BADEROMSFLISER: Historiske fliser gir baderommet et personlig preg.
BADEROMSFLISER: Historiske fliser gir baderommet et personlig preg. Bilde: Historiske Fliser

Puss opp badet med nye muligheter

Baderomsfliser

Baderomsfliser er populært og vanlig på norske bad. Nå kan du velge personlige fliseløsninger og nye overflatebehandlinger til badet som før ikke var mulig – det kan lønne seg både for å få et mer personlig uttrykk på badet og for å få ned oppussingsutgiftene.

Store fliser og mosaikk er populært om dagen og det er ikke uten grunn - baderomsfliser tåler mye, holder seg pene år etter år og fordeler varmen godt i gulvet.

Et flisbelagt rom har også lave vedlikeholdskostnader og tåler mye ved vanlig bruk.

Velg riktige baderomsfliser

Før man velger type baderomsfliser bør man tenke på form og funksjoner på baderommet, og kanskje velge noe man liker over tid. Velger man f.eks. mørke baderomsfliser på et lite baderom, vil det virke mindre enn det som er tilfellet, samtidig som fargen "stjeler" lyset. Velger man lyse baderomsfliser, virker badet større og selvsagt lysere.

Ved bruk av liggende baderomsfliser får man inntrykk av at rommet blir lengre - ved å bruke stående baderomsfliser virker rommet høyere. Formen på rommet er altså en viktig faktor når man velger baderomsfliser. En annen ting man bør tenke på er helling på gulvet og størrelsen på flisen. Mange flisleggere sier stopp ved 20x20 cm, noen flisleggere klarer større. Med badekar eller dusjkabinett på badet trengs det ikke like mye helling på gulvet, og man kan bruke enda større fliser.

Når man først har bestemt seg for flis, må man sikre at flisleggingen blir gjort riktig i forhold til normer og regelverk - riktig våtromskonstruksjon er viktig, samt membran, og våtromsduk. Snakk med en sertifisert flislegger, de som jobber i butikkene og sett deg inn i regler og normer.

Sjekk også hos Fagrådet for våtrom på  for gjeldende normer og se hvilke firmaer som er godkjente våtromsbedrifter.

Flislegger skal kunne gi en garanti på våtromskonstruksjonen.

Les også:

Denne maten kan småfuglene dø av

Det er hyggelig å mate småfugl på vinteren. Det er mindre hyggelig å gi dem mat som de kan bli syke eller dø av.

Historiske fliser

Historiske fliser, også kalt marokkanske fliser, håndlagde fliser eller sementfliser, ble brukt i norske trappeoppganger og entreer i mange bygårder og hus oppført på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Linoleumens inntreden utkonkurrerte flisene rundt 1920, men mange av de første linoleumsmønstrene var designet som fliser.

Historiske fliser er håndlaget på nøyaktig samme måte som for 160 år siden, og er inspirert av norsk, fransk, spansk, hollansk, portugisisk og marokkansk design. De har moderne hydraulisk presse som bidrar til solid kvalitet og slitestyrke.

Flisene passer perfekt som baderomsfliser - om du har hus, hytte, leilighet av gammel god årgang eller splitter nytt arkitekttegnet hjem spiller liten rolle. Det er bare fantasien som setter grenser for hvor du vil bruke våre historiske fliser.

Størrelsen på flisene er 20 cm x 20 cm og tykkelsen ca 1,5 cm. De tåler vann, og er godt egnet til gulv med varmekabler. Et gjennomfarget slitesjikt på 3–4 mm på flisenes overflate bidrar til at de kan vare i flere hundre år.

Alt som bad og baderomsfliser

Les også:

Behagelig med varmekabler

Stadig flere huseiere velger varmekabler til oppvarming, både i bad, kjøkken stuer og oppholdsrom i kjellere.

Hold kostnadene nede

Baderomsdrømmen trenger ikke være langt unna selv om budsjettet er begrenset.

Med god planlegging og bevisste valg kan du gjøre endringer også uten store innhugg i lommeboken.

