De dyreste Gjør-Det-Selv tabbene

Bygge og pusse opp bad

Nordmenn liker å pusse opp selv, men noen ganger er entusiasmen større enn kunnskapene. Det kan koste dyrt.


Å gjøre jobben selv kan være moro og spennende, men du bør sette deg inn i hva som må gjøres før du begynner. Ellers kan det bli dyrt! Foto: Colourbox

- All egeninnsats på badet bør unngås. Våtrommet er det mest risikable rommet i hele huset, sier Lars Gulbrandsen, daglig leder i Fagrådet for Våtrom.

Men når du kan spare et par titalls tusen kroner, er det fristende å gjøre så mye som mulig selv. Det kan føre til utgifter i hundretusenkroners klassen.
- Er det først utført feil på membranen, for eksempel, betyr det at alt må rives og bygges opp igjen. Da er oppussingen verdiløs, og du får hele totalkostnaden én gang til.

Du kan heller ikke vente at forsikringen dekker problemer som oppstår etter at gjør-det-selv innsatsen har ført til skader på badet.
- På våtrom dekker forsikringen ikke annet enn plutselig oppståtte skader. Oppstår det da noe etter to-tre år, er det bedre å kunne gå tilbake til en seriøs håndverkeren og klage, enn å måtte ta det på egen kappe, sier Gulbrandsen.

Hobby-elektrikeren
- Vi ser at mange skader oppstår på grunn av feil i det elektriske anlegget. Det er viktig at oppussing og reparasjoner skjer etter forskriftene, og da spesielt på det elektriske anlegget i tillegg til VVS, forteller Sigrun Grahl-Jacobsen, produktsjef i Gjensidige.

40% av alle branner starter i det elektriske anlegget. Hvorfor ta sjansen på å tukle med noe du bør overlate til ekspertene? Det kan gå bra, men er uhellet først ute kan du risikere at det straffer seg på forsikringen.

- Da vil det kunne bli en avkortning dersom arbeidet ikke er utført etter lover og forskrifter. For å få full dekning på skader knyttet til det elektriske anlegget, er det viktig at arbeidet skal være utført av en autoriserte håndverker, poengterer Grahl-Jacobsen.

Katastrofal gulvsliping
- Folk tror det er så fort gjort å slipe gulv. Det skal helst gjøres på en time, sier gulvsliper Svein Erik Haland ved Haland Parkett og trappesliping.

Men hastverk er lastverk, og eier du ikke tålmodighet eller en stø hånd, risikerer du at gulvene ender opp mer skadet enn da du startet.
- Folk har ikke noe forhold til disse maskinene. De vipper dem eller lar dem stå for lenge på ett sted. Resultatet er at de ofte lager hakk og store dumper, forteller Haland.

Som oftest er det mulig å rette opp skaden, men da bør du ringe etter en profesjonell gulvsliper. Og du må regne med at det koster mer å utbedre skaden enn det ville gjort å leie en gulvsliper med én gang. Har du vært skikkelig uheldig, kan du risikere å måtte legg nytt gulv.

- Folk i dag har som oftest 14 mm parkett, og jeg har sett eksempler på at folk har slipt seg helt ned til lamellene under. Da må du bytte gulvet, sier Haland.

23 oktober 2008

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt.

Vi slurver mest med vedlikehold av våtrom

SINTEF Byggforsk har kartlagt feil og mangler i ca. hundre hus bygget på 1980-tallet, og samtidig sett på hvilke utbedringstiltak eierne har prioritert.

Kjenner du boligens verdipapirer?

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

Badeglede - dette ble gjort

Dette ble gjort på det moderne og sonedelte badet:

Total fornyelse av 1970-tallsbad

Badet i 1970-tallsvillaen på Snarøya hadde sett sine beste dager. Det en gang så flotte badeværelset var fullstendig umoderne og upraktisk, i tillegg...

Nytt baderom - for 5000 kroner

Selv med et begrenset budsjett på 5000 kroner er det mulig å pusse opp badet og få et forfriskende resultat.

Proffhjelp på badet

Som vi allerede har vært inne på en rekke ganger tidligere, er oppussing av badet en komplisert prosess. Velg derfor dyktige, fagutdannede håndverkere...

Vanntett byggemetode

Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren...

Bygg trygt baderom

Alle våtrom, og spesielt baderom, vil utsettes for damp ved for eksempel dusjing. Hvis du ønsker å bygge et trygt og damptett baderom og våtrom, hvor...

Unngå tabber på badet

Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.

Unngå fuktfellene på badet

På bad og vaskerom kan du fort få trøbbel med fukt, og det kan forårsake både skader og dårlig inneklima. Her er tipsene som holder fukten unna!

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Bygg bad etter våtromsnormen

Det kreves mye fagkompetanse, effektivt samarbeid og pinlig nøyaktighet for å bygge et bad som holder tett.

Ti råd for et velfungerende bad

Mye kan gå galt når du skal pusse opp badet. Tenk derfor nøye gjennom dine valg, og lytt til fagfolks råd. Badeværelset vil garantert leve lenger med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no