Badet - kostnadsfelle nr. én

Bygge og pusse opp bad
Badet er kostnadsfelle nummer én. Derfor lønner det seg å gjøre jobben skikkelig når du bygger nytt bad.

Foto: Colourbox
Allerede bygningsloven av 1924 hadde krav om vanntette golv og fall mot sluk. Bruken av baderommet har blitt endret betraktelig siden den gang, og forskriftene har endret seg i takt med våtere bruk av badet.

Sluk og fall
Det skal være fall til sluk. Minstekravet er et fall på 1:50 minst 0,8 m ut fra sluket. SINTEF Byggforsk anbefaler fall på 1:50 i hele dusjsonen samt under badekar og andre skjulte steder, og fall 1:100 på resten av badegolvet. Med tillatte toleranseavvik har man da sikret seg mot at det blir stående dammer på golvet (motfall).

I forbindelse med sluk og fall er dusjvegger med sokkel i døråpningen ofte et problem. Sokkelen hindrer at vannet renner ut av dusjen, men den hindrer også at vannet kan renne fra resten av golvet og fram til sluket. Ofte er sokkelen så høy at eventuelt lekkasjevann renner ut gjennom døra før det renner over sokkelen og ned i sluket. Det er ikke en lovlig løsning. Det holder ikke å bore noen små hull i sokkelen - et eventuelt hull må være så stort at man får en finger igjennom, og da renner jo også vannet fra dusjen motsatt vei og ut på golvet.

Røropplegget
I 1997 ble det satt strengere krav til røropplegget. Før 1970-tallet lå alle rør synlige og lekkasjer ble raskt oppdaget og fikk små konsekvenser. Så begynte vi å legge rørene inni vegger og golv, og skadene rakk å bli store før de ble oppdaget. Nå er kravet at en lekkasje, som jo kan skje fra tid til annen, ikke skal kunne skade andre konstruksjoner.
Blir det en følgeskade, f.eks. råte i veggen, så oppfyller ikke røropplegget dagens krav. Det betyr at røropplegget enten må ligge utenpå konstruksjonene (synlig eller bak lett demonterbar innkassing) eller at man må ha et fungerende rør i rør-system. Det holder ikke at vannrørene ligger i varerør - rørene og koblingene skal være slik lagt og utført at dersom det lekker i en kobling, skal vannet enten renne ut på badegolvet (som er tett og har fall til sluk) eller føres tilbake i varerøret og lekke ut på et trygt, men synlig sted. Dette kan man i teorien teste ved å helle vann inn i varerørene, men testen kan bli dyr hvis ikke systemet fungerer...

Avløp
Avløpsanlegget er ikke like sårbart som vanntilførselen. Som regel er sluket det eneste kritiske punktet i avløpsanlegget. Dels er det overgangen mellom sluk og golvmembran som kan være problematisk, og dels er det problematisk at sluket er plassert slik at det er vanskelig eller umulig å rense vannlåsen i sluket.

Begge deler kan man få en indikasjon på ved å ta av slukrista og kikke ned i sluket. Slukrista skal sitte rett over sluket slik at man kommer til for å rense det, og på moderne plastsluk er det som regel lett å se om klemringen og slukmansjetten eller vinylbelegget er uskadet og godt festet i sluket. Dersom det ikke er slukrist, men man kun har boret hull i (natursteins)flisene på golvet, er det ikke mulig å rense sluket, og sluket er ulovlig.

Byggebransjens Våtromsnorm 
Byggebransjens Våtromsnorm (BVN) er et frivillig kontraktstillegg som er utarbeidet av Fagrådet for våtrom i samarbeid med SINTEF Byggforsk. BVN stiller krav til oppdatert kompetanse hos de som utfører jobben, og de tekniske kravene er på noen punkter strengere enn forskriftskravene. Med utførelse etter BVN har man langt større sikkerhet mot fuktskader, men man kan ikke kreve at utførelsen skal følge BVN hvis det ikke er avtalt mellom partene.

Mer detaljer finner du i Byggforskserien, Byggebransjens Våtromsnorm og i faktaboken Lag nytt bad. Disse får du hos SINTEF Byggforsk.
25. juni 2011

Mer om Bygge og pusse opp bad

Slik borer du i fliser

Bygge og pusse opp bad Det er ikke bare, bare og bore i fliser. Her får du tipsene for å lykkes. 

8 plassbesparende tips til små baderom

Bygge og pusse opp bad Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt.

Lyst & luftig - med glassbyggerstein

Bygge og pusse opp bad Øverst på ønskelisten stod glassbyggerstein, da mini-badet på knappe tre kvadratmeter skulle pusses opp. Dusjnisjen er nå godt adskilt fra resten av...

Et bad for hele familien

Bygge og pusse opp bad Badet i denne Oslo-leiligheten var opprinnelig knøttlite. Ved å ”stjele” noen kvadratmeter fra et barnesoverom og fra en gang vegg i vegg, ble drømmen om stort og komfortabelt bad realisert.

Glassbyggesten gir muligheter

Bygge og pusse opp bad Glassbyggesten representerer et materiale som kan gi et mangfold av spennende arkitektoniske effekter. Glassbyggesten er en hul glassblokk med mange...

Glassbyggesten på badet

Bygge og pusse opp bad Glassbyggesten representerer et materiale som kan gi et mangfold av spennende effekter. Glassbyggesten er en hul glassblokk med mange bruksmuligheter....

12 vanlige skader på badet

Bygge og pusse opp bad Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Trepanel på badet

Bygge og pusse opp bad Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Kjenner du boligens verdipapirer?

Bygge og pusse opp bad Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

DDV - Badets verdipapir

Bygge og pusse opp bad Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

Den viktige membranen

Bygge og pusse opp bad Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.

Varmtvannsbereder skal hindre vannskader

Bygge og pusse opp bad En ny type varmtvannsbereder skal hindre vannskader i hele boligen.

Unngå tabber på badet

Bygge og pusse opp bad Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.

Bad etter forskriftene

Bygge og pusse opp bad Bygg bad etter forskriftene og du unngår mye trøbbel.

Vanntett byggemetode

Bygge og pusse opp bad Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no