−Det går an å tenke baderomsoppussing på flere nivåer. Badet blir med ett mye penere om du bruker fugepenn og hviter opp fugen mellom flisene. Et annet triks er å male flisene, sier rørlegger og talsperson for skikkeligrørlegger.no, Ben Schreier.

Nye materialer

Dersom du ikke ønsker baderomsfliser, finnes det flere alternativer.

Våtromstapet

Eternowall våtromstapet. Foto: Eternowall

Les også:

Mer fritid med vedlikeholdsfritt treverk

Ved å bruke Kebony-tre på ytterveggene slipper du å beise eller male kledningen på huset. Produksjon av det norske trevirket startet for fullt i...

Noen vet ikke om at det er noe som heter våtromstapet, men det er det! Våtromstapet er en ekstra solid variant av vinyltapet. Det har høy slitestyrke og vaskbarhet, og det kan brukes både på toalett, bad og vaskerom, hvor det kan være høy luftfuktighet.

Tapetet egner seg ikke inne i dusjen og andre steder hvor vannet står direkte rett på veggen. Våtromstapet kan man også sette opp selv, og det erlett å holde rent. Det finnes et bra utvalg med våtromstapeter - striper, marmormønster, elegante blomster eller tapet som ser ut som fliser er noen av alternativene.

Fra Sverige kommer for eksempel «Eternowall», verdens første våtromstapet med membran og tapet i ett.

For mer info: www.eternowall.se

Maling egnet til våtrom

Våtromsmaling er vannavvisende maling som inneholder sopphindrende midler og kan brekkes i mange farger. Malingen er en del av et system som består av tapet, grunning og maling, og er klassifisert som vanntett. Det åpner for bruk der vann har direkte kontakt med veggen. Løsningen anbefales til alle typer vegger: puss, betong, gipsplater, sponplater.Våtromsmaling anbefales også til bruk i taket.

Å male med våtromsmaling er et alternativ som gir uendelige variasjonsmuligheter gjennom ulike fargekombinasjoner, mønster og sjablongmaling. Det er også lettstelt, enkelt å vedlikeholde og reparere. Et malt våtrom er også fritt for fuger, noe som minsker risikoen for at fukt trenger inn. Våtromsmaling på badet er dermed et holdbart og fuktavvisende alternativ.

Malingen har en halvblank glans, men dersom man ønsker en mattere overflate, kan det også brukes vanlig interiørmaling med glansgrad 10. Fordelen med våtromsmalingen er at den er tilsatt sopphindrende midler, og gir en flate med meget god vaskbarhet.

Flere malingprodusenter har våtromssystemer, og kravene til disse blir stadig strengere. Om du lurer på hva slags våtromsmaling som passer til ditt bruk - forhør deg i butikken eller hør med sertifiserte håndverkere.

For mer info: www.jotun.no

Våtromsvinyl

Våtromsvinyl er en vinyl som er helt vanntett. Den kan brukes både på gulv og vegger, og er et sikkert og solid alternativ til baderomsfliser og maling. Denne vinyltypen er spesielt framstilt for å tilfredsstille kravene i bad - og vaskerom. Mange mener også at vinyl er det sikreste alternativet for å unngå fuktproblemer og vannskader fordi det er vanntett i seg selv - altså trengs det ikke ekstra tetting i form av membran først.

Vinyl er også praktisk og lett å holde rent med sin glatte overflate og få skjøter. Og selv uten gulvvarme kjennes gulvet mykt og behagelig under føttene.

Våtromsvinyl er rimeligere enn fliser. Foto:Forbo

Vinyl legges horisontalt på veggen og alle fuger sveises, slik at man får færrest mulig skjøter. Dermed kan man unngå fuger på steder som utsettes for vannsprut. Man bør bruke sertifiserte fagfolk ved legging i våtrom for å være sikker på at jobben blir riktig gjort.

