Slik planlegger du badet

Baderomsmøbler og baderomsinnredning

Med noen gode råd i bakhodet unngår du dyre feil og får det nytelsesrommet du fortjener.


1. Belysning: På et lite bad holder det med god speilbelysning som sprer ut lyset. På et større bad er det pent og praktisk med spotlights i taket, som kan dimmes slik at du kan stille inn lysstyrken etter behov. All armatur skal være godkjent for våtrom, la en elektiker gjøre jobben.

2. Blandebatterier: Velg en seriøs og velkjent forhandler, slik at du i framtiden kan få tak i reservedeler. Ettgreps blandebatterier er mest praktiske, innebygde er lettstelte og fine, men koster en del. Energispareblandebatterier anbefales – da spares både kaldt og varmt vann.

3. Servant og toalett: Hvitt porselen er holdbart og lettstelt. Servant av metall, blanke eller emaljerte, krever mer rengjøring for at ikke såperester og smuss skal synes. En dyp servant flommer ikke like lett over som en grunn servant. Vegghengte toalett er praktiske ved rengjøring, men krever inngrep i veggen for avløp. Helglasserte, plane og slette overflater er en fordel utfra et rengjøringssynspunkt.

4. Gulv: Sklisikre fliser eller vinylbelegg for våtrom. Naturstein som granitt eller skifer fungerer også bra. Marmor og kalkstein kan få stygge flekker, spesielt av urin. Det er deilig med gulvvarme, særlig under fliser og naturstein.

5. Badekar og dusj: Er dere en familie som liker å bade, så sats gjerne på et stort badekar, prøvesitt før kjøp. Foretrekker dere å dusje, er det bedre å legge pengene i en riktig velutstyrt dusj isteden. Et dusjhjørne er lettere å holde rent enn et kabinett.

6. Vegger: Fliser er enkelt å holde rent og tåler en del. Vær forsiktig om du fjerner gamle fliser, det kan være helsefarlig mugg bak flisene. Eldre fliselim kan også inneholde asbestfiber.

7. Planløsning: Et lite badeværelse er ofte nøye planlagt fra begynnelsen. Begynner man med å flytte rundt på innredningen, ender det ofte med at man kommer tilbake til utgangspunktet. Et større rom gir flere muligheter, men unngå å flytte toalettet, da det krever nye avløpsrør.

8. Oppbevaring: Oppbevar i skap som kan lukkes eller i skuffer, gjerne en per familemedlem. Grunne skap/skuffer gir bedre oversikt. Håndklær kan få litt mugglukt dersom de oppbevares åpent i det fuktige badet. Håndkle- og kleskroker bør kunne nås fra dusjen/ badekaret, likeså toalettrullene fra toalettet.

9. Oppheng for badelaken og badekåper bør kunne nås fra dusjen og badekaret.

Fem skritt til et vellykket bad:
- Planlegg og tenk nøye gjennom før du bestemmer deg
-Sett opp et budsjett – og hold deg til det 
- Sett opp en realistisk tidsplan
- Få tilbud på totalentreprise fra flere fimaer/ håndverkere, husk skriftlige avtaler
- Unngå trender, sats på en nøytral basis og krydre med detaljer isteden.


Arkitektens beste tips! Vi i Villas byggekspert, arkitekt Per Hemgren, svarer her på noen viktige spørsmål i forbindelse med renovering av bad.

Hva skal jeg tenke på før jeg går i gang? Det absolutt viktigste i forbindelse med badet er beskyttelse mot fukt. Det spiller ingen rolle hvor flott badet er, har det brister i membranen kommer det lett fukt og mugg, noe som kan forårsake store skader. Er ikke tetningsskiktet fagmessig utført, får du heller ingen erstatning fra forsikringsselskapet. Mitt råd er derfor at du kontakter en fagmann med garanti, til selve arbeidet. Men naturligvis er det du og din familie som bestemmer funksjoner og hvordan badet skal se ut, etter smak og behov.

Hva kan jeg gjøre selv? Overlat flislegging og gulvarbeidet til autoriserte håndverkere, likeså el- og rørleggerarbeid, det må du ikke gjøre selv. Å skifte ut blandebatterier, montere badekar og servanter, samt å male og sette opp våtroms vinylbelegg/tapet kan du derimot gjøre selv, forutsatt at du utfører jobben fagmessig. 

Hvilke lover og regler finnes? Når du skal endre planløsningen på badet er det klokt å følge målanvisninger i henhold til Norsk Standard. Man trenger ikke byggetillatelse for å renovere, derimot for å bygge nytt, sette inn en takluke eller vindu. Dersom renoveringen innebærer en «vesentlig endring» av vann- og avløpssystemet, må man sende inn en byggemelding. Reglene kan være forskjellige i de ulike kommunene.

For mer informasjon om baderom og norske våtromsregler:
Fagrommet for våtrom: www.ffv.no

Informasjonskontoret for farge og interiør: www.ifi.no

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening: www.skikkeligrørlegger.no

1 juni 2010

Vurderer du å bruke IKEAs kjøkkenskap på badet?

Det bør du la være med tanken, ifølge ekspertene. Her forklarer de hvorfor.

Annonsørinnhold

Du blir ikke så ren av håndvasken som du trodde

Visste du at servantkranen kan være en grobunn for bakterier og smuss, og at håndvasken ikke er så renslig som du trodde? Dette lærer barna om i ung...

20 ting du trenger for det perfekte badet

Hvis du enkelt vil friske opp badet til våren, bør du ta en titt på disse herlige produktene.

Få nytt bad med små og enkle forandringer

Interiørdesigner Halvor Bakke forteller at du kan få et helt nytt bad med små interiørgrep. Sjekk tipsene hans her!

Derfor trenger menn og kvinner forskjellige ting på badet

I følge en ny undersøkelse bruker kvinner og menn badet på to helt forskjellige måter.

Er dette fremtidens speil?

Google-ingeniøren ønsket seg et annerledes speil på badet.

Baderomsinnredning - slik gjør du et riktig valg

Valg av ny baderomsinnredning er en viktig avgjørelse når du pusser opp badet.

Trender på badet

Hvordan liker egentlig vi nordmenn å innrede på baderommet vårt? Her er et innblikk i noen av trendene på badet som er verdt å få med seg.

Veggbekledning for bad

Hva er best- våtromsplater, våtromstapet, fliser - eller vinyl?

Lite bad til mange

Sju kvadratmeter rommer alt et bad behøver. Dusj, badekar, dobbel servant, et toalett og et stellebord! Se hvordan man løste dette badeværelsets totalre...

Baderom

Baderomsarealet i norske hjem har i følge de siste årenes trender økt betraktelig. Det er slutt på den sosiale boligbyggingens oppfatning av badet som...

Strøkent bad i varme farger

På begrenset plass har familien på fire realisert alt de ønsket seg på badet.

Membran til våtrom

Sveisemembran eller smøremembran, bunnmembran eller toppmembran. Forvirret?

Rent og enkelt på badet

Rent, enkelt og effektivt er stikkord som gjelder for badet

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no