Proffhjelp på badet

Bygge og pusse opp bad

Som vi allerede har vært inne på en rekke ganger tidligere, er oppussing av badet en komplisert prosess. Velg derfor dyktige, fagutdannede håndverkere for å redusere risikoen for skader. Her får du vite hvordan proffene gjør jobben.

På Ryen i Oslo, i et hus fra 1950-tallet, har Vi i Villa høsten 2004 fulgt et baderom som nå er totaloppusset. Opprinnelig var badet på fire kvadratmeter. For å få plass til ny dusj-nisje, ble en del av et garderobekott i gangen innlemmet i badet. Dermed er det nye baderommet blitt utvidet med en kvadratmeter. Badet var i utgangspunktet utstyrt med et lite vindu, men det var tettet igjen med baderomsplater på 1970-tallet. Under demonteringen av panelet kom vinduet til syne igjen. Oppussingen av badet er styrt i sin helhet av firmaet, Ringside Rørleggerbedrift. Daglig leder i firmaet Kenneth Skogsrud, er selv rørleggermester og er en av fagpersonene som er medlem av fagrådet for våtrom.

Kontrollskjema
Firmaet Ringside har ansatt en rekke dyktige håndverkere, både flisleggere, elektrikere, rørleggere og snekkere som har tett dialog med hverandre under oppussingen. Firmaet har utarbeidet et kontrollskjema, som håndverkere må signere på underveis. Ved å velge en totaloppussing, slipper kunden selv å hyre inn ulike fagfolk, og kan være trygg på at jobben blir kvalitetsmessig utført. I dette tilfellet er kunden en kvinnelig pensjonist, som aldri tidligere har pusset opp bad og som derfor trengte omfattende hjelp. Hun valgte selv ut fliser, servant, blandebatterier, baderomsmøblement og toalett fra firmaets utvalg av baderomsinventar. I slutten av desember 2004 stod baderommet fikst ferdig. Hun er strålende fornøyd med jobben som er utført og ikke minst med sin nye, komfortable hverdag i et moderne og lyst bad. Totalt kom oppussingen på 200 000 kroner.

Are har koordinert alt arbeidet med oppussingen og hjulpet til med demontering av det gamle badet. Han har sørget for at alt gammelt skrot er blitt kjørt vekk raskt. Han har veiledet og informert kunden om prosessen med baderomsoppussingen, hentet inn alt nytt utstyr og sørget for at håndverkerne kommer på plass i riktig rekkefølge til rett tid.

Rørleggerlærling Jo Kristoffer Marring har pigget opp hele badet ned til råbetong. Snekker Frode Vålbek har lagt inn spikerslag og kasset inn veggsisterne med 5 cm klaring fra gulv opp til gipsplate for å unngå fukt. Hele innkassingen er deretter påført to lag med membran. I taket er det lagt inn 10 cm klaring fra himling og ned til nytt rammeverk. Det er viktig at downlights har nok luftrom for å unngå kontakt med brennbart materiale. Gipsplater er skrudd på plass i taket. Satt opp ny vegg mot bod med 5 cm isolasjon. På begge sider av den nye veggen med gipsplater er det påført lag med membran.

Rørlegger Albin Johanson
Har revet ut alle gamle og dårlige rør fra 1950-tallet som den gang ble produsert i mellom-Europa. Har ”klippet” ut rør i kjeller og lagt helt nytt røropplegg. Ny vannstoppeventil til både bad og kjøkken er lagt i taket. Nytt avløpsrør er plassert ihjørnet. Alle nye rør som er benyttet på badet består av støpejern med en plasthinne ytterst. Alle vannrør består av rør-i-rør-system.
Etter at membranen er lagt på gulvet trykkprøver rørlegger gulvet, for å sjekke at det er tett. Johanson anbefaler dessuten alle som skal pusse opp badet å velge vegghengt toalett, for å slippe å borre gjennom membranen i gulvet til avløpsrør. Her kan det fort oppstå lekkasjer. Dessuten er renhold under toalettet enklere når denne henger opp fra gulvet. Til slutt er servant og blande-batterier montert.

