Smarte flisleggingstips

Baderomsfliser

Et lite kunstverk på veggen i dusjhjørnet er skapt med en raffinert flisebord fra italienske Bisazza. Duse farge-valører på dette badet gir en behagelig start på dagen.


Gulvet:
Gulvet må gjøres ferdig før du begynner å flislegge veggene. Gulvflisene må være hardere enn veggflisene og må ha ru overflate for å hindre at flisene blir glatte og lette å skli på.

På ny betong, eller på gammel og rengjort betong, påføres membran med rulle eller pensel. Membran er nødvendig for å gjøre gulvet vanntett. Membranen skal dermed forhindre vannlekkasjer. I hjørner, i overganger og rundt sluket må det armeres med en spesiell glassfiberstrimmel/ matte. Gulvmembranen må føres minst 5 cm opp på veggen. Tetningsmasse strykes jevnt utover i et tykt lag.

Begynn å legge flisene ved sluket. Dersom det er mulig, legg en hel flis på hver side av slukristen. For å kontrollere at alt blir rett tegner du opp rette linjer for å få flisradene til å korrespondere med flisradene på veggen.

Begynn å fuge flisene etter to dager, da er limet tørt. Bruk bred gummisparkel når fugemassen påføres. Jevn ut massen med en svamp eller oppvridd klut.

Veggene:
Sørg for solid underlag, gjerne rupanel som består av grove bord med not og fjær. Unngå sponplater, treplaten kan nemlig svelle og da detter flisene lett ned. Over rupanelet monteres gipsplater. Skjøtene på gipsplatene armeres med forsterkningsstrimmel. Nederste del av veggen monteres med forseglet platekant. Deretter påføres veggene tetningsmiddelet membran, lim og til slutt fliser. Fug igjen alle flatefuger.

Mål ut rommet ved å slå en strek på alle vegger i baderommet i en flishøyde over gulvet. Bruk vater for å få det rett. Strekene skal treffe nøyaktig mot hverandre fra det ene punktet til det andre.
Når første rad er rett, går resten av arbeidet greit.

Limet til flisleggingen bør være semifleksibelt. Det er tilsatt plast og tar opp bevegelse og tåler å bli tråkket på. Når du påfører lim på gulv og vegger bruker du baksiden av en tannsparkel for å trekke limet godt utover. Jobb limet skikkelig inn i flaten. I løpet av 72 timer er limet fullherdet. Det lønner seg ikke å påføre flatene mer lim enn du klarer å flislegge i løpet av en halv time.

Bruk elastisk fugemasse, dvs. våtromssilikon tilsatt muggdreper, i alle overganger/hjørner.

Veggflisene plasseres slik at de nesten går helt ned til gulvet. Tett overgangen med baderomssilikon.

23 oktober 2008

Stilrent - i sort, stål og hvitt

Før eierne satte i verk arbeidet med å pusse opp badet i huset nær Brynseng i Oslo, bestemte de seg på forhånd å satse på få hovedfarger, i sort og...

Slik legger du fliser

Fliser har sin selvfølgelige plass på baderommet, men hvis du har planer om å gjøre jobben selv er det viktig at du virkelig vet hvordan du gjør dette....

Rengjøring av fliser og fuger

Slik rengjør du fliser og fuger som er blitt skitne.

Slik legger du fliser

Å legge fliser er ikke så vanskelig som mange tror. Her viser vi deg hvordan du gjør det - trinn for trinn.

Hvordan fjerne fliser?

Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Puss opp badet med nye muligheter

Baderomsfliser er populært og vanlig på norske bad. Nå kan du velge personlige fliseløsninger og nye overflatebehandlinger til badet som før ikke var...

Smarte tips & trendy nyheter om fliser

Skal du i gang med å bygge nytt bad? Eller kanskje du skal pusse opp ditt gamle? Her er siste flisenytt, samt gode råd for valg og legging av fliser.

Flis på flis

Du elsker baderommet, men hater flisene. Hva gjør du?

Slik forvandlet hun badet for 5000 kroner

I stedet for å pusse opp badet for flere hundretusen kroner, forandret Franciska badet med maling.

Alternativer til fliser på badet

Fliser er et populært valg på badet, men det finnes mye annet å velge i også. Og nei, det behøver ikke være rosablomstret vinyltapet.

Flisefint!

Å velge fliser til badet kan i dag nesten sammenlignes med å gå i knappebutikk. Utvalget føles ubegrenset. Et vell av farger, mønstre og ulike overflate...

«Kan man legge nye fliser over gamle fliser på badet?»

Og kan man egentlig male fliser? Vår våtromsekspert svarer på leserspørsmål.

Steinkule fliser til badet

Mange sverger til tradisjonelle lyse veggfliser, men stadig flere tør å ta mer spenstige flisevalg. Etterligninger av stein, marmor og betong er blant...

Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Små og store fliser gir ulike effekter, men de kommer også med ulike utfordringer.

Bad med blå farger

Fargerike fliser i blått og grønt gir det lille baderommet et stort løft. Her inne i den blå "Capri-grotten" blir morgentrøtte sjeler raskt oppkvikket.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no