husholdninger med én til tre personer, 200 liter til tre-fire personer, 250 liter til fire-fem personer og 300 liter til familier på fem eller flere. Men dette er selvsagt individuelt, sier Braathen.

– En familie på tre, hvor én skal dusje og to skal bade, vil fort ha bruk for 250 liter. Trenden med store dusjhoder, boblebad og store badekar øker fort vannforbruket til en familie til det dobbelte, sier Braathen.

Dersom du har behov for mer enn 300 liter anbefaler Espen Johansson seriekobling av to 200-litere, eller i ekstreme tilfeller to 300-litere.

Les også:

Rødmalt idyll i Risør

På en tilfeldig tur til Risør i 1986 endte Svein Walstad og hans kone Britt Østby opp med å kjøpe hus uten innlagt vann og med utedo. Nå, vel 20 år...

I tillegg til størrelse og volum, mener han det er lurt å være bevisst på berederens alder.

– Vi anbefaler vanligvis å skifte ut varmtvannsberederen når den er cirka 20 år gammel. Da kan pakninger ryke, og blandeventiler og varmekolbe har nådd sin pensjonsalder, sier  Johansson. 

02 juni 2014
Mer om Annet om bad

Riktig plassering av medisinskapet

Annet om bad Mange velger å oppbevare medisinene på badet. Det bør du unngå. Vi gir deg tipsene om hvor du bør plassere medisinskapet.

Et bedre liv på badet

Annet om bad Det skjer stadig noe nytt på baderomsfronten som gjør livet litt enklere. Vi har valgt ut noen av nyhetene fra våren 2013.

På tide med ny badevekt?

Annet om bad Januar er måneden da nordmenn kjøper seg ny badevekt. Her er 5 fine badevekter.

Stopp innsyn med vindusfolie

Annet om bad Med dekorativ vindusfolie bevarer du lysinnfallet, men stenger ute naboer og forbipasserende.

7 feil du selv fikser på badet

Annet om bad Har du et avløp som lukter vondt eller et toalett som renner? Ta tak i småfeilene på badet før problemene blir større og dyrere. Vår ekspert Roger...

Installer ny bereder

Annet om bad Enten det er bakterieflora, energiøkonomi eller alder som er utslagsgivende, er det nå og da nødvendig med en ny varmtvannsbereder.

Advarer mot baderomsvifter

Annet om bad Eksperter advarer mot baderomsvifter. Mekaniske vifter på badet får fukten raskt ut etter en dusj, men de stenger den naturlige ventilasjonen resten av...

Varmtvannsbeholderen - en bakteriebombe

Annet om bad På sin ferd gjennom ledningsnettet drar vannet med seg partikler som kan gi grobunn for en omfattende bakterieflora.

Hvem har skylden når den nye berederen lekker?

Annet om bad Rørleggere og produsenter av varmtvannsberedere mottar daglig klager fra kunder som finner vanndammer på gulvet rundt sine nye beredere.

Bad med vannbåren varme

Annet om bad Det drøye 7 m2 store badet under skråtaket er godt utnyttet. Nytt takvindu er satt inn. I hjørnet er det egen ”sminkeinnredning”. Krakken fungerer som...

Håndkletørker – en hverdagsluksus

Annet om bad Varme, tørre håndklær er en hverdagsluksus det er lett å bli vant til.

Spar energi på badet

Annet om bad Badet er en kjent energisluker, men nå dukker det stadig opp flere smarte løsninger som tar hensyn til både lommeboken og miljøet. Vi har samlet 7 gode tips!

Ikke la varmen fordampe bort

Annet om bad Varmtvannsberederen trekker mye strøm, men all energien kommer ikke deg til gode. Det kan du gjøre noe med.

Bakteriefeller i hjemmet

Annet om bad Ikke alle bakterier er skadelige, men noen kan gjøre oss syke.