Ved å pusse opp med våtromsvinyl kan man spare både tid og penger i forhold til en del andre oppussingsalternativer fordi det er forholdsvis raskt å montere opp. I dag finnes det en rekke muligheter innen våtromsvinyl både i form av mønster og farger, så du kan skape akkurat ditt drømmebad.

Leverandøren Forbo kommer med mange spreke mønstre innen baderomsvinyl.

For mer info: www.forbo.no

Viktig planleggingsfase

−Kontakt rørleggeren for en prat, fortell hva du har i budsjett, og snakk om hva som er realistisk å få til innenfor rammene. Det er dessuten lurt å hente inn tilbud fra tre ulike rørleggere, slik at du har godt sammenligningsgrunnlag både på kvalitet og pris, sier rørleggeren.

Tilrettelagt for norsk vann

Det finnes mengder med baderomsløsninger på det norske markedet som er rimelige løsninger, uten at det nødvendigvis går utover kvaliteten.  Rørleggeren oppfordrer imidlertid til å være svært bevisst om du handler på nett.  Det er særlig ett stort problem med produktene som handles fra utlandet over internett, og det er at de ikke alltid er tilrettelagt for norske forhold. 

Kjøper du gjennom en rørlegger skal produktet være godkjent for norsk vanntrykk.

Kilde: Ifi, Historiske fliser og skikkeligrorlegger.no

4. september 2013
Mer om Baderomsfliser

Slik maler du flisene på badet

Baderomsfliser Du kan enkelt og raskt gi badet en «makeover» med noen strøk maling. Vi viser deg hvordan du maler flisene på badet. 

«Kan man legge trepanel på badet?»

Baderomsfliser En leser lurer på om han kan legge trepanel på baderommet. Vår våtromsekspert svarer.

«Kan man legge nye fliser over gamle fliser på badet?»

Baderomsfliser Og kan man egentlig male fliser? Vår våtromsekspert svarer på leserspørsmål.

Slik forvandlet hun badet for 5000 kroner

Baderomsfliser I stedet for å pusse opp badet for flere hundretusen kroner, forandret Franciska badet med maling.

Steinkule fliser til badet

Baderomsfliser Mange sverger til tradisjonelle lyse veggfliser, men stadig flere tør å ta mer spenstige flisevalg. Etterligninger av stein, marmor og betong er blant...

Siste nytt om baderomsfliser

Baderomsfliser Valgmulighetene er større enn noen gang når det gjelder baderomsfliser. Nå kan du få fliser fra hele verden på ett sted, også sekskantede fliser. Uanset...

Stilrent - i sort, stål og hvitt

Baderomsfliser Før eierne satte i verk arbeidet med å pusse opp badet i huset nær Brynseng i Oslo, bestemte de seg på forhånd å satse på få hovedfarger, i sort og hvitt og stål.

Rengjøring av fliser og fuger

Baderomsfliser Slik rengjør du fliser og fuger som er blitt skitne.

Nye fliser til badet

Baderomsfliser Å renovere badet er en kostbar og omstendelig jobb. Man kan kanskje derfor være fristet til å slå til på et parti med billigfliser for å spare kostnader...

Flis på flis

Baderomsfliser Du elsker baderommet, men hater flisene. Hva gjør du?

Hvordan fjerne fliser?

Baderomsfliser Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

Små eller store fliser? Ja, takk begge deler.

Baderomsfliser Små og store fliser gir ulike effekter, men de kommer også med ulike utfordringer.

Lær flislegging på DVD

Baderomsfliser En av tre huseiere har opplevd vann- og fuktskader i boligen. Nå utgis det en film som gir en grundig og profesjonell innføring i hvordan våtrom skal fliselegges etter Byggebransjens våtromsnorm.

Må kreve mer av badet

Baderomsfliser Forbrukerne må kreve mer av badet enn fine fliser, mener Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Slik legger du fliser

Baderomsfliser Å legge fliser er ikke så vanskelig som mange tror. Her viser vi deg hvordan du gjør det - trinn for trinn.