Bygge bad – Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.


Å bygge bad er en kompleks affære. Lenge før du kommer til de morsommere avgjørelsene, som stil og interiør, må du bestemme deg for alt fra hvilken membranløsning du skal gå for til hvordan rørene skal legges. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke alternativer du har for sistnevnte.

Det er anbefalt at våtrom som bad og vaskerom bygges i nærheten av hverandre slik at rørføringen blir både enkel og kort. Det vil redusere varmetapet og faren for trykkstøt.

Tre løsninger
Men hvordan skal du legge rørene i selve baderommet? Det er et spørsmål både om estetikk og praktiske hensyn.

Det står hovedsaklig mellom tre ulike løsninger:
* åpent på vegg i baderomemt
* rør-i-rør-system
* i installasjonsvegg

Åpen installasjon
På baderom hvor du har sluk og en sikker membran på gulvet, kan rørene legges utenpå veggen. Dette sees ofte på eldre baderom, men er i dag en løsning som mange har gått bort fra av estetiske hensyn. Denne metoden har likevel noen fordeler.

– Rørene ligger tilgjengelig for vedlikehold og utskifting, og åpen rørføring reduserer antall rørgjennomføringer, påpeker Sintef Byggforsk i anvisningen Bad og andre våtrom.

Installasjonsvegg
Dersom du ikke ønsker at rørene skal være synlige på baderomsveggen, er alternativet å gjemme dem bort. Her er det viktig at rørene ikke gjemmes bort i den faste veggen, men i en installasjonsvegg eller en innkassing som er enkel å demontere.

Installasjonsvegg: Det er viktig at installasjonsveggen gir tilgang til rør og cisterne som skjuler seg bak veggen.

Installasjonsvegg: Det er viktig at installasjonsveggen gir tilgang til rør og cisterne som skjuler seg bak veggen. Foto: Colourbox.

Når du har en slik installasjonsvegg, er det viktig at membran på vegg og gulv legges bak installasjonsveggen. Det er også viktig at monteringen ikke bryter membranen på noen måte – membranen må være tett for at baderommet skal ha god fuktsikring.

Rør-i-rør-system
Dersom en installasjonsvegg stjeler for mye plass, kan det likevel være et alternativ å legge rørene i selve veggen. Da er det viktig at du går for et rør-i-rør-system slik at du har en god sikring mot vannskader. Med et rør-i-rør-system i veggen skal det også være et fordelerskap med åpning til baderommet.

– Rørene er fleksible og går fra en sentral fordeler fram til hvert enkelt tappested. Slik unngår man skjøter og koblinger inne i vegg- og golvkonstruksjonene. Eventuelt lekkasjevann blir synliggjort ved fordeleren eller ved drensrøret som er tilkoblet fordelerskapet, skriver Sintef Byggforsk.

Viktige prinsipper
Uansett hvordan du velger å legge rørene, bør du passe på å følge to viktige prinsipper: rørene bør plasseres slik at det både er fort gjort å oppdage lekkasjer og enkelt å skifte ut rørene.

Følger du disse to prinsippene, reduserer du både risikoen for skader og unødvendige kostnader om uhellet er ute.