God baderomsbelysning er viktig

Badet benyttes til ulike formål som rekreasjon, renhold og til å pynte seg. Da er det viktig å ha god baderomsbelysning.


Belysning har utviklet seg voldsomt de siste årene, med stadig nye lyskilder og armaturer som muliggjør bruk av lys på nye og spennende måter.

En økende trend er at lyset blir brukt som et aktivt designelement i både konstruksjoner og inventar.

Nye lyskilder og armaturer åpner for nye måter å belyse rommet på.

Dette har gjort at du kan designe ditt eget bad på helt nye måter og med enkle midler få frem ulike stemninger som gir badet et mer eksklusivt preg.

Baderomsbelysning må planlegges

Når en skal planlegge baderomsbelysning og andre belysningsløsninger, er det viktig å få frem forholdet mellom lys og skygge og å fremheve kontraster og liv i rommene.

I tillegg kommer forhold som farge, nivå og plassering.

En bør også vurdere styring for å endre lyssettingen i rommet etter hvilken oppgave/funksjon rommet skal dekke.

Det er en del klare kjøreregler som bør følges:

  • Det er viktig at belysningen på badet gjengir former og hudfarge naturlig. Et lyst bad gir mer effektiv utnyttelse av lyset og gjør rommet mer innbydende.
  • Plassering av lyskildene skal være slik at det gir god orientering. Eksempelvis vil taklys som en taklampe gi god lysfordeling. Downlights er populære fordi de gir mer punktbelysning og får frem kontraster i rommet. Samtidig vil downlights kunne få rommet til å virke mindre ved at en får skyggevirkning på veggen.
  • God lysfordeling er viktig å vurdere med hensyn til rengjøring, se vann på gulvet eller å finne ting som er mistet. Foran speilet er det spesielt viktig med riktig belysning. Her er det ønskelig med naturlige farger og unngå skygger. I stedet for plassering over speilet bør en vurdere å montere lyset på siden for å ikke få skyggevirkninger.
  • Dagslyset er det eneste lyset som gir riktig fargesammensetning og som gjør det mulig å skille mellom små fargenyanser på hud og klær. Med dagslys ved speilet vil en se seg selv i naturlige farger.
  • Av kunstig belysning er det glødelamper og halogen som gjengir farger mest korrekt. Lysrør er på vei ut, men dersom en har en armatur med lysrør bør en velge kompaktlysrør eller lysrør som er laget for interiørbruk. Dette vil gi best fargegjengivelse. Vær oppmerksom på at sparelys ofte gir flatt og upersonlig lys og at valg av lyskilde også bestemmer om lyset kan styres eller ikke.

God baderomsbelysning er viktig.

Dagslys er en viktig lyskilde som gjør rommet lyst og innbydende og gjør at hud, former og kropp/ansikt fremstår mer naturlig. Foto: Colourbox

Lys – et viktig designelement

Med nye lyskilder har en fått et nytt virkemiddel til å utforme, fremheve, inndele og markere rommene på helt nye måter. De nye lyskildene og armaturene kan monteres der det tidligere var vanskelig eller umulig. I tillegg er bruksområdene langt større.

Fiber og LED er teknologier som vil bringe lys inn som et mer aktivt element i design av inventar og utstyr. Vi begynner allerede å se at lyssetting av både armaturer, holdere og innreding osv. blir et viktig element for å skape oppmerksomhet og stemning.

Med disse teknologiene kan en punktbelyse, få frem lysspor/riss, utforme mønster og endre stemning gjennom endring av fargesetting, styrke og bevegelse. Fordi disse nye teknologiene ikke tar stor plass, kan de enkelt bygges inn i inventar.

Fiberoptisk lys er en tynn kabel som kan legges skjult bak vegger, gulv og tak og komme frem som punkter eller som downlight-armaturer. Det er også mulig å velge fibre som gir et strølys langs hele kabelen og på den måte ramme inn eksempelvis kanten på badekaet. Lys kan legges inn i håndkleknagger, glasshyller, toalettpapirholderen etc. I badstuen kan du få lys under benken, lys i veggen eller gulvet.

Fiberoptisk lys er i tillegg lett å vedlikeholde ved kun å skifte pære. I tillegg har disse lyskildene den fordelen at de er små, bruker minimalt med energi og kan monteres i områder uten fare for personer.

Mulighetene er med andre ord store, og her er det kun fantasien som setter begrensninger. Faren er jo også til stede for at en kan ta helt av og pepre rommet med lyspunkter à la danskebåten.

Kompetanse

Belysning er et eget fag, og for ikke å gå vill i forhold til regelverk og muligheter, men få faglig gode råd, kan det være nyttig å snakke med en belysningsrådgiver.

Lyskultur er en interesseorganisasjon som har utviklet nyttig forbruksmateriell, samt henvise til gode rådgivere/leverandører.

Hva sier regelverket?

I våtrom er det spesielle krav som gjelder for installasjon av teknisk utstyr pga. personfare og for å sikre at utstyret fungerer som det skal i fysisk krevende omgivelser som våtrom.

Det er derfor viktig at en benytter godkjent utstyr og at dette monteres i henhold til gjeldende regelverk. Eksempelvis er det definert tre soner avhengig av avstand til vann, som setter krav til tetthet til utstyret, spenningsnivå og betjeningsmulighet.

Det er meget viktig at installasjonen gjøres på rett måte. Det skjer dessverre tragiske ulykker ved at boligens ”handyman” har utført installasjonen selv.

Det er derfor et myndighetskrav om at all installasjon skal være utført av en registrert installatør.