Bør gips forbys på badet?

Baderomsmøbler og baderomsinnredning
Bør gipsplater forbys på badet? Ekspertene er ikke enige.

Foto: Colourbox
I Sverige har byggebransjen gått bort fra å bruke kartongkledde gipsplater i våtrom for å unngå problemer med muggsopp. Nå etterlyser flere bransjefolk samme regelverk i Norge, men ikke alle er enige.
- Gipsplater er et utmerket byggmaterial i tørre rom, men i våtrom er det direkte upraktisk, har Pia Dahl, leder i Byggkeramikerrådet, uttalt til Byggaktuelt.

Som middag på Grand
Og Roy Malmo Nilsen i Anticimex mener at å bruke gipsplater på badet er som å be muggsoppen på middag på Grand, dersom membranen ikke er tett nok.
– Gipsplater er mer disponible for muggangrep enn andre byggematerialer på grunn av pappen som platene er dekket med. Etter bare to-tre dagers eksponering for fukt i optimal temperatur, kan muggveksten være i gang, sier Nilsen til Newswire.

Der det finnes fuktskader, kan det lett komme muggsopp. Og har soppene først slått seg ned, henter de næring fra luften og opprettholder på denne måten sin egen eksistens, skriver Helsenytt.

Følger ikke svenskene
I Sverige var forsikringsbransjen var en viktig pådriver bak de nye retningslinjene som trådte i kraft i fjor sommer, og utbyggere som ikke følger disse stiller nå automatisk svakere i erstatningssaker. I Norge er det foreløpig ingen planer om å gjøre som svenskene.
– Du kan ikke skylde på skjorta hvis regnjakka er så dårlig at du blir våt. I henhold til byggeforskriftene skal det skal ligge et tett membransjikt utenpå byggematerialet. Det er også spesifisert hvor tykt dette laget skal være, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.

Han vil heller at fokuset rettes mot håndverkerne og arbeidet de gjør.
– Vi vet at det fuskes, men kravet må heller være at håndverkerne gjør en god nok jobb. Førstelinjeforsvaret må uansett virke for at ikke bakenforliggende konstruksjoner skal bli skadet, sier Fiskum.
23 oktober 2008
Mer om Baderomsmøbler og baderomsinnredning

Lune farger på ti kvadrat

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Skreddersydde skap og spesialløsninger av oljet treverk og marmorfliser skaper personlig og lun atmosfære på badet.

Miljøvennlig til badet

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Tanken om miljøvennlige produkter har også inntatt badet – og det ser lekkert ut.

Rent og enkelt på badet

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Rent, enkelt og effektivt er stikkord som gjelder for badet

Slik planlegger du badet

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Med noen gode råd i bakhodet unngår du dyre feil og får det nytelsesrommet du fortjener.

Smarte løsninger til små bad

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Små baderom kan være en utfordring når det kommer til innredning. Vi gir deg tipsene for hvordan du med enkle grep kan få plass til det du trenger.

Ferdigbadene kommer

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Nordmenn er på verdenstoppen i å pusse opp badet. Nå kommer alt-i-ett-badene, som gjør jobben både enklere og tryggere.

Trender på badet

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Hvordan liker egentlig vi nordmenn å innrede på baderommet vårt? Her er et innblikk i noen av trendene på badet som er verdt å få med seg.

Veggbekledning for bad

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Hva er best- våtromsplater, våtromstapet, fliser - eller vinyl?

20 ting du trenger for det perfekte badet

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Hvis du enkelt vil friske opp badet til våren, bør du ta en titt på disse herlige produktene.

Hull i membranen gir hull i lommeboka

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Hvilke rettigheter har du som forbruker når en jobb i hundretusenkronersklassen ikke holder mål?

Baderomsinnredning - slik gjør du et riktig valg

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Valg av ny baderomsinnredning er en viktig avgjørelse når du pusser opp badet.

Strøkent bad i varme farger

Baderomsmøbler og baderomsinnredning På begrenset plass har familien på fire realisert alt de ønsket seg på badet.

Membran til våtrom

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Sveisemembran eller smøremembran, bunnmembran eller toppmembran. Forvirret?

Annonsørinnhold

Du blir ikke så ren av håndvasken som du trodde

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Visste du at servantkranen kan være en grobunn for bakterier og smuss, og at håndvasken ikke er så renslig som du trodde? Dette lærer barna om i ung...

Baderom

Baderomsmøbler og baderomsinnredning Baderomsarealet i norske hjem har i følge de siste årenes trender økt betraktelig. Det er slutt på den sosiale boligbyggingens oppfatning av badet som...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no