Slik legger du fliser

Baderomsfliser

Fliser har sin selvfølgelige plass på baderommet, men hvis du har planer om å gjøre jobben selv er det viktig at du virkelig vet hvordan du gjør dette. Hvis det ikke er gjort på riktig vis, vil forsikringsselskapet verken forsikre våtrommet eller betale ut erstatning ved en eventuell fuktskade.

Et flislagt baderom er en drøm for mange, men skal du gjøre jobben selv gjelder det å være svært nøye. På bildet viser vi fliser fra serien Trend Stone fra Höganäs.

 Her beskriver vi hvordan man legger nye fliser i våtrom. Følg instruksjonene nøye. Om du skal legge fliser i et annet rom enn våtrom, for eksempel over kjøkkenbenken, gjør du det på samme måten, uten å måtte klargjøre veggen med tettemasse.

Som underlag for flislegging skal du ha en slett, tørr og rengjort overflate. Støpt betong er et godt underlag. Lettbetong går også bra. Bruk ikke underlag av tre, for eksempel sponplate, fordi den trekker til seg fukt og kan gi grobunn for muggvekst. Om du er i tvil om din vegg er tilstrekkelig stabil, eller av rett materiale, påfør en fibersementplate.

Du kan faktisk også legge fliser på en vegg som allerede er flislagt, om flisene sitter tilstrekkelig godt på veggen. 

 

Legg fliser slik:

 

Les også:

7 tips til et ryddig og organisert kjøkken

Rotete kjøkken? Her er syv tips som gjør livet på kjøkkenet enklere.

bildetekst

 

Påfør festemasse på veggen og arbeid inn massen skikkelig. Den skal være 4–6 mm tykk. Dra av med tannsparkel som holdes vinkelrett mot underlaget. Ikke påføre festemasse på større overflater enn du rekker over på 10 minutter.

 

bildetekst

 

Les også:

Bygge nytt bad? Denne dokumentasjonen MÅ du ha i orden

Skal du pusse opp eller bygge nytt bad? Da bør du ha dokumentasjonen i orden. Hvis ikke kan du tape kraftig økonomisk på det.

Begynn nedenifra. Rigg opp en rett rad som styrer andre horisontale fliser, om du ikke har annen støtte fra starten av, i for eksempel oppvaskbenken. Kontroller med vater at raden er helt horisontal.Bruk fuge-snor ved oppsettingen. Legg flisene ved siden av den avsluttede plasseringen, og vri flisene på plass. Kontroller med vater at fugene blir henholdsvis horisontale og loddrette. Pass på at fugene blir helt rette.

 

bildetekst

 

La veggene tørke i to døgn. Dra deretter vekk fugesnorene utenom hjørnene. Fug deretter flisene ved å dra ut fugemasse, og bearbeid det med gummisparkel. Dra diagonalt over rutemønsteret, og vær nøye med å fylle inn i alle fugene. Det kan være lett å glemme noen hull. Skrap deretter bort overflødig fugemasse.

 

Les også:

Så dine egne planter

Drømmer du om fargerike sommerblomster, lekre grønnsaker og duftende krydderurter til sommeren? Å ale opp egne planter er morsomt og lettere enn du...

bildetekst

 

Etter en halvtime er det tid for å rengjøre flisene. Bruk en svamp som er fuktet og som du skyller ofte. Når overflaten er tørket etter et par timer, polerer du flisene med en tørr og myk klut. Hold fugene fuktige i tre døgn, for eksempel gjennom å teipe opp en plastfolie over flatene eller dra over  med en fuktig svamp med jevne mellomrom.

 

 

 

 

Fuktsperre på overflater:

  

bildetekst

 

Sjekk at veggene er tørre og rene. Rull ut et strøk med flytende fuktmasse på hele veggflaten.

 

bildetekst

  

 

Om du skal legge fliser på gulvet, tett vinkelen mellom gulv og vegg med fiberremse som limes. Bak fibermassen omsorgsfullt inn i tettemassen.

 

 

bildetekst

 

Hvis gulvet består av en plastmatte, kan du gjøre overflaten ru ved å pusse med et grovt sandpapir, sparkle i mattens skjøter mellom gulv og vegg og klistre sparkelbånd over kanten.

 

bildetekst

  

 

Over alle kanter og hjørner limes fiberremse. Tett med silikonmasse rundt alle rørutspring og lim fiberremse oppå. Dekk fiberremsen med et godt lag med tettemasse.

 

bildetekst

  

 

Rull ut et strøk til med tettemasse, selv ved tetningen nede ved gulvet. La det tørke i minst to timer hvis du har en temperatur over + 20 grader i rommet. Ved kaldere temperatur trenger du lengre tørketid.

 

bildetekst

 

Rull ytterligere et lag med tettemasse til en tykkelse på cirka 1 mm. La dette strøket tørke minst 12 timer ved en romtemperatur på + 20 grader før du legger fliser.

 

23. oktober 2008
Mer om Baderomsfliser

Slik maler du flisene på badet

Baderomsfliser Du kan enkelt og raskt gi badet en «makeover» med noen strøk maling. Vi viser deg hvordan du maler flisene på badet. 

«Kan man legge trepanel på badet?»

Baderomsfliser En leser lurer på om han kan legge trepanel på baderommet. Vår våtromsekspert svarer.

«Kan man legge nye fliser over gamle fliser på badet?»

Baderomsfliser Og kan man egentlig male fliser? Vår våtromsekspert svarer på leserspørsmål.

Steinkule fliser til badet

Baderomsfliser Mange sverger til tradisjonelle lyse veggfliser, men stadig flere tør å ta mer spenstige flisevalg. Etterligninger av stein, marmor og betong er blant de nye flisetrendene.

Siste nytt om baderomsfliser

Baderomsfliser Valgmulighetene er større enn noen gang når det gjelder baderomsfliser. Nå kan du få fliser fra hele verden på ett sted, også sekskantede fliser. Uanset...

Puss opp badet med nye muligheter

Baderomsfliser Baderomsfliser er populært og vanlig på norske bad. Nå kan du velge personlige fliseløsninger og nye overflatebehandlinger til badet som før ikke var...

Stilrent - i sort, stål og hvitt

Baderomsfliser Før eierne satte i verk arbeidet med å pusse opp badet i huset nær Brynseng i Oslo, bestemte de seg på forhånd å satse på få hovedfarger, i sort og hvitt og stål.

Rengjøring av fliser og fuger

Baderomsfliser Slik rengjør du fliser og fuger som er blitt skitne.

Nye fliser til badet

Baderomsfliser Å renovere badet er en kostbar og omstendelig jobb. Man kan kanskje derfor være fristet til å slå til på et parti med billigfliser for å spare kostnader...

Flis på flis

Baderomsfliser Du elsker baderommet, men hater flisene. Hva gjør du?

Hvordan fjerne fliser?

Baderomsfliser Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Baderomsfliser Små og store fliser gir ulike effekter, men de kommer også med ulike utfordringer.

Lær flislegging på DVD

Baderomsfliser En av tre huseiere har opplevd vann- og fuktskader i boligen. Nå utgis det en film som gir en grundig og profesjonell innføring i hvordan våtrom skal fliselegges etter Byggebransjens våtromsnorm.

Må kreve mer av badet

Baderomsfliser Forbrukerne må kreve mer av badet enn fine fliser, mener Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Slik legger du fliser

Baderomsfliser Å legge fliser er ikke så vanskelig som mange tror. Her viser vi deg hvordan du gjør det - trinn for trinn.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no