Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Små og store fliser gir ulike effekter, men de kommer også med ulike utfordringer.


Tilgangen på ulike flistyper har eksplodert de siste årene. Nå er det slutt på den perioden da alle stort sett la hvite, kvadratiske fliser i samme størrelse. Flisene vi velger i dag er både kjempestore og bittesmå, og vi kombinerer gjerne ulike typer og farger på samme flate. Du kan skape spennende effekter ved å kombinere flisestørrelser og få frem optiske illusjoner om du bruker flisene riktig.

Men valg av størrelse på flisene er ikke bare en utseendemessig avgjørelse. Flisestørrelsene har også noen praktiske implikasjoner.

Les også her hvordan du legger fliser selv.

Stor og rolig
Med store fliser går det for eksempel raskt å legge flisene. Og bruker du dem på veggen, kan de også gi en roligere overflate enn du vil få med mange små fliser. Men de har også noen ulemper.

Mye brukt: Fliser er populært på badet.

– Ulempen med store fliser på gulv i våtrom er at det kan være vanskelig å få til et skikkelig tosidig fall rundt sluket i dusjen. Men det du kan gjøre da, er å bruke store fliser der gulvet er plant, og heller bruke små fliser i samme overflate i selve dusjsonen hvor det er påbudt med fall, foreslår Arne Nesje.

Han er sekretariatsleder i Byggkeramikkforeningen og forsker ved Sintef Byggforsk. Han er dessuten Vi i villas flisekspert, og har svart på mange spørsmål om fliser fra leserne i Ekspertpanelet.

Liten og fleksibel
Det er også blitt populært med de helt bittesmå flisene som selges på nett eller papir, de såkalte mosaikkflisene. Fordi de er små og sitter på nett, er de ideelle å bruke i områder som ikke er rette. Buede dusjhjørner er gjerne kledd i mosaikkfliser, og ofte ser man at de små flisene blir brukt for å fremheve detaljer, lage border eller dekorpartier.

– Små fliser er praktiske når du skal forme ting. De er for eksempel enkle å tilpasse rundt et sluk, sier Nesje.

Men som med de store flisene, har er det også noen ulemper forbundet med de helt små flisene.

– Ulempen er at det er relativt stor andel av flater blir fuger. Fugemassen krever mer renhold for at den skal holde seg ren og jevn i fargen. Vi vet at rengjøring gjerne blir nedprioritert i aktive familiers hektisk hverdag. En skikkelig rundvask i ny og ne gjør underverker for å holde flatene rene, sier Nesje.

Lurer du på noe om fliser? Send et spørsmål til Arne Nesje her!

Optiske illusjoner
Bruker du flisene riktig, kan du lure øyet til å tro at rommet har en annen dimensjon enn det faktisk har.

– En fordel med å bruke store fliser i et lite rom er at det kan få rommet til å virke større, sier Nesje.

Du kan også bruke avlange fliser for å endre inntrykket av rommet.

– Har du et smalt rom og vil at det skal se bredere ut, lønner deg seg å bruke avlange fliser liggende. Og har du et rom hvor det er lavt under taket, kan du bruke avlange fliser stående for å gi en illusjon av større takhøyde, foreslår Nesje.

Her finner du spørsmålene som Arne Nesje har besvart