Åtte eksperttips til oppussing av bad

Skal du pusse opp badet? Fagrådet for våtrom guider til hva du MÅ vite før du begynner.


1. Sjekk referanser

Du bør alltid sjekke referanser fra tidligere kunder før du bestemmer deg for hvilke håndverkere du skal bruke. Flinke våtromsentreprenører er ikke redde for at referansene sjekkes.

Hvis du bruker en uorganisert bedrift, bør du sjekke bedriften i Brønnøysundregisteret. Sjekk om de har et telefonnummer og en adresse du kan nå dem på, siden det er viktig at du får tak i firmaet også i framtiden.

2. Lag en grundig arbeidsliste

Fagrådet for våtrom anbefaler at du lager en skriftlig redegjørelse for alt arbeid som du vil ha utført. I denne listen bør det også stå at arbeidet skal følge Byggebransjens våtromsnorm. Ha gjerne også en befaring med ulike foretak før de utarbeider et pristilbud.

3. Be om skriftlig tilbud

Ved alle oppdrag hvor du vet hvor mye arbeid som skal gjøres på forhånd, anbefales det å hente inn skriftlige pristilbud. Som et minstekrav må tilbudet inneholde pris, oppdragsbeskrivelse, tidsramme og beskrivelse av hva slags kompetanse bedriften har.

Her finner du 12 vanlige skader på badet

4. Skriv avtale!

Det er svært viktig at du inngår en skriftlig avtale/ standardkontrakt med håndverkeren før arbeidene starter. En god kontrakt forhindrer tvister i etterkant.

Det er også viktig at du avtalefester bruken av Byggebransjens våtromsnorm.

5. Avtal tilleggsarbeider skriftlig

Hvis det oppstår behov for tilleggsarbeider eller endringer underveis, skal håndverkeren kontakte deg. I slike tilfeller skal det skrives en særskilt avtale om dette, hvor både pris, tillegg, fradrag, tid etc. kommer tydelig fram.

Vanntette løsninger på badet ditt er essensielt. Sørg for å bruke proffe håndverkere og ha alle avtaler i orden!

6. Avslutt oppdraget formelt

Ha en befaring før overdragelsen av våtrommet. Om det skal utføres noen reklamasjonsarbeider, skal de utføres i henhold til avtalte tidsfrister og før endelig sluttoppgjør.

Om det holdes tilbake et beløp for feil eller mangler som ikke er rettet opp, skal beløpet stå i forhold til verdien av disse arbeidene.

7. Få dokumentasjon på badet ved overlevering

Denne dokumentasjonen trenger du for å utføre riktig vedlikehold, og den er også viktig ved et eventuelt eierskifte eller som dokumentasjon når verdien på boligen skal fastsettes.

8. Tenk igjennom konsekvensene av egeninnsats

Egeninnsats og selvlevert utstyr forkludrer lett ansvarsforholdet i en avtale.

Kilde: Fagrådet for våtrom (ffv.no)