De dyreste Gjør-Det-Selv tabbene

Bygge og pusse opp bad

Nordmenn liker å pusse opp selv, men noen ganger er entusiasmen større enn kunnskapene. Det kan koste dyrt.


Å gjøre jobben selv kan være moro og spennende, men du bør sette deg inn i hva som må gjøres før du begynner. Ellers kan det bli dyrt! Foto: Colourbox

- All egeninnsats på badet bør unngås. Våtrommet er det mest risikable rommet i hele huset, sier Lars Gulbrandsen, daglig leder i Fagrådet for Våtrom.

Men når du kan spare et par titalls tusen kroner, er det fristende å gjøre så mye som mulig selv. Det kan føre til utgifter i hundretusenkroners klassen.
- Er det først utført feil på membranen, for eksempel, betyr det at alt må rives og bygges opp igjen. Da er oppussingen verdiløs, og du får hele totalkostnaden én gang til.

Du kan heller ikke vente at forsikringen dekker problemer som oppstår etter at gjør-det-selv innsatsen har ført til skader på badet.
- På våtrom dekker forsikringen ikke annet enn plutselig oppståtte skader. Oppstår det da noe etter to-tre år, er det bedre å kunne gå tilbake til en seriøs håndverkeren og klage, enn å måtte ta det på egen kappe, sier Gulbrandsen.

Hobby-elektrikeren
- Vi ser at mange skader oppstår på grunn av feil i det elektriske anlegget. Det er viktig at oppussing og reparasjoner skjer etter forskriftene, og da spesielt på det elektriske anlegget i tillegg til VVS, forteller Sigrun Grahl-Jacobsen, produktsjef i Gjensidige.

40% av alle branner starter i det elektriske anlegget. Hvorfor ta sjansen på å tukle med noe du bør overlate til ekspertene? Det kan gå bra, men er uhellet først ute kan du risikere at det straffer seg på forsikringen.

- Da vil det kunne bli en avkortning dersom arbeidet ikke er utført etter lover og forskrifter. For å få full dekning på skader knyttet til det elektriske anlegget, er det viktig at arbeidet skal være utført av en autoriserte håndverker, poengterer Grahl-Jacobsen.

Katastrofal gulvsliping
- Folk tror det er så fort gjort å slipe gulv. Det skal helst gjøres på en time, sier gulvsliper Svein Erik Haland ved Haland Parkett og trappesliping.

Men hastverk er lastverk, og eier du ikke tålmodighet eller en stø hånd, risikerer du at gulvene ender opp mer skadet enn da du startet.
- Folk har ikke noe forhold til disse maskinene. De vipper dem eller lar dem stå for lenge på ett sted. Resultatet er at de ofte lager hakk og store dumper, forteller Haland.

Som oftest er det mulig å rette opp skaden, men da bør du ringe etter en profesjonell gulvsliper. Og du må regne med at det koster mer å utbedre skaden enn det ville gjort å leie en gulvsliper med én gang. Har du vært skikkelig uheldig, kan du risikere å måtte legg nytt gulv.

- Folk i dag har som oftest 14 mm parkett, og jeg har sett eksempler på at folk har slipt seg helt ned til lamellene under. Da må du bytte gulvet, sier Haland.

23. oktober 2008

Mer om Bygge og pusse opp bad

Slik borer du i fliser

Bygge og pusse opp bad Det er ikke bare, bare og bore i fliser. Her får du tipsene for å lykkes. 

8 plassbesparende tips til små baderom

Bygge og pusse opp bad Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt.

Lyst & luftig - med glassbyggerstein

Bygge og pusse opp bad Øverst på ønskelisten stod glassbyggerstein, da mini-badet på knappe tre kvadratmeter skulle pusses opp. Dusjnisjen er nå godt adskilt fra resten av...

Et bad for hele familien

Bygge og pusse opp bad Badet i denne Oslo-leiligheten var opprinnelig knøttlite. Ved å ”stjele” noen kvadratmeter fra et barnesoverom og fra en gang vegg i vegg, ble drømmen om stort og komfortabelt bad realisert.

Glassbyggesten gir muligheter

Bygge og pusse opp bad Glassbyggesten representerer et materiale som kan gi et mangfold av spennende arkitektoniske effekter. Glassbyggesten er en hul glassblokk med mange...

Glassbyggesten på badet

Bygge og pusse opp bad Glassbyggesten representerer et materiale som kan gi et mangfold av spennende effekter. Glassbyggesten er en hul glassblokk med mange bruksmuligheter....

12 vanlige skader på badet

Bygge og pusse opp bad Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Trepanel på badet

Bygge og pusse opp bad Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Kjenner du boligens verdipapirer?

Bygge og pusse opp bad Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

DDV - Badets verdipapir

Bygge og pusse opp bad Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

Den viktige membranen

Bygge og pusse opp bad Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.

Varmtvannsbereder skal hindre vannskader

Bygge og pusse opp bad En ny type varmtvannsbereder skal hindre vannskader i hele boligen.

Unngå tabber på badet

Bygge og pusse opp bad Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.

Bad etter forskriftene

Bygge og pusse opp bad Bygg bad etter forskriftene og du unngår mye trøbbel.

Vanntett byggemetode

Bygge og pusse opp bad Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no