Membranlegger Jan Erik Martinsen, Oslo Membranservice
Før membranen legges må fall til sluk i gulvet være på plass. Først legges en hvit fiberduk utover gulvet. Deretter en grå pvc-duk, såkalt bunnmembran som skal legges opp et lite stykke på veggen. Martinsen har brukt et produkt fra Alkorplan. Med et varmluftapparat sveises membranen sammen i skjøtene. På grunn av gasser og damp som virvles opp gjennom sveisingen er det viktig å beskytte seg med en maske foran nese og munn. Det mest utsatte punktet på baderomsgulv er rundt sluket. Her er det viktig at det blir tett og at det derfor brukes en klemring rundt sluket. Martinsen mener at 90 prosent av feil på bad skyldes at arbeid med og rundt sluket ikke er godt nok utført.

Murer/flislegger Håkan Seth
Etter at overflatene er ribbet helt inn til grunnen, vaskes gulv og vegger med Kraftvask for å få vekk fett og kalkrester. Alle vegger er rettet opp med luxplater av ekspandert polystyren som er armert på to sider. Deretter er de påført smøremembran fra Ardex nk for å bli tette. Overganger mellom gulv og vegger er styrket med fiberremser for å unngå lekkasjer. Flisleggeren anbefaler en god fliselim slik at de blir sittende godt på overflaten. Selv bruker han Ardex lim Ex7+. En effektiv flisekutter er også viktig. Her bruker Håkan Sigmas flisekutter. Fugemassen er fra Ardex, BS for vegg og fl for gulv. Flisene som er benyttet kommer fra TM Bergersen, både vegg og gulv er fra serien Roman Stone. For å få små baderom til å virke større er et av triksene å legge flisene diagonalt i rommet.

Elektriker Oddbjørn Liberg, VSL-elektro AS
Liberg har sørget for nok strøm til badet. Å legge varmekabler er ingen enkel jobb og må utføres av fagfolk, som tester dem før bruk. Du må vente i seks uker fra støp til varmekablene settes på. Alle ledninger på badet er skjult i veggen. Elektriker har også montert downlights, noe som gjør at flisene ”glitrer”. Liberg mener at rikelig med lyspunkter skaper ekstra trivsel på badet. Han har dess-uten montert jordfeilbryter, noe som er et sikkerhetskrav og som må prioriteres.


23. oktober 2008

Mer om Bygge og pusse opp bad

Slik borer du i fliser

Bygge og pusse opp bad Det er ikke bare, bare og bore i fliser. Her får du tipsene for å lykkes. 

8 plassbesparende tips til små baderom

Bygge og pusse opp bad Med disse tipsene får du mer plass / plass til mer på det lille badet ditt.

Lyst & luftig - med glassbyggerstein

Bygge og pusse opp bad Øverst på ønskelisten stod glassbyggerstein, da mini-badet på knappe tre kvadratmeter skulle pusses opp. Dusjnisjen er nå godt adskilt fra resten av...

Et bad for hele familien

Bygge og pusse opp bad Badet i denne Oslo-leiligheten var opprinnelig knøttlite. Ved å ”stjele” noen kvadratmeter fra et barnesoverom og fra en gang vegg i vegg, ble drømmen om stort og komfortabelt bad realisert.

Glassbyggesten gir muligheter

Bygge og pusse opp bad Glassbyggesten representerer et materiale som kan gi et mangfold av spennende arkitektoniske effekter. Glassbyggesten er en hul glassblokk med mange...

Glassbyggesten på badet

Bygge og pusse opp bad Glassbyggesten representerer et materiale som kan gi et mangfold av spennende effekter. Glassbyggesten er en hul glassblokk med mange bruksmuligheter....

12 vanlige skader på badet

Bygge og pusse opp bad Baderommet er et potensielt minefelt for selvbyggeren.

Trepanel på badet

Bygge og pusse opp bad Tre og vann i tospann - er det i det hele tatt mulig å ha trepanel på badet?

Kjenner du boligens verdipapirer?

Bygge og pusse opp bad Med hver bolig skal det følge en rekke papirer og dokumenter. Har du de viktigste?

DDV - Badets verdipapir

Bygge og pusse opp bad Be om DDV-innstruks når du kjøper VVS-tjenester. Det er badets verdipapir.

Den viktige membranen

Bygge og pusse opp bad Membranen er blant de viktigste komponentene når du skal bygge eller renovere bad.

Varmtvannsbereder skal hindre vannskader

Bygge og pusse opp bad En ny type varmtvannsbereder skal hindre vannskader i hele boligen.

Unngå tabber på badet

Bygge og pusse opp bad Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.

Bad etter forskriftene

Bygge og pusse opp bad Bygg bad etter forskriftene og du unngår mye trøbbel.

Vanntett byggemetode

Bygge og pusse opp bad Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no