3 enkle prosjekter alle kan klare

Med sin nye bok vil Anders Öfvergård få fart på alle hjemmefiksere. Her er hans knep for å komme i gang – og tre raske prosjekter til badet.


Hvem har vel ikke en gang kjøpt en hylle som har tatt måneder å få opp på veggen, eller fortsatt ligger og tar opp plass i et skap?

Akkurat dette vil Anders Öfvergård (kjent fra den svenske versjonen av «Sinnasnekker’n») forandre på. Han synes nemlig at vi skal tørre å utfordre oss selv og ta tak i prosjektene i hjemmet.

Fortell litt mer om boken, Anders?

– Jeg vil gi folk litt mer selvtillit og et spark bak når det gjelder å bygge og fikse ting. Det trenger ikke å være så komplisert! Det handler ikke om at man må bygge svære greier, men om å fikse småting som å henge opp kroker i gangen for å få et ryddigere rom. Jeg vil også hjelpe den personen i familien som kanskje ikke normalt tar på seg disse oppgavene. Det er hyggelig om folk kan pusse opp sammen!

Hvorfor tror du mange kjenner seg igjen i hjemmeprosjekter som aldri blir ferdige?

– Mange får det til å virke veldig omstendelig å ta tak i ting. Enten handler det om at man egentlig ikke har lyst, eller at man er redd for at man ikke får det til.

«Bygga fixa bo» er foreløpig ikke oversatt til norsk, men kan kjøpes på Tanum.no (kr 289).

Som for eksempel å bore i fliser – det virker som om endel er engstelige for det? 

– Ja, og selvfølgelig skal man finne ut hvordan man går fram, men man trenger ikke å være livredd for å gjøre det. Vil du absolutt ikke bore i flisene, kan du dessuten kjøpe lim til å feste krokene med i stedet, men i stedet for å sjekke ut dette, dropper kanskje mange hele prosjektet i stedet. Og det er jo litt dumt.

Om du skulle gi ett tips til en amatør, hva skulle det være?

– Innse din begrensning. Da mener jeg ikke å tenke at du ikke klarer, men tenk på hva du kan få til og utfordre deg selv litt, slik at du hele tiden lærer deg stadig nye ting. I dag finnes det fantastiske måter å søke etter informasjon på nett og på byggevarehusene. Man kan få enormt mye hjelp i butikkene om man bare tør å spørre. Og forstår du ikke svaret, må du bare spørre igjen – helt til du skjønner det. Ikke gå før du har klart for deg hva du skal gjøre.

Hva skal man tenke på før man setter i gang med et større byggeprosjekt?

– Tenk igjennom hva du rekker å gjøre på en helg, og hvor mange helger det så kommer til å ta. Vær ærlig med tidsbruken! Har du flere barn som har aktiviteter de skal leveres og hentes til, bør du tenke på at du sikkert trenger litt ekstra tid på deg. Jeg vil gjerne at flere setter i gang med hjemmeprosjekter. Når man først kommer i gang med byggingen, blir man bare bedre og bedre!

1. Frisk opp badet med nye fuger

Du trenger:

  • Fugemasse
  • Fugeskrape
  • Fliseskje
  • Spann
  • Fugebrett eller gummi- sparkelspade og svamp.

Slik gjør du:

1. Skrap bort gammel løs fug ved hjelp av fugeskrapen. Det som ikke løsner, kan du la bli igjen.

2.Bland ny fugemasse som beskrevet på pakken.

3. Legg den nye fugemassen diagonalt over flisene med et fugebrett eller en gummisparkelspade. Det skal gjøres diagonalt for å bli så jevnt som mulig.

4. La det tørke cirka en time. Det skal ikke tørke helt, men tørke-
prosessen skal ha startet. Deretter vasker du – også diagonalt – med en ren, fuktig svamp. La det deretter tørke igjen.

5. Tørk med en tørr fille til flisene er blanke og fine.

2. Bor i fliser

Du trenger:

  • Maskeringstape
  • Flisebor
  • Drill
  • Våtrumssilikon
  • Plugg og skrue

Slik gjør du:

1. Når man borer i fliser skal man ikke – i motsetning til hva som ofte sies – bore i fugene eller i nær-
heten av kantene på flisen. Da sprekker den lettere.

2. Marker stedet du skal bore med maskeringstape for å forhindre at boret sklir på den glatte flisen.

2. Sørg for at du har et eget flisebor til drillen. Ikke ha drillen innstilt på slagborfunksjon, da kommer flisen til å sprekke. Vær også forsiktig når du borer: Ikke press for hardt,  ta det rolig.

3. Når hullet er klart, skal det fylles helt med våtromssilikon. Trykk inn en plugg og skru fast det  som skal opp.

3. Lim opp kroker

Du trenger:

  • Vannbasert lim for våtrom.
  • Tørkeserviett, krok og feste.

Slik gjør du

1.Inne i dusjen kan du henge opp såpekoppen på andre måter enn å bore, blant annet med hyller som spennes fast mellom gulv og tak. Det finnes også vannbasert lim som er velegnet for fuktige rom som badet. Selve festet/kroken, en vaskeserviett og limtuben selges samlet i en pakke.

2. Du starter med å vaske over plassen der festet skal opp. Bruk den medfølgende våtservietten (som inneholder kjemisk bensin) og påfør så lim på baksiden av festebrikken.

3. Brikken skal holdes på plass under trykk i cirka ett minutt.

4. 30 minutter senere kan du sette opp holderen, kroken eller hva som skal opp på festet. Når den er på plass, tåler festet en belastning på 20 kilo (har man to med en holder imellom, tåler den dermed 40!). Og når du ikke vil ha den der lenger, kan kroken fjernes med et barberblad. Sikkert og smart!

Vi vil gjerne sende deg flere tips og triks for hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her!