Loftsbadet var nedslitt og gammelt.
Loftsbadet var nedslitt og gammelt.

Fra slitent til stilig loftsbad

Bygge og pusse opp bad

Det lille, slitne loftsbadet i åttitallsstil ble forvandlet til et lyst og moderne rom med spafølelse. Her forteller Jessica og Torgeir hvordan de gjorde det.

– Vi pusset ikke opp noe da vi flyttet inn i huset for to år siden, men hadde hele tiden en plan om å gjøre noe med badet. Vi måtte bare få råd til det først, forteller Torgeir Lund Opgård fra Kongsberg.

– Badet var jo eldgammelt. Det hadde gammelt murgulv med slitt epoxy på toppen, som var umulig å holde rent, forsetter han.

– Ja, og veggene var dekket av brune, marmorlignende plater, grøsser kona Jessica Harrex Opgård.

FØR: Vel er det moderne med marmor igjen, men kanskje ikke akkurat i denne stilen? Gulvet var i tillegg iskaldt.

Én dag begynte det å dryppe ned i spisestua i første etasje, men heldigvis kunne lekkasjen stoppes med midlertidige vedlikeholdsreparasjoner.

Les også:

Puss opp badet med nye muligheter

Baderomsfliser er populært og vanlig på norske bad. Nå kan du velge personlige fliseløsninger og nye overflatebehandlinger til badet som før ikke var...

Ett år senere satte paret alle kluter til, fikk banklån og begynte å planlegge oppussing av loftsbadet.

Underveis: Badet ble mye lysere da det ekstra vinduet kom frem under veggplatene.

Inspirasjon

– Vi brukte lang tid på bestemme oss for hvem som skulle gjøre arbeidene. Vi fikk tilbud fra flere, men endte med å bruke noen vi fikk anbefalt av venner. Det er vi glade for. Vi hadde en arkitekt inne for å se på badets muligheter helt i starten, men det var først da de gamle veggene ble revet at det var mulig å bestemme seg for løsninger i samråd med snekkeren vi brukte, sier Torgeir.

Jessica la ned mye research i å finne fliser til drømmebadet, både ved å besøke flere butikker og lete på nettet.

Les også:

7 ting å tenke på når du vil innrede kjellerrom

Går du med planer om å innrede kjelleren? Da bør du lese denne artikkelen først.

Hun fant til slutt de perfekte, runde mosaikkflisene – Jasba Centino C2 Light Lime (2x2 cm). På gulvet ble det flisene Marazzi Treverk (30 x  120 cm, farge cappuccino), og på veggene Ragno Time White (20 x 50 cm) – alt fra Modena.  

Etter: Pastellfargede, sekskantede mosaikkfliser gjorde dusjen moderne og lekker.

– Oppussingen tok lang tid. Vi startet i april i fjor, og badet sto ferdig i juli. Egentlig fablet vi om å få gjort badet mens vi var i Australia i juleferien, men skjønte fort at vi var nødt til å være til stede og ta beslutninger underveis i prosessen, sier Jessica.

– Praktisk talt alt måtte byttes ut: Membran, avløpsrør, gulv, vegger og tak. Vi fikk ny dør og nytt takvindu også, forteller Torgeir, som er aller mest fornøyd med flisvalget og det nye dusjhjørnet.

Les også:

Garderoberom – Slik planlegger du det

Et garderoberom gir deg plass og oversikt over klær og sko. Her er noen tips om hva du bør tenke på når du planlegger et garderoberom i egen bolig.

Flyttet veggen

I de tre månedene rehabiliteringen av badet tok, dusjet familien i kjelleren, hvor de fant et åpent sluk hvor et dusjkabinett kunne plasseres. Jessica og Torgeir måtte også sove på barnerommet noen uker, siden veggen inn mot soverommet deres skulle flyttes 30 centimeter for å få et mer romslig bad.

– Ungene syntes det var koselig, nesten som på camping, ler Jessica.

Det meste av arbeidet ble satt bort til fagfolk, bortsett fra rivingen av det gamle badet. Under veggplatene skjulte det seg også  et ekstra vindu.

