Fugene på badet ditt er ikke vanntette

Trodde du at flisfugene på badet var vanntette? Det er de ikke. De riktignok vann, men hvis de sprekker opp kan det tyde på fuktskade.


Baderomsflisene er glasserte og dermed vanntette. Men mellom flisene ligger fugene, som kan utgjøre til sammen fem-seks prosent av baderommets overflate. Og de stopper ikke dusjvannet.

– Når du dusjer, trenger vann og damp inn i fugene og delvis inn bak flisene i porene til flislimet. Men det er helt normalt, sier seniorforsker Arne Nesje ved Sintef Byggforsk til Newswire.

I stedet for å sive videre inn i veggen, stanses fukten av membranen bak flisene, til dels også av flislimet.

– Det er ikke uvanlig å tro at alle overflater på badet er vanntette, det merker vi når vi snakker med boligeiere. Men det gir oss også en god anledning til å understreke hvor viktig det er med skikkelig membran bakom flisene, sier Roger Zachariassen i Anticimex til Newswire.

Utette bad er en av de vanligste feilene Anticimex finner når de er ute på boliginspeksjoner.

Den viktige membranen

Med utett membran risikerer du at dusjvannet trenger ut i gipsplater og treverk, noe som igjen kan forårsake mugg og råte i konstruksjonene.

– Membran er blant de viktigste komponentene når baderom skal bygges eller renoveres. Mange har hørt om membran, men folk vet stort sett lite om forskjeller på foliemembran og påstrykningsmembran, sier Zachariassen.

På veggene i baderommet brukes som regel smøremembran, også kjent som påstrykningsmembran, og den skal være minst én millimeter tykk.

Mange steder i landet brukes også smøremembran på gulvet, men særlig i Oslo-området er det vanlig med en to millimeter tykk heldekkende plastmatte, enten foliemembran eller PVC-membran.

– Det er mye dårlig arbeid som blir gjort når amatører og useriøse håndverkere bygger bad. De fleste smører bare på og tror de gjør det riktig, men bommer på tykkelsen. Sier bruksanvisningen fem strøk med rulle, holder det ikke med to for å spare tid. Det trengs kun ett utett sted til for at fukten kommer ut i konstruksjonen, sier Zachariassen i Anticimex.

Foliemembranen på gulvet må sveises for å bli tett i hjørner og skjøter, en jobb for fagfolk.

Fugene tåler vann

Det er ikke slik å forstå at fugene mellom flisene ikke tåler vann.

– Fugene tåler å fuktes uten at de brytes ned. I gulvet er det som regel også varmetråder som tørker opp vannet ganske fort, sier Arne Nesje i Sintef.

Hvis flisfugene derimot sprekker opp, skyldes det bevegelse. Da bør du få sjekket om bevegelsen skjer fordi fukt har kommet inn i veggen og sveller opp treverket og fuktømfiendtlige veggplater.

Det er blitt vanligere å erstatte gipsplater i baderom med membran- eller våtromsplater, med navn som Litex, Wedi og Tetti. Platene er såkalt fuktrobuste. Noen typer behøver en membran for at veggen skal bli vanntett. Andre er tilstrekkelig vann- og damptette til at fliser settes direkte på.

Kilde: Newswire