Franciska Munck-Johansen
Franciska Munck-Johansen

Slik forvandlet hun badet for 5000 kroner

Baderomsfliser

I stedet for å pusse opp badet for flere hundretusen kroner, forandret Franciska badet med maling.

– Da vi for seks år siden skulle pusse opp to av badene og vaskerommet i huset vårt, så vi at det ville koste flere hundretusen kroner hvis vi skulle gjøre det på vanlig måte med å legge nye fliser, sier Franciska Munck-Johansen bak interiørbloggen Franciskas Vakre Verden

Siden hun hadde brukt kalkmaling i en rekke andre prosjekter tidligere, ville hun gi det en sjanse og se om det fungerte på badet også.

I forberedelsesprosessen ringte hun en leverandør av kalkmaling for å høre om de hadde noen råd.

De hadde derimot ikke hørt om noen som hadde prøvd det før og ville derfor ikke anbefale det. 

Men Franciscka ville prøve likevel.

Ved å male flisene, male om en gammel baderomsbenk og kjøpe en brukt vask forandret hun badet for 5000 kroner. Flisene på gulvet er ikke med i prisen. Foto: Franciska Munck-Johansen

Like fint etter seks år

Seks år senere angrer hun ikke på løsningen, og det ene badet har fått seg en ny runde med kalkmaling i en annen farge siden første gang.

 – Jeg vil absolutt anbefale det. Malingen har ikke skallet av noen steder. I tillegg gir det et unikt uttrykk og er annerledes fra hva alle andre har, sier hun.

Siden kalkmaling kan skalle av i kontakt med vann ble løsningen å bruke en sealer som er vannavstøtende over til slutt.

Med denne metoden kan man endre både farge og tekstur på badet når man vil. Kalkmaling finnes nemlig i en rekke nyanser og teksturer. Ifølge Franciska fungerer løsningen på alle fliser, også på baderomsgulvet.

– Det man må passe på før man begynner er at grunnlaget er godt, som at det ikke er fukt på badet. Man må også sjekke at badet er i teknisk god stand og at ingen fliser er løse, sier Franciska.

Oppussingen av badet kom på totalt 5000 kroner uten gulvfliser, fliser i dusjen og dusjdører. Prisen inkluderer maling, baderomsbenk med maling, speil, vask og plankene mot veggen. Plankene mot veggen er funnet på en gammel låve, vasken og skapet er kjøpt brukt og speilet er fra Fretex.

Med gulvfliser, fliser i dusjen og dusjdører kom badet på litt under 13 000 kroner. På veggflisene er det brukt kalkmaling fra Pure & Original i fargen Fresco.

Her kan du lese hvordan hun gikk frem trinn for trinn. 

– Anbefaler det ikke

Seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Arne Nesje, er skeptisk til å bruke kalkmaling på badet.

– Jeg vil ikke anbefale å gjøre dette fordi kalk ikke er fukt- og vannbeskyttet. Jeg tror løsningen vil fungere dårlig over tid, sier Nesje.

Han anbefaler å bruke materialer som er egnet til bruk i våtrom, selv om en sealer kan fungere slik det gjorde for Franciska.

– Ingen leverandører vil gi deg garanti eller har noen produkter som er anbefalt for dette, påpeker han.

Skulle man ikke lykkes med resultatet er malingen relativt enkel å fjerne.

– Men igjen må man fjerne det med syre. Jeg anbefaler ikke at folk står hjemme og jobber med syre, sier Nesje.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

13 januar 2016

Stilrent - i sort, stål og hvitt

Før eierne satte i verk arbeidet med å pusse opp badet i huset nær Brynseng i Oslo, bestemte de seg på forhånd å satse på få hovedfarger, i sort og...

Slik legger du fliser

Fliser har sin selvfølgelige plass på baderommet, men hvis du har planer om å gjøre jobben selv er det viktig at du virkelig vet hvordan du gjør dette....

Rengjøring av fliser og fuger

Slik rengjør du fliser og fuger som er blitt skitne.

Slik legger du fliser

Å legge fliser er ikke så vanskelig som mange tror. Her viser vi deg hvordan du gjør det - trinn for trinn.

Hvordan fjerne fliser?

Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Puss opp badet med nye muligheter

Baderomsfliser er populært og vanlig på norske bad. Nå kan du velge personlige fliseløsninger og nye overflatebehandlinger til badet som før ikke var...

Smarte tips & trendy nyheter om fliser

Skal du i gang med å bygge nytt bad? Eller kanskje du skal pusse opp ditt gamle? Her er siste flisenytt, samt gode råd for valg og legging av fliser.

Flis på flis

Du elsker baderommet, men hater flisene. Hva gjør du?

Alternativer til fliser på badet

Fliser er et populært valg på badet, men det finnes mye annet å velge i også. Og nei, det behøver ikke være rosablomstret vinyltapet.

Flisefint!

Å velge fliser til badet kan i dag nesten sammenlignes med å gå i knappebutikk. Utvalget føles ubegrenset. Et vell av farger, mønstre og ulike overflate...

«Kan man legge nye fliser over gamle fliser på badet?»

Og kan man egentlig male fliser? Vår våtromsekspert svarer på leserspørsmål.

Steinkule fliser til badet

Mange sverger til tradisjonelle lyse veggfliser, men stadig flere tør å ta mer spenstige flisevalg. Etterligninger av stein, marmor og betong er blant...

Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Små og store fliser gir ulike effekter, men de kommer også med ulike utfordringer.

Bad med blå farger

Fargerike fliser i blått og grønt gir det lille baderommet et stort løft. Her inne i den blå "Capri-grotten" blir morgentrøtte sjeler raskt oppkvikket.

Vaske fliser

Har du tatt flisene på badet i nærmere øyensyn i det siste? Dersom det har lagt seg en film på baderomsflisenes overflate, er det på tide å gi badet en...