Bilde: Byggkeramikkforeningen og Colourbox

Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Baderomsfliser

Små og store fliser gir ulike effekter, men de kommer også med ulike utfordringer.

Tilgangen på ulike flistyper har eksplodert de siste årene. Nå er det slutt på den perioden da alle stort sett la hvite, kvadratiske fliser i samme størrelse. Flisene vi velger i dag er både kjempestore og bittesmå, og vi kombinerer gjerne ulike typer og farger på samme flate. Du kan skape spennende effekter ved å kombinere flisestørrelser og få frem optiske illusjoner om du bruker flisene riktig.

Men valg av størrelse på flisene er ikke bare en utseendemessig avgjørelse. Flisestørrelsene har også noen praktiske implikasjoner.

Stor og rolig
Med store fliser går det for eksempel raskt å legge flisene. Og bruker du dem på veggen, kan de også gi en roligere overflate enn du vil få med mange små fliser. Men de har også noen ulemper.


Mye brukt: Fliser er populært på badet.

- Ulempen med store fliser på gulv i våtrom er at det kan være vanskelig å få til et skikkelig tosidig fall rundt sluket i dusjen. Men det du kan gjøre da, er å bruke store fliser der gulvet er plant, og heller bruke små fliser i samme overflate i selve dusjsonen hvor det er påbudt med fall, foreslår Arne Nesje.

Han er sekretariatsleder i Byggkeramikkforeningen og forsker ved Sintef Byggforsk. Han er dessuten Vi i villas flisekspert, og har svart på mange spørsmål om fliser fra leserne i Ekspertpanelet.

Les også:

Ti fatale feil på badet

Det er mye som skal stemme på badet. Her er ti feil du bør passe deg for. Noen er enkle å rette opp, andre koster skjorta.

Liten og fleksibel
Det er også blitt populært med de helt bittesmå flisene som selges på nett eller papir, de såkalte mosaikkflisene. Fordi de er små og sitter på nett, er de ideelle å bruke i områder som ikke er rette. Buede dusjhjørner er gjerne kledd i mosaikkfliser, og ofte ser man at de små flisene blir brukt for å fremheve detaljer, lage border eller dekorpartier.

- Små fliser er praktiske når du skal forme ting. De er for eksempel enkle å tilpasse rundt et sluk, sier Nesje.

Men som med de store flisene, har er det også noen ulemper forbundet med de helt små flisene.

- Ulempen er at det er relativt stor andel av flater blir fuger. Fugemassen krever mer renhold for at den skal holde seg ren og jevn i fargen. Vi vet at rengjøring gjerne blir nedprioritert i aktive familiers hektisk hverdag. En skikkelig rundvask i ny og ne gjør underverker for å holde flatene rene, sier Nesje.

Lurer du på noe om fliser? Send et spørsmål til Arne Nesje her!

Optiske illusjoner
Bruker du flisene riktig, kan du lure øyet til å tro at rommet har en annen dimensjon enn det faktisk har.

Les også:

Råd for deg som skal legge gulv i kjeller

Skal du legge gulv i kjelleren? Her får du tipsene.

- En fordel med å bruke store fliser i et lite rom er at det kan få rommet til å virke større, sier Nesje.

Du kan også bruke avlange fliser for å endre inntrykket av rommet.

- Har du et smalt rom og vil at det skal se bredere ut, lønner deg seg å bruke avlange fliser liggende. Og har du et rom hvor det er lavt under taket, kan du bruke avlange fliser stående for å gi en illusjon av større takhøyde, foreslår Nesje.

Her finner du spørsmålene som Arne Nesje har besvart

30 oktober 2009
Mer om Baderomsfliser

Stilrent - i sort, stål og hvitt

Baderomsfliser Før eierne satte i verk arbeidet med å pusse opp badet i huset nær Brynseng i Oslo, bestemte de seg på forhånd å satse på få hovedfarger, i sort og hvitt og stål.

Slik legger du fliser

Baderomsfliser Fliser har sin selvfølgelige plass på baderommet, men hvis du har planer om å gjøre jobben selv er det viktig at du virkelig vet hvordan du gjør dette....

Rengjøring av fliser og fuger

Baderomsfliser Slik rengjør du fliser og fuger som er blitt skitne.

Slik legger du fliser

Baderomsfliser Å legge fliser er ikke så vanskelig som mange tror. Her viser vi deg hvordan du gjør det - trinn for trinn.

Hvordan fjerne fliser?

Baderomsfliser Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Puss opp badet med nye muligheter

Baderomsfliser Baderomsfliser er populært og vanlig på norske bad. Nå kan du velge personlige fliseløsninger og nye overflatebehandlinger til badet som før ikke var...

Smarte tips & trendy nyheter om fliser

Baderomsfliser Skal du i gang med å bygge nytt bad? Eller kanskje du skal pusse opp ditt gamle? Her er siste flisenytt, samt gode råd for valg og legging av fliser.

Flis på flis

Baderomsfliser Du elsker baderommet, men hater flisene. Hva gjør du?

Slik forvandlet hun badet for 5000 kroner

Baderomsfliser I stedet for å pusse opp badet for flere hundretusen kroner, forandret Franciska badet med maling.

Alternativer til fliser på badet

Baderomsfliser Fliser er et populært valg på badet, men det finnes mye annet å velge i også. Og nei, det behøver ikke være rosablomstret vinyltapet.

Flisefint!

Baderomsfliser Å velge fliser til badet kan i dag nesten sammenlignes med å gå i knappebutikk. Utvalget føles ubegrenset. Et vell av farger, mønstre og ulike overflate...

«Kan man legge nye fliser over gamle fliser på badet?»

Baderomsfliser Og kan man egentlig male fliser? Vår våtromsekspert svarer på leserspørsmål.

Steinkule fliser til badet

Baderomsfliser Mange sverger til tradisjonelle lyse veggfliser, men stadig flere tør å ta mer spenstige flisevalg. Etterligninger av stein, marmor og betong er blant de nye flisetrendene.

Bad med blå farger

Baderomsfliser Fargerike fliser i blått og grønt gir det lille baderommet et stort løft. Her inne i den blå "Capri-grotten" blir morgentrøtte sjeler raskt oppkvikket.

Vaske fliser

Baderomsfliser Har du tatt flisene på badet i nærmere øyensyn i det siste? Dersom det har lagt seg en film på baderomsflisenes overflate, er det på tide å gi badet en...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no