Bilde: Colourbox

12 vanlige skader på badet

Bygge og pusse opp bad

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Å bygge et baderom helt fritt for feil er atskillig vanskeligere enn man kunne tro. Det er en rekke steder man kan trå galt, fra vegger til gulv, fra sluk til ventilasjon.

Sintef Byggforsk har utviklet en anvisning, Feil og skader i baderom, som tar for seg de vanligste feil og skader som kan oppstå i et baderom. Her ser vi på tolv av de 24 vanlige skadene som presenteres i anvisningen.

Manglende fall
Manglende eller feil fall kan føre til at vannet ikke renner mot sluket, men bort fra sluket og at du får stående vann på baderomsgulvet. I verste fall kan det ved vannlekkasjer føre til at vannet renner ut i nærliggende rom og gjør store skader der. Et dusjkabinett som fører vannet rett i avløpet kan gjøre mye for å bedre situasjonen i hverdagen, men det er likevel ikke tilstrekkelig dersom uhellet skulle være ute og du får en vannlekkasje på badet.


Sluk: Et vanlig problemområde på badet.

Bevegelser i overgangen mellom gulv og vegg
Bevegelser i trehus kan føre til at membran sprekker og det oppstår vannlekkasjer. Bevegelsene oppstår som følge av at gulvbjelkene tørker og dermed krymper. Ettersom membranen ikke klarer å tøye seg i følge med treverket, kan det oppstå revner i membranen og baderommet er ikke lenger fuktsikkert.

Mangelfull ventilasjon
Utilstrekkelig ventilasjon kan gi høy luftfuktighet i rommet. Det kan igjen føre til fuktskader på innredning eller kledning i rommet. For å unngå dette bør du blant annet sørge for at det er en overstrømingsspalte ved døra. Denne bør være rundt to centimeter.

Les også:

Vannskader og fukt på badet koster millioner

Forsikringsselskapene utbetaler årlig 40-50 millioner kroner etter vannskader i privatboliger på grunn av håndverkerfeil. Skal du kjøpe ny bolig bør...

To problemer ved betong
Det er særlig to problemer knyttet til betonggulv på baderommet. Det ene er når vinylbelegg legges på nystøpt betong. Fukten fra betongen kan føre til nedbryting av limet og gi fuktblærer under belegget. Det er derfor absolutt å anbefale at du lar betongen tørke godt før du legger vinyl.

Det andre problemet knyttet til betong, er når gipsplater er plassert i kontakt med fuktig betongstøp. Gipsplatene suger fukt fra betongen, og noe som fører til at kartong, gips og trematerialer blir fuktige. Til slutt vil fukten ødelegge platene.

Tre vanlige skader rundt sluket
Sluk bør plasseres slik at det er lett både å inspisere og rengjøre sluket. Uheldig plassering av sluk kan gjøre dette vanskelig, og i verste fall risikerer du oppdemming av vann og lekkasjer om slukene går tett.

Sluk som går tett kan også føre til skader i området rundt sluket dersom samvirke mellom påstrykningsmembran og sluk er mangefullt. Tilstopping i sluket fører til at vannet stiger opp til overgangen mellom sluk og mansjett, og dårlig tilpassing eller skader fører til at vannet lekker ut. Det kan være mange årsaker til dette, men løsningen vil være å tett forbindelse mellom membran og sluk.

Gammeldagse slukkasser som ikke er tette, kan føre til vannlekkasje i himlingen i rommet under badet. I slike tilfeller er det ikke annet å gjøre enn å bygge om gulvet og skifte sluk så membranen kan føres ned i sluket. Klemring eller med limflens sikrer tett forbindelse til sluket.

Fire vanlige membranfeil
Membran er uhyre viktig for å få til et fuktsikkert bad, og det er da også her mange av skadene oppstår. Membran er ikke nok i seg selv, den må også legges riktig. Det er slett ikke alltid det skjer.

