I boligens mest sårbare rom er det viktig at alle detaljer er gjort riktig.
I boligens mest sårbare rom er det viktig at alle detaljer er gjort riktig. Bilde: Johnér

Oppdag feilene på badet - før det er for sent

Bygge og pusse opp bad

Er du redd for at badet ditt har feil som kan forårsake store, kostbare skader? Her lærer du hvordan du kan unngå de vanligste fellene.

Ubehagelig lukt, merkelige flekker på gulvet eller en sprukket flis kan indikere at det er noe som ikke står bra til på badet. Vi i Villas Peter Bratt har sett mange dårlig bygde baderom gjennom jobben som skade­takstmann, og deler her sine beste tips.

Hvis du kjenner vond lukt på badet, er dette grunn til å bli mistenksom?

– Prøv å finne ut om lukten stammer fra avløpet eller et annet sted. Om det lukter kloakk på badet skyldes det ofte at sluket er dårlig rengjort. Men hvis du har gjort rent servanten, toalettet, sluket og renset avløpet  og det fortsatt lukter vondt ... da har du nok dessverre fukt som har forårsaket muggsopp på badet.

Hvordan vet man at det er muggsopp?

– En del av en gipsplate eller sponplate, like stor som en femkroning, kan stinke riktig ille om den har vært fuktig i lengre tid.

Hva skal man se etter om man er redd for lekkasje som fører til fuktskader?

– God ventilasjon på badet er en forutsetning for at ikke fuktskader skal oppstå. Hold sluket rent, det reduserer belastningen på membranet i gulvet. Se også etter sprekte fliser og fuger. En sprekk i en flis, like tynn som et hårstrå, kan indikere at huset har rørt på seg og at membranet bak har sprukket. Et tips er også å ta en titt på rommene som ligger vegg-i-vegg med badet. Buler gulvlisten? Finnes det fuktflekker på tapeten i rommet ved siden av eller er golvet utenfor badet misfarget? Da har du sannsynligvis en lekkasje. Det aller viktigste er at jordfeilbryteren fungerer: Blir det feil med elektrisitet og vann kan det innebære livsfare.

Hvilke feil er de vanligste på baderom?

– Det at gulvet ikke har riktig fall mot sluket er noe jeg ser altfor ofte, da blir vann konstant liggende på gulvet og kan forårsake fuktskader. Det hender også at selve sluket er feil montert, da er det vanskelig å få til en tett overgang mellom sluket og membranet under gulvet. Nettopp denne overgangen mellom sluket og membranet er baderommets akilleshæl når det gjelder fuktskader.

Du som er ekspert på byggeskader, har du et råd til Vi i Villas lesere?

– Bruk kun entreprenører med våtromssertifikat som bruker godkjente produkter innen VVS og membran. Hvis du bygger et nytt hus – forsterk gulvet og veggene slik at baderommet og membranet tåler montering av dusjvegger og vibrasjoner fra boblebad eller vaskemaskin. 

5 vanlige feil på badet - og hvordan du kan unngå dem

1. Feilmontert sluk. Er sluket i gulvet montert feil på en eller flere måter er det vanskelig å få til en tett overgang mellom sluk og membran. Dersom dette ikke er tett kan det oppstå fuktskader.

Løsning: Det kommer selvfølgelig an på hva som er feil, men dersom badet er nybygd eller nyrenovert bør du kontakte entreprenøren som utførte arbeidet. Ta også med en nøytral takstmann/fagmann som kan vurdere om det er en risiko for skade.

2. Feil fall på gulvet. Hele gulvet skal helle mot sluket. Om det ikke gjør det, kan det legge seg vanndammer på gulvet som forårsaker fuktskader.

Løsning: Dette kan ikke rettes opp i ettertid, så du må være nøye med at fall i gulvet blir riktig når membran og fliser monteres. I dusjen og under badekaret skal fallet være 7–20 mm/m mot sluket. På resten av baderommet skal fallet være 5–10 mm/m mot sluket.

3. Feil røropplegg gjennom gulvet. I bad- eller dusjrom skal ingen andre rør føres gjennom gulvet enn rør til wc, avløp og sluk. 

Feil fall på gulvet og feilmonterte sluk er vanlige årsaker til fuktskader.

Løsning: Hvis det er flere rør i gulvet enn det som er tillatt, er det ikke mulig å rette opp dette i ettertid. Bruk en autorisert rørlegger som legger en plan for røropplegg gjennom gulvet før renovering av badet settes i gang.

4. Fastskrudde fester i vegger som er montert feil. Om man monterer blandebatteri og dusjvegger feil, for eksempel rett i gipsplaten uten forsterkninger, kan det komme inn vann i skruefestet som senere kan føre til muggsopp. 

Løsning: Kontroller at det finnes en trelekt eller en kryssfinérplate bak gipsplaten. Dersom skruen ikke festes ordentlig, men bare snurrer rundt, er det ingen trelekt bak.

5. Det mangler membran bak vegghengt WC. Har du et toalett med innebygd cisterne skal det være membran bak og en lekkasjeindikator på cisternen.

Løsning: Dette er vanskelig å rette opp i ettertid, disse installasjonene krever planlegging. Kravet er at vann som eventuelt lekker fra det vegghengte toalettet ikke skal skade bade­rommet. 

19 september 2016

Vi slurver mest med vedlikehold av våtrom

SINTEF Byggforsk har kartlagt feil og mangler i ca. hundre hus bygget på 1980-tallet, og samtidig sett på hvilke utbedringstiltak eierne har prioritert.

Kjenner du boligens verdipapirer?

Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

Badeglede - dette ble gjort

Dette ble gjort på det moderne og sonedelte badet:

Total fornyelse av 1970-tallsbad

Badet i 1970-tallsvillaen på Snarøya hadde sett sine beste dager. Det en gang så flotte badeværelset var fullstendig umoderne og upraktisk, i tillegg...

Nytt baderom - for 5000 kroner

Selv med et begrenset budsjett på 5000 kroner er det mulig å pusse opp badet og få et forfriskende resultat.

Proffhjelp på badet

Som vi allerede har vært inne på en rekke ganger tidligere, er oppussing av badet en komplisert prosess. Velg derfor dyktige, fagutdannede håndverkere...

Vanntett byggemetode

Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren...

Bygg trygt baderom

Alle våtrom, og spesielt baderom, vil utsettes for damp ved for eksempel dusjing. Hvis du ønsker å bygge et trygt og damptett baderom og våtrom, hvor...

Unngå tabber på badet

Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.

Unngå fuktfellene på badet

På bad og vaskerom kan du fort få trøbbel med fukt, og det kan forårsake både skader og dårlig inneklima. Her er tipsene som holder fukten unna!

Bygge bad - Rørføring på baderommet

Når du skal bygge bad, er det mange ting å ta stilling til. Rørføringen er en av dem.

12 vanlige skader på badet

Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

De dyreste Gjør-Det-Selv tabbene

Nordmenn liker å pusse opp selv, men noen ganger er entusiasmen større enn kunnskapene. Det kan koste dyrt.

Bygg bad etter våtromsnormen

Det kreves mye fagkompetanse, effektivt samarbeid og pinlig nøyaktighet for å bygge et bad som holder tett.

Ti råd for et velfungerende bad

Mye kan gå galt når du skal pusse opp badet. Tenk derfor nøye gjennom dine valg, og lytt til fagfolks råd. Badeværelset vil garantert leve lenger med...