Bilde: Colourbox

Hvorfor sluttdokumentasjon?

Bygge og pusse opp bad

Sluttdokumentasjonen er viktig, men hvorfor? Her er tre grunner til at du bør be om sluttdokumentasjon.
Foto: Colourbox. Sluttdokumentet skal blant annet vise hvordan anlegget fungerer.
- Hovedhensikten med sluttdokumentasjonen er å forebygge skader, sikre at anlegget fungerer, samt gi opplysninger om forebyggende kontroll og vedlikehold, sier Oddgeir Tobiassen, fagsjef i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS.

Dokumentasjonsdelen
Først og fremst er det praktisk å vite hva som er levert, hvor komponenter/utstyr er montert, vite at komponenter/utstyr o.l. innehar tilstrekkelig kvalitet og er beregnet på norske forhold. Det er også greit å vite hvilket utstyr/komponent som er levert ved utskifting og reparasjon.

Driftsdelen
For en byggherre (forbruker) er det viktig å vite hvordan anlegget fungerer, hvordan anlegges skal igangsettes og hvordan anlegget skal brukes – rett og slett en bruksanvisning. Det er også kjekt å vite hva man skal gjøre hvis en lekkasje plutselig oppstår – da er det i alle fall greit å vite hvor stoppekranen er!

Vedlikehold
Denne delen forteller om hvordan og hvor ofte anlegget må vedlikeholdes. Det kan være rengjøring, det kan være rensing av sluk og vannlåser, det kan være anbefalinger på skifte av komponenter og andre vedlikeholdsmessige forhold.

- For forbrukerne er det viktig å følge de råd, tips og veiledningene i instruksen, slik at de får størst mulig glede av anlegget og forebygger skader. Det gjør også at totaløkonomien blir bedre, sier Tobiassen.

Blir et krav i fremtiden?
Han ser for seg at det kan komme sterkere krav om sluttdokumentasjon i tiden fremover.

- Vi tror også at myndighetene og forsikringsselskapene i fremtiden vil komme sterkere på banen og kreve denne type dokumentasjon og følge opp bruken. Rett og slett fordi risiko for skader, slitasjer med mer blir mindre med forebyggende vedlikehold, sier Tobiassen.
23. oktober 2008
Mer om Bygge og pusse opp bad

8 plassbesparende tips til små baderom

Bygge og pusse opp bad Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt. 

Vi slurver mest med vedlikehold av våtrom

Bygge og pusse opp bad SINTEF Byggforsk har kartlagt feil og mangler i ca. hundre hus bygget på 1980-tallet, og samtidig sett på hvilke utbedringstiltak eierne har prioritert.

Kjenner du boligens verdipapirer?

Bygge og pusse opp bad Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

Badeglede - dette ble gjort

Bygge og pusse opp bad Dette ble gjort på det moderne og sonedelte badet:

Total fornyelse av 1970-tallsbad

Bygge og pusse opp bad Badet i 1970-tallsvillaen på Snarøya hadde sett sine beste dager. Det en gang så flotte badeværelset var fullstendig umoderne og upraktisk, i tillegg...

Nytt baderom - for 5000 kroner

Bygge og pusse opp bad Selv med et begrenset budsjett på 5000 kroner er det mulig å pusse opp badet og få et forfriskende resultat.

Proffhjelp på badet

Bygge og pusse opp bad Som vi allerede har vært inne på en rekke ganger tidligere, er oppussing av badet en komplisert prosess. Velg derfor dyktige, fagutdannede håndverkere for å redusere risikoen for skader. Her får du vite hvordan proffene gjør jobben.

Vanntett byggemetode

Bygge og pusse opp bad Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren...

Bygg trygt baderom

Bygge og pusse opp bad Alle våtrom, og spesielt baderom, vil utsettes for damp ved for eksempel dusjing. Hvis du ønsker å bygge et trygt og damptett baderom og våtrom, hvor...

Unngå tabber på badet

Bygge og pusse opp bad Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.

Unngå fuktfellene på badet

Bygge og pusse opp bad På bad og vaskerom kan du fort få trøbbel med fukt, og det kan forårsake både skader og dårlig inneklima. Her er tipsene som holder fukten unna!

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Bygge og pusse opp bad Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Bygge og pusse opp bad Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

De dyreste Gjør-Det-Selv tabbene

Bygge og pusse opp bad Nordmenn liker å pusse opp selv, men noen ganger er entusiasmen større enn kunnskapene. Det kan koste dyrt.

Bygg bad etter våtromsnormen

Bygge og pusse opp bad Det kreves mye fagkompetanse, effektivt samarbeid og pinlig nøyaktighet for å bygge et bad som holder tett.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no