Vanntett byggemetode

Mange norske bad har fått sopp og råteskader på grunn av utette eller feilbehanlede vegg- og gulvplater. Nå får du membranplater i ekstrudert polystyren, noe som forenkler og forkorter arbeidsprosessen i våtrommet.


Membranplatene er dekket  med italienske fliser. Innbyggingen av badekaret er også gjort med membranplater.
Membranplatene er dekket  med italienske fliser. Innbyggingen av badekaret er også gjort med membranplater.

Gipsplater påført en fukttett membran har vært den tradisjonelle metoden for å unngå fuktproblemer i våtrom. Men i løpet av de siste årene har det dukket opp membranplater som har vist seg å være vel så effektive.

I tillegg er de enkle å arbeide med, noe som har ført til at tilhengerskaren stadig øker både blant fag- og lekfolk.

– Der jeg får bestemme, vil jeg ikke benytte noe annet enn Litex-plater. Ønsker byggherren å bruke alternative byggesyste- mer, blir jeg rett og slett ikke med på prosjektet, sier Tore Haare, som driver et byggmesterfirma på Kongsberg.

– Jeg har brukt systemet i flere boliger helt siden det kom på markedet, og har aldri hatt problemer eller fått reklamasjoner.

Produsenten leverer en komplett løsning som i tillegg er lett og renslig å arbeide med. Sett i forhold til de metodene som ble benyttet tidligere, innebærer dette en klar forbedring, og står ikke noe tilbake for noen andre produkter.

Barna har fått sitt eget baderom, også der er det brukt membranplater som underlag for flisene.
Barna har fått eget bad, og også der er det brukt membranplater som underlag for flisene.

– Hva med kostnadene?
– Materialkostnadene er noe høyere, men dette kompenseres ved lavere transportkostnader og at prosessen med å sette opp platene er mindre arbeidskrevende, forteller Haare.

Festes på alt
Selve membranplaten har kjernemateriale av ekstrudert polystyren (XPS), som på begge sider er dekket av en glassfiberarmert duk festet med vannbasert epoksy. Dette gir en vanntett plate som forhindrer at fuktighet trenger inn i bygningskonstruksjonen, og som ikke brytes ned selv under ekstreme forhold.

Litex har teknisk godkjenning fra Norges byggforskningsinstitutt, og er anbefalt av Våtromsnormen.

Platene er heller ikke tilsatt miljøgifter som er skadelige for bomiljøet, og har i tillegg en isolerende effekt.

Membranplatene finnes i flere tykkelser, og kan festes på de fleste underlag, som rupanel, stenderverk, mur og betong. De kan benyttes både på gulv og vegger, og egner seg også til innbygging av for eksempel badekar.

Varmekabler med effekt inntil 10 watt kan legges direkte på platene, mens de med høyere effekt må legges på et armeringsnett. De kan også dekkes med støpemasse.

Monteringen gjøres ved hjelp av lim og et rikt utvalg monteringsbeslag og monteringsskiver. Arbeidet forenkles ytterligere ved at platene kan skjæres med håndsag eller tapetkniv, noe som også gjør det mulig å lage kreative løsninger med flislagte søyler, trapper, pidestaller eller andre spennende detaljer.

Roar Gran er overbevist om at membranplater er løsningen i våtrom.
Roar Gran er overbevist om at membranplater er løsningen i våtrom.

Innbygd badekar
– Jeg fulgte nøye med da håndverkerne arbeidet med å montere platene, og jeg ble imponert over hvor enkelt det egentlig var, forteller Roar Gran fra Skollenborg.

Han har sammen med familien satt opp en ny enbolig som sto innflytningsklar i mai. I to av baderommene er det brukt Litex-plater på gulv og vegger.

– Underlaget ble helt stabilt og dødt som gips, så da håndverkerne var ferdige med sitt arbeid, kunne jeg bare gyve løs på rommet med skjøteremser og smøremembran. Deretter var det bare å sette i gang med flisleggingen.

Flisleggerjobben gjorde han selv sammen med faren, og til tross for at senior var litt skeptisk i utgangspunktet, ble han overbevist om platenes fortreffelighet etter hvert som arbeidet gikk framover.

– Det å smøre limet utover var helt greit, flisene festet seg akkurat som de skulle. Det samme gjorde fugemassen. Vi støtte overhodet ikke på noen problemer underveis.

Innbyggingen av badekaret sto jeg selv for, og benyttet bare en tapetkniv for å skjære til platene. Sluttresultatet er blitt svært bra, og jeg er overbevist om at dette badet vil stå i mange år uten at det oppstår noen fuktproblemer, mener Gran

Info om barnebadet:
  • Fliser fra Megaflis
  • Veggfliser fra Gay Etnia gris kr 89,- per kvadratmeter
  • Gulvfliser Gay etnia marengo kr 89,- per kvadratmeter
  • List Gay Etnia marengo kr 29,- per stykk
  • Baderomsmøbler fra Comfort
  • Blandebatteri fra Oras
  • Toalett fra Porsgrund porselen
  • Dusj av kinesisk fabrikat


Info om foreldrebadet:
  • Fliser fra Flisekompaniet/ Fliseinteriør
  • Vegg Carrera blanco kr 259,- per kvadratmeter
  • Gulv Marquina negro kr 269,- per kvadratmeter
  • List Inja kr 85,- per stykk
  • Langs gulv Marquina kr 39,- per stykk
  • Hafa innredning og servant
  • Badekar fra Comfort
  • Kinesisk fabrikat dusj
  • Toalett fra Porsgrund porselen
  • Batterier fra Oras