Torgeir skrudde sammen veggskapet selv, mens fagfolk monterte servant og  dusjvegger.

Badet er så forvandlet at det nesten ikke er til å kjenne igjen. I stedet for en lekkasjebombe av et gammelt og utrivelig bad, har familien nå fått et rom hvor de har lyst til å oppholde seg.

Etter: Paret vurderer å sette inn et badekar her etterhvert.

– Jeg tror virkelig ikke vi kunne gjort noe annerledes. Vi er veldig fornøyde med det nye badet vårt, det eneste vi savner er et badekar, sier Torgeir.  

– Vi vurderer fortsatt om vi vil sette inn et badekar i hjørnet, men da blir jo badet mye trangere igjen. Den beslutningen får vi ta etter hvert, avslutter Jessica.

Prosjekt: bad

HUSET: Et trehus fra 1930-tallet, beliggende på Kongsberg. Boareal på 190 m2, tre soverom. Kjøpt i 2011.

HVEM BOR HER: Jessica Harrex Opgård og Torgeir Lund Opgård samt deres to barn på sju og fire år.

STILEN: Lyst og delikat med hvite fliser, tre og mosaikkfliser i pastell.

DETTE KOSTET OPPUSSINGEN: Totalt kostet parets nye bad 260 000. Budsjettet deres var på 220 000.

DETTE GJORDE DE: All innredning ble byttet ut, og de fikk nytt gulv og nytt panel på vegger og tak. Det elektriske anlegget ble oppgradert, nye spotter, varmekabler og vifte ble installert. En plate som dekket over et vindu, ble fjernet, og en vegg ble flyttet for å få bedre plass.

26 februar 2014
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Bygge og pusse opp bad Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Vi slurver mest med vedlikehold av våtrom

Bygge og pusse opp bad SINTEF Byggforsk har kartlagt feil og mangler i ca. hundre hus bygget på 1980-tallet, og samtidig sett på hvilke utbedringstiltak eierne har prioritert.

Kjenner du boligens verdipapirer?

Bygge og pusse opp bad Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

Badeglede - dette ble gjort

Bygge og pusse opp bad Dette ble gjort på det moderne og sonedelte badet:

Total fornyelse av 1970-tallsbad

Bygge og pusse opp bad Badet i 1970-tallsvillaen på Snarøya hadde sett sine beste dager. Det en gang så flotte badeværelset var fullstendig umoderne og upraktisk, i tillegg...

Nytt baderom - for 5000 kroner

Bygge og pusse opp bad Selv med et begrenset budsjett på 5000 kroner er det mulig å pusse opp badet og få et forfriskende resultat.

Proffhjelp på badet

Bygge og pusse opp bad Som vi allerede har vært inne på en rekke ganger tidligere, er oppussing av badet en komplisert prosess. Velg derfor dyktige, fagutdannede håndverkere for å redusere risikoen for skader. Her får du vite hvordan proffene gjør jobben.

Vanntett byggemetode

Bygge og pusse opp bad Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren...

Bygg trygt baderom

Bygge og pusse opp bad Alle våtrom, og spesielt baderom, vil utsettes for damp ved for eksempel dusjing. Hvis du ønsker å bygge et trygt og damptett baderom og våtrom, hvor...

Unngå tabber på badet

Bygge og pusse opp bad Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.

Unngå fuktfellene på badet

Bygge og pusse opp bad På bad og vaskerom kan du fort få trøbbel med fukt, og det kan forårsake både skader og dårlig inneklima. Her er tipsene som holder fukten unna!

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Bygge og pusse opp bad Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Bygge og pusse opp bad Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

De dyreste Gjør-Det-Selv tabbene

Bygge og pusse opp bad Nordmenn liker å pusse opp selv, men noen ganger er entusiasmen større enn kunnskapene. Det kan koste dyrt.

Bygg bad etter våtromsnormen

Bygge og pusse opp bad Det kreves mye fagkompetanse, effektivt samarbeid og pinlig nøyaktighet for å bygge et bad som holder tett.