Unngå fuktfellene på badet

På bad og vaskerom kan du fort få trøbbel med fukt, og det kan forårsake både skader og dårlig inneklima. Her er tipsene som holder fukten unna!

fukt på badet

Frisk luft er det beste middelet mot fukt. Husk å lufte ut med gjennomtrekk hver dag – også vinterstid. Du bør dessuten lufte hver gang du har lagd mat og når du har tatt en dusj.

Det begrenser mengden av fuktighet, muggsopp, støvmidd og skadelige stoffer i lufta.

Luft forhindrer fukt

Det er viktig at det kommer et jevnt tilsig av luft fra oppholdsrom til fuktige rom som kjøkken og bad – også når dørene er igjen.

En åpning under døra er en enkel løsning – du kan for eksempel fjerne terskelen.

Hold avtrekk og ventiler åpne, og husk å holde dem rene. Det er viktig for at luften skal passere fritt igjennom.

Luftekanalene skal være nokså store og i høyden ha to knekk på 45 grader. Sjekk eventuelt luftekanalene i taket.

Fukt kan føre til muggsopp, og det kan rett og slett ødelegge huset ditt. Det er vanskelig å kjenne selv om huset er for fuktig, lukten er som regel det eneste du legger merke til.

Mål fuktigheten med et hygrometer, som du får kjøpt for en femtilapp og oppover i f.eks byggevarebutikker. Luftfuktigheten bør ligge på rundt 30–60 prosent: i den lave enden av skalaen om vinteren, og i den høye om sommeren.

For godt isolert

Hvis du renoverer et gammelt hus slik at det blir tettere, forsvinner en del av den naturlige utluftningen.

Derfor er det veldig viktig at du lufter ofte, eller at du installerer et ventilasjonsanlegg. Mange hus får muggsopp etter at de har blitt tettere, siden inneklimaet gjerne blir glemt i prosessen.

Kalde rom trekker inn varm luft, og når den varme lufta kommer inn i et uoppvarmet rom, stiger den relative luftfuktigheten, og det kan dermed dannes kondens.

Temperaturen i et rom bør aldri være under 17 grader, og det bør ikke være mer enn 4–5 graders forskjell på varme og kalde rom i huset.

Kilder: Norsk Skadedyrkontroll, Inneklima.com, Byggeri og Energieffektivitet og Energistyrelsen.

Vask og tørk er syndere

Vaskemaskiner og tørketromler vil alltid avgi fukt, og det er viktig at det er god utluftning fra rommet disse er plassert.

Klær bør tørkes ute – eller i tørketrommelen, slik at fukten ikke setter seg i huset. En typisk klesvask på 5–6 kg klær fordamper 2,25 liter vann mens den henger på snora, og den fukten vil du vel ikke ha innendørs? Unngå også å tørke tøy over ovner.

Kondenstørketromler kan være store fuktsyndere, siden noen av dem avgir overraskende mye fukt. På energimerket står det noe om trommelens kondenseringsevne, og det gir uttrykk for hvor mye fukt som er igjen i den lufta som blir blåst ut i rommet.

Hvis kondenseringsevnen er for dårlig, blir det for mye fukt i rommet. Det gir økt behov for utlufting og høyere fyringsutgifter.

Dersom tørketrommelen skal stå i en kjeller eller et rom som er følsomt for fukt og ikke har naturlig utluftning, anbefales det at den bør ha kondenseringsklasse A.

Kondenseringsevnen er merket fra A til G
A = minst 90 % av fuktigheten blir trukket ut av lufta som kommer fra tørketrommelen.
B = mellom 80 og 90 % av fuktigheten blir fjernet.
C = mellom 70 og 80% av fuktigheten blir borte.
D = mellom 60 og 70 % av fuktigheten blir trukket ut. Det er ikke lenger lov å markedsføre tørketromler med dårligere kondenseringsevne enn D.

Rens filtrene!

Kondensatoren skal renses med jevne mellomrom

Det er gjerne to steder du må rense en kondenstørketrommel. De fleste er klar over lofilteret, som skal holdes rent og sjekkes hver gang du har tørket klær.

I mange kondenstørketromler skal også kondensatoren renses med jevne mellomrom – det vil si vaskes i vann (se bruksanvisningen). Noen kondenstørketromler har selvrensende kondensator, mens en del har en lampe som lyser når det er på tide med en rens. 

Når filter og/eller kondensator er gått tett, blir det sendt ekstra mye fukt ut i rommet, og energiforbruket til tørketrommelen stiger.