Unngå tabber på badet

Bruk håndverkere som kan våtromsnormen, da blir blir badet bedre sikret mot skader.


Mange bad i Norge bygges med feil og mangler. Feilprosenten på norske bad er så stor som 75 prosent, hevder Fagrådet for våtrom (FFV).

–  Å bygge nytt eller pusse opp et gammelt bad er en komplisert oppgave. Jeg fraråder på det sterkeste at baderomsoppussing utføres av amatører, sier Lars Gulbrandsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom (FFV).

Kun ved å profesjonalisere håndverkerne og ved å bruke godkjente produkter kan vi få ned de mange skadene og feilene som oppstår på bad. Baderommet skal ikke ryke med det samme femårs garantien på oppussingen er utløpt. Et nyoppusset våtrom etter dagens byggemetoder skal kunne vare i minst 20 år. Men dessverre er det altfor mange huseiere som opplever skader på badet like etter at oppussingen er ferdig eller kun etter noen få års bruk.

– Faktum er at det i dag slurves for mye i selve utførelsen og det velges for dårlige og billige produkter.

– I 1994 ble Fagrådet for våtrom etablert av fire håndverksgrupper bestående av murere, tømrere, malere og rørleggere. Målet var å få håndverksgruppene til å samarbeide om å bygge trygge bad, og å bruke Sinteftestede produkter samt å sertifisere håndverkerne i sikre byggemetoder.

Se flere og større bilder her

Rørleggermester: Ben Schreier i Nore VVS, er godkjent bedriftsmedlem av FFV. Han har fulgt opp alle håndverkerene som har pusset opp problembadet på Ekeberg.

Rådet etablerte deretter en norm for bygging av bad. Våtromsnormen oppdateres nå årlig og FFV sørger for at ajourført informasjon når ut til medlemsbedriftene. Stadig nye produkter dukker opp på makedet som igjen stiller nye krav til nye byggemetoder.

Råte og fukt
– Å gi informasjon til våre medlemsbedrifter er viktig. Disse sørger igjen for å spre kunnskaper ut til sluttbruker.
– Nylig har vi dokumentert oppussingen av et bad der våtromsnormen er fulgt grundig.
Caset som ble plukket ut, var et bad i en enebolig på Ekeberg fra 1988. Etter 20 år begynte det å tyte maur ut mellom flisene på badet. Familien måtte sette ut maurgift for å få bukt med problematikken. Etter hvert forstod de at noe måtte være skikkelig galt med badet, i og med at de ikke ble kvitt maurene. De bestemte seg dermed for å pusse opp det gamle 80-talls rommet.

Ekteparet besøkte Bygg Reis Degmessen for å hente informasjon og inspirasjon til oppussingen. Her var de blant annet innom standen til FFV som også arrangerte en konkurranse. Familien var blant de som svarte rett på fem spørsmål om FFV, og vant førstepremien: En dag med rørleggermester Ben Schreier samt baderomsutstyr for 5000 kroner.

Etter at rørlegger Ben fikk se badet og alle maurfellene, ble det der og da bestemt at det gamle badet måtte rives. Da flisene ble fjernet på vegger og gulv, kom det frem både råtne bunnsviller og råtne gipsplater. Det var ikke brukt membran under baderomsgulvet. I dusjnisjen hadde vannet seget ned gjennom flisfuger og murverk og helt ned på bunnsvillene som var pil råtne og fulle av mauregg. I og med at eneboligen er bygget rett på steingrunn, har de som bygde badet den gang, muligens tenkt at det ikke var nødvending å bruke membran. Dette var en grov feilvurdering som har ført til omfattende skade.

Badet er i dag forskriftsmessig bygget opp på nytt der alt arbeid er grundig dokumentert under faglig veiledning av rørleggermester Ben Schreiner. Det er tatt bilder underveis av hele byggeprosessen, som er brukt i et dokumentasjonshefte utgitt av FFV. Skadedyrfirmaet Anitsimex ble også koblet inn for å hindre nye maurangrep.

Huseiere har fått en egen ringperm, der alle materialer som er brukt er omtalt og der alle byggetrinn er forklart. Kjekt å ha som bevis på at det er gjort gode valg og faglig presist arbeid.

Nytt og maurfritt
Familien er i dag strålende fornøyd med sitt flunkende nye bad helt fritt for maur. Det er brukt undeliggende sveisemebran på gulvet. Veggene er dekket med Litexpalter godkjent av Sintef.
Varmekabler med jording er riktig lagt og to sluk har BVNkorrekt fall. Dessuten er slukene riktig plassert og montert i forhold til slukmansjett og klemringer. Her gjelder det å holde seg til normen og følge alle regler i BVN, som håndverksbedriften må dokumentere gjennom Godkjent bedrift eksamen.

Familien har valgt fliser og baderomsskap i nøytrale farger. De har også fått sin drøm om boblebad oppfylt samt dusj i egen nisje bak glassdører. I veggen over toalettet er det innebygde skap som gjør at det er få løse gjenstander i rommet. En herlig håndkletørrer sørger for lune og varme håndklær.

– Jeg oppfordrer forbruker til å være nøye med valg av produkter slik at man får det resultatet man ønsker og har økonomi til, sier Gulbrandsen.

Vær dessuten klar over at dyktige håndverkere har lang ventetid, ikke forvent at du kan få gjort jobben med det samme. Vær tålmodig og vent til du får tak i kvalifiserte håndverkere som er godkjente våtromsfagfolk, før arbeidet settes i gang, det vil lønne seg på sikt, mener Lars Gulbrandsen.

Fakta om Byggebransjens våtromsnorm
Byggebransjens våtromsnorm (bVN) er et resultat av samarbeid mellom fagfolk som har med baderomsbygging å gjøre. Gode og dårlige erfaringer er systematisert, dokumentert, og presentert på en måte som gjør det lettere å gjøre de riktige tingene med de riktige materialene. byggebransjens våtromsnorm sikrer deg løsninger iht til gjeldene lover, forskrifter og Norsk standard. På mange områder er bVN strengere enn myndighetenes krav for å sikre at du får et funksjonelt bad med lang levetid. byggebransjens våtromsnorm er en frivillig norm, en samling av de beste råd fagfolk og forskere kan gi. den sikrer deg det tryggeste baderom norske fagfolk kan levere. sørg for at hele eller deler av byggebransjens våtromsnorm inngår i kontraktsavtalen når du skal få profesjonelle til å bygge badet ditt.

Produktinformasjon

Fagrådet for våtrom
tlf. 22 96 57 03,
www.ffv.no

Baderomsmøbler:
Foss Fabrikker AS

tlf. 37 28 10 00
www.foss-bad.no
Badekar:
Fjordbad AS

tlf. 33 45 39 50
www.fjordbad.no
Fliser:
L-flis & interiør

tlf. 22 88 11 50
www.fagflis.no
Sanitærporselen:
Gustavsberg

tlf. 67 97 82 50
www.gustavsberg.no
Armaturer:
Grohe AS

tlf. 22 07 20 70
www.grohe.no