Snekkerens beste badstutips

Tømrermester Inge Aslaksrud har gjort om kjellerboden i en enebolig på Kolsås til et rom med flere bruksmuligheter. I selve badstuen er det godt å sitte på benker laget av plank fra grantrær. I tillegg er det gitt plass til en rommelig dusjsone. Og ikke nok med det; familiens ”vaskeri” har også fått plass i den gamle boden.


Tømrermester Inge Aslaksrud har 20 års erfaring som snekker og kan gjøre det meste av store og små bygningsmessige oppgaver i huset. Inge er utdannet fra Sogn videregående skole. Svennebrevet tok han i 1990. Fra nå av og utover vil Inge være Vi i Villas snekkerekspert.
Fra før var kjellerboden kun utstyrt med gipsplater på veggene og støpt betong på gulvet. Rommet måtte derfor gjøres om for å oppfylle vilkårene til våtrom. Gulv og vegger som utsettes for vann må være tette, og det må være sluk med fall i rommet. For å få plass til både badstue, vaskemaskinsone, vaskekum og dusjrom var det viktig å bruke tid på å finne best mulig planløsningen i startfasen. Hvor ting praktisk skal plasseres i forhold til hverandre krever en del tankearbeid. Det er ikke lett å endre på dette etter at arbeidet er gjort, derfor lønner det seg å ta planleggingsfasen på alvor.
I dette tilfellet ble det valgt å bygge inn varmtvannstanken i veggen bak vaskemaskin og tørketrommel. Vaskemaskinen er mindre dominerende i rommet når den er plassert inn i en nisje i veggen. Dusjsonen ligger vegg i vegg med badstuen for å ha kort vei til å avkjøle seg etter badstubadet. Vaskekummen er felt ned i et baderomsmøblement fra Uno Form, som gir rommet et eksklusivt preg, sammen med italienske gulvfliser i behagelige beigetoner.
Med nøytrale farger på fliser og tilbehør vil rommet holde seg ”moderne” lenge, mener familien, som er glad for at de har gjort om den mørke, kalde boden til et nyttig og avslappende bruksrom.

10 badsturåd:

1. Vurder plassbehovet
En familiebadstue bør ikke være mindre enn 2,0 x 1,5 m, men gjerne noe større hvis mulig. Benkene bør være plassert slik at de badende sitter vendt mot ovnen.

Den er bygget inn i et hjørne og gir god plass til hele familien på fem medlemmer.

2. Sørg for luftspalte i veggen
Denne badstuen har kjelleryttervegger av betong. Derfor er det laget en luftspalte mellom den isolerte bindingsverksveggen og betongveggen. Luftspalten bør være minimum 20 mm for å gi mulighet til gjennomlufting og for å unngå kondens. Badstuveggen kan bestå av enten 48 eller 73 mm isolert bindingsverk med kraftpapir/ullpapp på hver side av isolasjonen.

Unngå furupanel i badstuen, da denne tresorten kan skille ut harpiks som kan bli svært varm. Bruk gjerne gran av god sortering, som har lav romvekt og dårlig varmeledningsevne. Det er også mulig å bruke osp, or eller lind. Innvendig trepanel bør ha en tykkelse på 15–18 mm og ikke være bredere 95 mm av hensyn til fukt og temperaturbevegelser. Det er vanlig å bruke skjult spikring eller dykkertspiker som dores litt inn i bordet.

 

3. Hvis du skal ha vindu må det være lite
Det er mulig å ha vindu i yttervegg i badstue, men det bør i så fall være lite. Hvis du har stort vindu, må du satse på badstuovn med vesentlig høyere effekt enn om du ikke har vindu. Bruk ikke PVC-vindu, det må være av treelementer på grunn av varmen. Selve vindusglasset kan bli utsatt for kondens og må derfor lakkeres eller oljes. Bruk elastisk fugemasse for å unngå at kondensvann renner inn mellom karm og belistning.

4. Isoler tak/himling
Dersom taket har isolert etasjeskiller, kan badstutaket isoleres med 50 mm mineralull direkte under eksisterende himling uten luftsperre. Består taket kun av etasjeskiller, må det isoleres med 75 mm isolasjon med luftrom mot eksisterende etasjeskiller.

