Bilde: Colourbox

Kjenner du boligens verdipapirer?

Bygge og pusse opp bad

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

Hvis skjøte og nøkler er alt du får tildelt når du kjøper en brukt bolig, bør du ta en prat med forrige eier. Med en bolig skal det nemlig følge en rekke nyttige dokumenter og verdipapirer. De er av liten bruk for selger, men av dessto større verdi for deg som kjøper.

Det er særlig dokumentasjon på arbeid utført på det elektriske anlegget og på våtrom du bør sørge for å få med deg. Samlet utgjør disse noen av boligens viktigste papirer.

NELFO er en forening for el- og IT-bedrifter. De har utarbeidet et sett med standard boligdokumentasjon som de kaller de 5 sikre. I dette settet inngår risikovurdering, kursfortegnelse, samsvarserklæring, utstyrsdokumentasjon, og rapport for sluttkontroll. De 5 sikre er både et verktøy for bransjen selv for å sikre likebehandling og rapporter som overleveres forbruker og er å regne som et verdipapir for deg som boligeier.


God oversikt: Ta vare på boligens verdipapirer.

Risikovurdering og sluttrapport
Strøm er definert som en farlig vare og må behandles deretter. Derfor skal også alle elektriske installasjoner risikovurderes.

- Selv om konklusjonen av risikovurdering er at det ikke er noen risiko, skal du ha rapport fra risikovurderingen, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for elsikkerhet hos Nelfo.

Rapport for sluttkontroll er en bekreftelse på at sluttkontrollen er utført. Rapport fra sluttkontroll er et viktig dokument som forteller at installatøren har kvalitetssikret installasjonen slik at ikke farlige situasjoner kan oppstå.

Kursfortegnelse og samsvar
Kursfortegnelsen er viktig for at du som eier skal kunne bruke og vedlikeholde anlegget på en forsvarlig måte. Denne kursfortegnelsen vil du vanligvis finne hengende i sikringsskapet om alt er gjort riktig, men den skal også inngå i dokumentasjonen du får overlevert om det har vært utført arbeid på installasjonen.

Samsvarserklæring er et verdipapir som alltid skal følge anlegget. Erklæringen er en garanti på at installasjonen er utført i henhold til forskriftens krav. Dette kan du lese mer om i artikkelen Derfor trenger du samsvarserklæring.

Utstyrsdokumentasjon
Denne dokumentasjon gjør det mulig å vurdere om anlegget er i samsvar med regelverket. Utstyrsdokumentasjonen er også viktig for at du som eier skal kunne bruke anlegget, og vil dessuten være nyttig å ha ved eventuelle utvidelser senere.

Dette dokumentet skal også omfatte tak- og gulvarme. Det vil være hendig å ha om du en gang i fremtiden opplever at for eksempel varmekablene streiker.

DDV-dokument eller sluttdokumentasjon
Også rørleggerbransjen har utviklet en sluttdokumentasjon som er å regne for verdipapir for boligeier. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) benytter seg av det de kaller for et DDV-dokument. Det står for dokumentasjon, drift og vedlikehold og skal inneholde opplysninger om hva som er gjort, når, og av hvem.

- Fordelene ved et DDV-dokument er flere. Først og fremst får du en dokumentasjon på at du har fått levert det du har bestilt. Du får vite hvordan anlegget bør vedlikeholdes. Ved reparasjon eller skade, blir også jobben enklere fordi man har oversikt over produkter og deler som er benyttet, sier Oddgeir Tobiassen, fagsjef i NRL.

Du kan lese mer om DDV-instruksen i artikkelen DDV - Badets verdipapir.

30 oktober 2009

8 plassbesparende tips til små baderom

Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt.

Vi slurver mest med vedlikehold av våtrom

SINTEF Byggforsk har kartlagt feil og mangler i ca. hundre hus bygget på 1980-tallet, og samtidig sett på hvilke utbedringstiltak eierne har prioritert.

Badeglede - dette ble gjort

Dette ble gjort på det moderne og sonedelte badet:

Total fornyelse av 1970-tallsbad

Badet i 1970-tallsvillaen på Snarøya hadde sett sine beste dager. Det en gang så flotte badeværelset var fullstendig umoderne og upraktisk, i tillegg...

Nytt baderom - for 5000 kroner

Selv med et begrenset budsjett på 5000 kroner er det mulig å pusse opp badet og få et forfriskende resultat.

Proffhjelp på badet

Som vi allerede har vært inne på en rekke ganger tidligere, er oppussing av badet en komplisert prosess. Velg derfor dyktige, fagutdannede håndverkere...

Vanntett byggemetode

Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren...

Bygg trygt baderom

Alle våtrom, og spesielt baderom, vil utsettes for damp ved for eksempel dusjing. Hvis du ønsker å bygge et trygt og damptett baderom og våtrom, hvor...

Unngå tabber på badet

Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.

Unngå fuktfellene på badet

På bad og vaskerom kan du fort få trøbbel med fukt, og det kan forårsake både skader og dårlig inneklima. Her er tipsene som holder fukten unna!

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

De dyreste Gjør-Det-Selv tabbene

Nordmenn liker å pusse opp selv, men noen ganger er entusiasmen større enn kunnskapene. Det kan koste dyrt.

Bygg bad etter våtromsnormen

Det kreves mye fagkompetanse, effektivt samarbeid og pinlig nøyaktighet for å bygge et bad som holder tett.

Ti råd for et velfungerende bad

Mye kan gå galt når du skal pusse opp badet. Tenk derfor nøye gjennom dine valg, og lytt til fagfolks råd. Badeværelset vil garantert leve lenger med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no