Les også:

Velg våtromsvinyl på baderomsgulvet

Hvis du legger våtromsvinyl på baderomsgulvet vil du få et gulv som er slitesterkt, prisgunstig, lett å holde rent, behagelig å gå på og motstandsdykt...

Vanlige feil er for eksempel at banemembran blir avsluttet under flisoverflaten og at det ikke er overlapp med veggmembranen. Gjennomføring av rør og kabler i membran er også problematisk om du ikke får til gode tetteløsninger. Alle former for gjennomføring i membran bør behandles med ekstra aktsomhet, enten det er membran på vegg eller gulv.

Manglende membran på gulv gir ikke overraskende problemer. Det samme gjør utett gulvbelegg i vinyl eller maling. Men også der det er membran, kan det oppstå problemer, spesielt hvis det er påstrykningsmembran. Det er ikke uvanlig at denne påføres for tynt, og det fører igjen til at fukt trenger gjennom. Påstrykningsmembran skal være minst en millimeter tykk, og det kan kreve flere påføringer.

For ytterligere informasjon om vanlige feil og skader på badet og hvordan disse kan utbedres, anbefales det å ta en titt på anvisningen Feil og skader i baderom fra Sintef Byggforsk.

Kilde: Feil og skader i baderom fra byggforskserien fra Sintef.

22 februar 2010
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Bygge og pusse opp bad Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Vi slurver mest med vedlikehold av våtrom

Bygge og pusse opp bad SINTEF Byggforsk har kartlagt feil og mangler i ca. hundre hus bygget på 1980-tallet, og samtidig sett på hvilke utbedringstiltak eierne har prioritert.

Kjenner du boligens verdipapirer?

Bygge og pusse opp bad Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

Badeglede - dette ble gjort

Bygge og pusse opp bad Dette ble gjort på det moderne og sonedelte badet:

Total fornyelse av 1970-tallsbad

Bygge og pusse opp bad Badet i 1970-tallsvillaen på Snarøya hadde sett sine beste dager. Det en gang så flotte badeværelset var fullstendig umoderne og upraktisk, i tillegg...

Nytt baderom - for 5000 kroner

Bygge og pusse opp bad Selv med et begrenset budsjett på 5000 kroner er det mulig å pusse opp badet og få et forfriskende resultat.

Proffhjelp på badet

Bygge og pusse opp bad Som vi allerede har vært inne på en rekke ganger tidligere, er oppussing av badet en komplisert prosess. Velg derfor dyktige, fagutdannede håndverkere for å redusere risikoen for skader. Her får du vite hvordan proffene gjør jobben.

Vanntett byggemetode

Bygge og pusse opp bad Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren...

Bygg trygt baderom

Bygge og pusse opp bad Alle våtrom, og spesielt baderom, vil utsettes for damp ved for eksempel dusjing. Hvis du ønsker å bygge et trygt og damptett baderom og våtrom, hvor...

Unngå tabber på badet

Bygge og pusse opp bad Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.

Unngå fuktfellene på badet

Bygge og pusse opp bad På bad og vaskerom kan du fort få trøbbel med fukt, og det kan forårsake både skader og dårlig inneklima. Her er tipsene som holder fukten unna!

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Bygge og pusse opp bad Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

De dyreste Gjør-Det-Selv tabbene

Bygge og pusse opp bad Nordmenn liker å pusse opp selv, men noen ganger er entusiasmen større enn kunnskapene. Det kan koste dyrt.

Bygg bad etter våtromsnormen

Bygge og pusse opp bad Det kreves mye fagkompetanse, effektivt samarbeid og pinlig nøyaktighet for å bygge et bad som holder tett.

Ti råd for et velfungerende bad

Bygge og pusse opp bad Mye kan gå galt når du skal pusse opp badet. Tenk derfor nøye gjennom dine valg, og lytt til fagfolks råd. Badeværelset vil garantert leve lenger med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no