Hva må du tenke på før du bygger badstue?

Ønsker du deg badstue? Planlegg godt i forkant, og få en mentalhygienisk opptur når du er ferdig.


Den optimale badstua ligger ifølge forfatterne av boka Badstue usjenert til ved en sjø, vendt mot vest så man får solnedgangen rett inn døra, med en elektrisk ovn til hverdagsbruk og en vedfyrt ovn til høytidsbruk.
Men forfatterne Knut Audum, Tore Hauge og Sverre Holøs fra Teknologisk institutt, avdeling for Bygg- og innemiljø, vet at virkeligheten for de fleste er annerledes – og gir gode råd i boka si. Det går til og med an å innrede badstue på badet i en liten borettslagsleilighet. Det eneste som kreves er en egen elektrisk kurs.

Planlegging av badsturommet
Det første du må gjøre når du har bestemt deg for at du skal bygge badstue, er å tenke gjennom bruken. Vil du ha den fordi du vil bli ren, eller for å varme opp før fysikalsk behandling? Skal det være et sted for avkobling eller mentalhygieniske sammenkomster med venner og familie? Vil du ha enklest mulig renhold, skal du satse på vakkert interiør og dus belysning?

Plassering
– Mål opp plassen du har til disposisjon, 2 ganger 3 meter gir god plass til en fin badstue med plass til flere, ifølge ekspertene.
Et absolutt minimum for badstua er en grunnflate på 2 x 1,5 meter. Der det går an, bør badstua bygges som et rom i rommet. Dersom du har et stort baderom, er kanskje den enkleste løsningen å bygge badstua inn i badet.

Badstua bør plasseres i nærheten av et bad, med plass til omkledning, vask og avslapning.
– Hvis dusjrommet er vegg i vegg med badstua, trekker du luft inn og ut fra badstua til dusjrommet, noe som er effektivt og energiøkonomisk, anbefaler forfatterne av Badstue.
Utgiftene til rørlegger blir betydelig mindre hvis du plasserer badstua i nærheten av vann og avløpsledning.

Ønsker du snøbad bør badstuen ligge i kort vei til utgangsdøra.

Når du har lagt en plan for hvor i boligen du vil plassere badstua, kan du begynne å planlegge byggeprosessen.

Snekkerarbeid
Husk at døra skal slå utover. En vanlig badstudør har karmmål 185 x 71,5 cm. Da må du sette av plass til at dørbladet på 60 cm kan svinge ut. Vil du legge til rette for rullestolbrukere må du opp i 82 cm åpning, som tilsvarer 93 cm i utvendig karmmål.

– Forskjellen på innvendige og utvendige mål er 25 cm i hver retning, og 20 cm i høyden. Da har du plass til en utvendig luftspalte mellom badstuveggen og ytterveggen, ifølge Audum, Hauge og Holøs.
Du kan bygge fra grunnen av eller velge ferdige elementer fra en badstuprodusent. Osp og gran er mest brukt.

Innredning
En benk som er behagelig å sitte og ligge på, er 55-60 cm dyp. Benken bør være så høyt oppe på veggen at du får kroppen høyere enn badstuovnen.
– Bygg en benk til bena, den kan være 40 cm dyp. Beregn mer enn 60 cm sitteplass per person. To benker på hver sin vegg gjør det mulig for to personer å legge seg ned.

Badstuovnen og døra skal stå på samme vegg. Husk å planlegg slik at strålingsvarmen fra ovnen ikke hindrer full utnyttelse av plassen.

Ovnen
Velg ovn. Det er mange ulike å velge mellom – forskjellen ligger i effekten og de ulike styringspanelene. Oppgavene til ovnen er å varme opp steinmagasinet og luften i rommet til passe temperatur.

– Ovnene trekker mye strøm, så du burde ha en eller annen form for tidsstyring.

Noen mener at det er noe helt eget med de vedfyrte ovnene. Husk at alle ildsteder som monteres må være godkjent av en fagperson. Henvend deg til feiervesenet i kommunen.

Tilbehør
Badstuen må ha noe lys. Noen ganger holder det med lyset som kommer inn gjennom vinduet i døra. Lysarmaturer må være sprutsikre og godkjent for bruk i fuktig rom. Du trenger en elektriker til å legge inn elektrisk ovn og lysarmatur.

I tillegg til materialer, profesjonelle håndverkere, lysarmatur og ovn, vil du ha utgifter til temperaturmåler, fuktmåler, vannbøtte og øse – uten metallhåndtak. En klokke kan være fint å ha på veggen. Knagger kan være greit til håndklær, massasjebørste og bjørkekvist. Eteriske oljer til vannet bør få en egen liten hylle.