Rørføringen er en av mange ting du må ta stilling til når du skal bygge bad.
Rørføringen er en av mange ting du må ta stilling til når du skal bygge bad. Bilde: Colourbox

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Bygge og pusse opp badNår du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

Å bygge bad er en kompleks affære. Lenge før du kommer til de morsommere avgjørelsene, som stil og interiør, må du bestemme deg for alt fra hvilken membranløsning du skal gå for til hvordan rørene skal legges. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke alternativer du har for sistnevnte.

Det er anbefalt at våtrom som bad og vaskerom bygges i nærheten av hverandre slik at rørføringen blir både enkel og kort. Det vil redusere varmetapet og faren for trykkstøt.

Tre løsninger
Men hvordan skal du legge rørene i selve baderommet? Det er et spørsmål både om estetikk og praktiske hensyn.

Det står hovedsaklig mellom tre ulike løsninger:
* åpent på vegg i baderomemt
* rør-i-rør-system
* i installasjonsvegg

Åpen installasjon
På baderom hvor du har sluk og en sikker membran på gulvet, kan rørene legges utenpå veggen. Dette sees ofte på eldre baderom, men er i dag en løsning som mange har gått bort fra av estetiske hensyn. Denne metoden har likevel noen fordeler.

– Rørene ligger tilgjengelig for vedlikehold og utskifting, og åpen rørføring reduserer antall rørgjennomføringer, påpeker Sintef Byggforsk i anvisningen Bad og andre våtrom.

Annonse

Les mer: Mangler ved kjøp av eiendom

Installasjonsvegg
Dersom du ikke ønsker at rørene skal være synlige på baderomsveggen, er alternativet å gjemme dem bort. Her er det viktig at rørene ikke gjemmes bort i den faste veggen, men i en installasjonsvegg eller en innkassing som er enkel å demontere.

Installasjonsvegg: Det er viktig at installasjonsveggen gir tilgang til rør og cisterne som skjuler seg bak veggen.

Installasjonsvegg: Det er viktig at installasjonsveggen gir tilgang til rør og cisterne som skjuler seg bak veggen. Foto: Colourbox.

Når du har en slik installasjonsvegg, er det viktig at membran på vegg og gulv legges bak installasjonsveggen. Det er også viktig at monteringen ikke bryter membranen på noen måte – membranen må være tett for at baderommet skal ha god fuktsikring.

Les mer: Malingsruller - slik velger du riktig

Rør-i-rør-system
Dersom en installasjonsvegg stjeler for mye plass, kan det likevel være et alternativ å legge rørene i selve veggen. Da er det viktig at du går for et rør-i-rør-system slik at du har en god sikring mot vannskader. Med et rør-i-rør-system i veggen skal det også være et fordelerskap med åpning til baderommet.

– Rørene er fleksible og går fra en sentral fordeler fram til hvert enkelt tappested. Slik unngår man skjøter og koblinger inne i vegg- og golvkonstruksjonene. Eventuelt lekkasjevann blir synliggjort ved fordeleren eller ved drensrøret som er tilkoblet fordelerskapet, skriver Sintef Byggforsk.

Viktige prinsipper
Uansett hvordan du velger å legge rørene, bør du passe på å følge to viktige prinsipper: rørene bør plasseres slik at det både er fort gjort å oppdage lekkasjer og enkelt å skifte ut rørene.

Følger du disse to prinsippene, reduserer du både risikoen for skader og unødvendige kostnader om uhellet er ute.

Les mer: Male kjøkkeninnredning

12 oktober 2011

0 Kommentar

0
1 stemmer 4,5

Unngå fuktfellene på badet

På bad og vaskerom kan du fort få trøbbel med fukt, og det kan forårsake både skader og dårlig inneklima. Her er tipsene som holder fukten unna!

1
2 stemmer 3

Fra slitent til stilig loftsbad

Det lille, slitne loftsbadet i åttitallsstil ble forvandlet til et lyst og moderne rom med spafølelse. Her forteller Jessica og Torgeir hvordan de...

0
2 stemmer 5

Vi slurver mest med vedlikehold av våtrom

SINTEF Byggforsk har kartlagt feil og mangler i ca. hundre hus bygget på 1980-tallet, og samtidig sett på hvilke utbedringstiltak eierne har prioritert.

3
2 stemmer 2,5

Bygg trygt baderom

Alle våtrom, og spesielt baderom, vil utsettes for damp ved for eksempel dusjing. Hvis du ønsker å bygge et trygt og damptett baderom og våtrom, hvor...

2
1 stemmer 3

Pusse opp badet? Velg trygge produkter!

Når du skal pusse opp badet kan det kan være fristende å velge rimelige produkter fra utlandet. Uansett om du velger leverandører fra Kina eller Sverige...

0
3 stemmer 3,66666666666667

Oppdag Norges billigste VVS-produkter

Nettstedet PlussVVS.no tilbyr forbrukeren VVS-produkter rett fra produsenten, uten fordyrende mellomledd. De kan dermed by på markedets billigste VVS-pr...

0
3 stemmer 2,16666666666667

Glassbyggestein på badet

Med glassbyggestein kan du lage deg akkurat så stor dusjnisje som du måtte ønske og samtidig sette ditt personlige preg på badet.

0
0 stemmer 0

Rør og sluk i gamle bad

Har du kjøpt bruktbolig og skal utbedre badet? Da gjør du lurt i å ta en ekstra titt på både sluk og rørsystem.

2
2 stemmer 1,75

Nye regler for våtrom

Hva kan du egentlig gjøre uten å søke?

0
0 stemmer 0

Et bad blir til

Vi følger familien Hafskjold fra Heggedal som bygger nytt bad.

0
0 stemmer 0

Nytt bad - en bedre start på dagen

Badet er rommet hvor du virkelig skal kunne slappe av og kose deg. Samtidig er badet kanskje det rommet i huset som er mest i bruk. Da er det viktig å...

0
0 stemmer 0

Hvor lang levetid har badet?

Hvor lenge kan du forvente at dusjkabinettet eller servantarmaturet på badet skal vare?

0
0 stemmer 0

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

1
1 stemmer 4

Trepanel på badet

Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

0
0 stemmer 0

Kjenner du boligens verdipapirer?

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?