Slik legger du fliser

Baderomsfliser

Å legge fliser er ikke så vanskelig som mange tror. Her viser vi deg hvordan du gjør det - trinn for trinn.

Fliser gir en vakker overflate som varer i mange år.
Alle kan legge fliser selv,men skal man legge fliser på våtrom er det egne krav til membran og underlag for å tilfredsstille våtromsnormen.Flisene i seg selv er ikke vanntette,men underlaget må være det. Kanskje kan man begynne med de litt tryggere prosjektene som å legge fliser i gangen, på terrassen eller over kjøkkenbenken.

Vi var flue på veggen da murmester Roar Fredriksen i Interiørmur la fliser på vegg og gulv. Det aller viktigste ved flislegging, skjønner vi, er forberedelsene. Dette er viktig for at flisene skal bli rette og at kanter og overganger fine.

Dette trenger du:

 • Fliser
 • Fliselim
 • Bøtte til fliselim (evt. elektrisk limpvisp)
 • Tannsparkel
 • Vater
 • Flisetråd
 • Flisekutter
 • Tang for å knekke smalt flisekapp
 • Fugemasse
 • Fugebrett
 • Bøtte til fugemassen
 • Bøtteskje eller liten spade
 • Svamp
 • Vaskekar eller bøtte til vasking (Ev. silikon og silikonpistol)
Slik gjør du:
1. Ha alt verktøy, fliser og fliselim klart. Start med å måle opp veggen (eller gulvet) som skal flislegges. Mål høyden fra gulv til tak på det høyeste punktet og beregn hvor første fliserad skal legges. Ta hensyn til dører, vindu og annet som plasseres på veggen, slik at du får naturlig kapp alle steder. Flisene skal helst ikke ha under en flis i kapp noe sted. Det kan være lurt å beregne og legge kapp mot hjørnene, da er det lettest å få radene rette. Bruk vater og tegn en vannrett strek hvor første fliserad begynner.
2. Bland fliselim og la det stå i ca. 15 minutter, rør igjen før flisleggingen starter. Vår murmester anbefaler høyfleksibelt lim som tåler mer fukt, press og bevegelse. Stryk ut fliselim med en tannsparkel. Denne kan gjerne være 6–10 mm, avhengig av rillene på baksiden av flisen. Legg lim nok til et par rader med fliser. Øker man tempoet kan man legge lim for 3–4 fliserader. Men husk å vær nøyaktig for best mulig resultat. Ikke øk tempoet om du har liten erfaring med å legge fliser.
3. Begynn med å legge en flis helt til høyre og en helt til venstre på veggen. Legg så flisene fra midten og utover. Dette for å sikre at man ikke blir lurt av skjeve vegger. Legg en flisesnor over raden og legg neste rad på samme måte. To hele fliser nest ytterst til høyre og venstre legges først for å holde flisesnoren på plass. Begynn aldri med kapp, legg det til slutt på en fliserad. Tykkelsen på flisesnoren er avhengig av hvor stor fug man ønsker. En tykkere snor gjør det enklere å kunne redde inn ”tabber” underveis. Snoren kan fjernes etter et par timer. Ikke bruk små plastkryss, de kan lett lure deg og gi fliserader som ikke er rette.
4. Flisene kuttes med en flisekutter. Vår murmester anbefaler å leie en god flisekutter i flisebutikken fremfor å kjøpe en billig utgave selv. Flisene skjæres og kakkes lett for å bli delt i to. Skal man skjære av bare en smal bit, deles flisen lettest ved å brekke av biten med en tang. Trenger du et rundt hull i en flis? Bruk vannbor eller ta den med til flisebutikken. Flisene tørker til neste dag. I mellomtiden kan man fuge gulvet som ble flislagt i går.
5. Fugemassen skal være tilpasset underlaget: Ute eller inne? Hvilken farge? Fin eller grov? Bland fugemasse og la det stå i ca. 15 minutter. Rør i fugemassen igjen og dra fugemassen utover med et fugebrett slik at det er tett med fugemasse mellom flisene. La fugemassen tørke litt før vasking. Hvor lenge den skal tørke avhenger av vannoppsuget i flisene og type fugemasse. Spør i flisebutikken eller se anvisningen på fugemassen.

6. Her vasker murer Patrick Øversveen av fugemassen med en våt svamp. All fugemasse på flisene skal vaskes av, fugemassen mellom flisene blir liggende. Så er det bare å vente på applausen.

23 oktober 2008

Stilrent - i sort, stål og hvitt

Før eierne satte i verk arbeidet med å pusse opp badet i huset nær Brynseng i Oslo, bestemte de seg på forhånd å satse på få hovedfarger, i sort og...

Slik legger du fliser

Fliser har sin selvfølgelige plass på baderommet, men hvis du har planer om å gjøre jobben selv er det viktig at du virkelig vet hvordan du gjør dette....

Rengjøring av fliser og fuger

Slik rengjør du fliser og fuger som er blitt skitne.

Hvordan fjerne fliser?

Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Puss opp badet med nye muligheter

Baderomsfliser er populært og vanlig på norske bad. Nå kan du velge personlige fliseløsninger og nye overflatebehandlinger til badet som før ikke var...

Smarte tips & trendy nyheter om fliser

Skal du i gang med å bygge nytt bad? Eller kanskje du skal pusse opp ditt gamle? Her er siste flisenytt, samt gode råd for valg og legging av fliser.

Flis på flis

Du elsker baderommet, men hater flisene. Hva gjør du?

Slik forvandlet hun badet for 5000 kroner

I stedet for å pusse opp badet for flere hundretusen kroner, forandret Franciska badet med maling.

Alternativer til fliser på badet

Fliser er et populært valg på badet, men det finnes mye annet å velge i også. Og nei, det behøver ikke være rosablomstret vinyltapet.

Flisefint!

Å velge fliser til badet kan i dag nesten sammenlignes med å gå i knappebutikk. Utvalget føles ubegrenset. Et vell av farger, mønstre og ulike overflate...

«Kan man legge nye fliser over gamle fliser på badet?»

Og kan man egentlig male fliser? Vår våtromsekspert svarer på leserspørsmål.

Steinkule fliser til badet

Mange sverger til tradisjonelle lyse veggfliser, men stadig flere tør å ta mer spenstige flisevalg. Etterligninger av stein, marmor og betong er blant...

Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Små og store fliser gir ulike effekter, men de kommer også med ulike utfordringer.

Bad med blå farger

Fargerike fliser i blått og grønt gir det lille baderommet et stort løft. Her inne i den blå "Capri-grotten" blir morgentrøtte sjeler raskt oppkvikket.

Vaske fliser

Har du tatt flisene på badet i nærmere øyensyn i det siste? Dersom det har lagt seg en film på baderomsflisenes overflate, er det på tide å gi badet en...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no