5. Gulvet må tåle fuktbelastning
Siden varmen stiger mot taket er gulvet normalt sett den kaldeste delen av badstuen. Der det er behov for vanntette gulv, bør gulvet utføres som baderom/våtrom.

Unngå tregulv i badstuen av hensyn til fuktskader og renhold. I badstuen på Kolsås er det brukt fliser, som er lagt på underlag av betong og membran (fuktsperre). Dessuten er det lagt inn en ekstra sluk i gulvet under badstuovnen som ser ut som et lite hull i veggen. Når det kastes vann på badstuovnen, renner overflødig vann rett ut i sluket.
Hvis du har isolasjon under betonggulv og fuktsperre, kan det legges vinylbelegg direkte på betongen med tremmegulv (løse trelemmer) over. Hvis du har et betonggulv uten isolasjon og fuktsperre, kan du legge 75–100 mm tilfarere (klosser) med 50 mm mineralull mellom.

6. Velg spesialdør, gjerne med glassfelt
Badstudøren må tåle høy temperatur og fuktpåkjenninger. For å unngå å føle seg innestengt kan du benytte 6 mm herdet glass i døren, som også må monteres slik at den slår utover. Døren skal ikke kunne låses. Dørhåndtak og ventiler må være av tre eller annet materiale som tåler varme og som man kan ta på uten å risikere forbrenning.
Badstudøren i villaen på Kolsås er av gran med innfelt glassplate og solid dørhåndtak. Den er kjøpt ferdig hos Tylö.

7. Bruk trehyller og benker av gran eller abachi
For å unngå harpiks bør man også her være nøye med valg av tresort. Granpanel av god sortering er et rimelig valg på benker og hyller. I badstuen på Kolsås er det brukt granplank på veggene som er laget av 34 x 70 mm høvlede bord lagt med 15 mm spalte på labanker – Det er ikke anbefalt å skjøte bordene, da de lett blir flisete. Fest trebordene med skruer eller spiker fra undersiden. Det er best å skru på grunn av fuktbevegelsene.

8. Bruk elektriske installasjoner som tåler varmebestandighet
Badstuovnen skal være plassert med en avstand på minst 0,5 meter, fra vegg og ut i rommet.

Ledninger må ha varmebestandig isolasjon som tilfredsstiller kravene til utstyr i klasse II og være uten metallkappe. Bryter og betjeningsutstyr som ikke er innebygd i badstuovnen, skal være plassert utenfor badstuerommet. Stikkontakter er ikke tillatt. Elektrisk utstyr skal ha kapslingsgrad minst IP 24. Badstuovnen skal alltid ha egen kurs. En elektrisk badstuovn leveres som regel med termostat og tidsregulert bryter. Mange badstuovner har berøringssikker overflate.

9. Unngå belysning i tak
Det anbefales at badstuen er utstyrt med dempet, indirekte belysning. Lysarmatur skal tåle vannsprut og skal tilfredsstille kravene til utstyr for fuktige rom. Unngå å monter belysning i taket, fordi her blir det høyest temperatur i badstuen. Det må heller ikke monteres lamper rett over badstuovnen.

10. Vær nøye med ventilasjonen
Sørg for at ovn og badstudør er på samme vegg slik at varmesirkulasjonen fra ovnen virker sammen med luftstrømmen fra døra. Hvis dette er umulig, monter ovnen på sideveggen, så nær døren som mulig. Ventilen bør være plassert rett under badstueovnen og må alltid stå åpen. Det bør være størst mulig avstand mellom tilførsels- og avtrekksventilene. Ventilene bør stå diagonalt overfor hverandre og ha samme tverrsnitt. Avtrekksventilen må ikke være av plast og bør plasseres i himling eller øverst på veggen på motsatt side av ovnen. Avtrekksluften bør alltid ledes til samme rom som tilluften kommer fra, og ikke gå direkte ut i det fri.

Kilde: Norges Byggforskningsinstitutt