Mange dusjer i skitt

Dusj og dusjkabinett
Nær én million nordmenn får misfarget vann i kran og dusj. Halvparten får med seg farlige tarmbakterier på kjøpet.

Humus er hovedårsak til at hver femte vannverkskunde opplever vann i kranene som er synlig skittent, viser tall fra Folkehelseinstituttets vannverksregister.

– Mange har kviet seg med å gjøre noe med vannrensing, fordi det har vært dyrt. Nå finnes permanent vannrensing som både er rimelig i anskaffelse og nesten uten vedlikeholdskostnader, sier Marianne Mork i Varme & Bad Moss Rørleggerforretning.

Varer lenger

Hver tiende vannverkskunde i Norge får vann som ikke holder akseptabel hygienisk kvalitet når det gjelder innhold av tarmbakterier.

I Bergen er det fremdeles folk som sliter med helseplager etter giardiautbruddet høsten 2004. For å ta knekken på slike parasitter må vannet behandles gjennom et UV-filter, og det finnes i moderne vannrensesystemer.

Fremmedlegemer i vannet er ikke bare potensielt helsefarlig, men rent vann forlenger også levetiden på sanitærinnretninger, vannledninger og apparater.

Røde hunder
I Norge finnes det fremdeles mange som får vann fra små private vannverk og brønner, der det ikke finnes noen vannanalyse.

– Vi installerte nylig vannrensing hos en husstand som fikk vann fra privat borehull. Vannprøven viste elendig kvalitet, med mye kalsium, jern og mangan. Det var så ille at utstillingshundene deres fikk rødskjær i pelsen når de badet dem, forteller Marianne Mork i Varme & Bad i Moss.

Eierne ble overlykkelige over å få krystallklart vann etter at de fikk montert renseanlegg.

Den beste løsningen er å installere vannrensing ved hovedinntaket av vann til boligen. På den måten kan både større partikler som jern, i tillegg til klor og potensielt farlige parasitter filtreres ut av vannet.

Rens alt vannet
I USA er vannrensing vanlig, og moderne teknologi som på en kostnadseffektiv måte filtrerer alt vannet kan nå enkelt installeres av rørleggere over hele Norge.

– Den største fordelen ved filtrering av vann i hele boligen er at samtlige kraner, badekar, dusjer og avløp vil ha rent, kjemikaliefritt vann for alle typer bruk, sier importør Ole Johan Harbakk av Rhino og Aquasana vannrensing.

På høsten og våren er det ofte høye konsentrasjoner av sprøytemidler og rester av avføring fra dyr i vannet, siden bekker og elver renner over sine bredder og inn på jordbruksland. Da tilsetter vannverkene enda mer klor.

Harbakk viser til amerikansk forskning som viser at kontakt med klor gjennom dusjing og bading kan skape farlig eksponering for kloroformgass. Flere forskere mener det kan føre til kreft hos mennesker.

25 juni 2011

Varm opp med gråvann

Ikke kast varmen ut med badevannet. Bruk gråvann fra dusj og oppvaskmaskin til å varme opp vannet i berederen, og spar penger.

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Sommerlig utedusj

På varme sommerdager er det deilig å kunne ta en forfriskende dusj i det fri. Her guider vi deg til hvilke alternativer du har hvis du vil ha utedusj...

Dropp sparedusjen!

Nyt dusjen med god samvittighet, og installer heller sparekran enn sparedusj, oppfordrer rørleggere.

Få en større dusjopplevelse

Dusjhodene i de norske hjem blir stadig større og stiligere, og vi pøser ut litervis av ekstra vann i jakt på mer velvære. Men sjekk rørene dine før du...

Slik rengjør du dusjkabinettet

Sliter du med å få ren glassdørene i dusjen? Vi har rådene.

Dusj - en ren opplevelse

Dusjkabinett er et våtrom i seg selv – det tryggeste valget når det gjelder Dusjløsninger vannlekkasje.

Varme i dusjen med avløpsvann

En ny innretning skal varme opp dusjvannet med gråvann.

Hva må du tenke på når du skal kjøpe steamdusj?

Billige steamdusjer fra Kina skapte problemer for norske forbrukere. Hva må du huske på når du går til innkjøp av dampbad?

Fire fine dusjkabinett

I disse fire fine dusjkabinettene er det en fryd å starte dagen.

Slik får du rene dusjvegger

Sliter du med å få dusjveggene rene? Det behøver ikke være så vanskelig.

Alle kan ha en dusj i det fri

Ta dusjen ute i det fri og nyt været og utsikten! Med en utedusj kan man nyte av avkjølende vann på solvarme dager, uten å måtte gjøre store investering...

Slik rengjør du dusjhode og slange

De fleste vasker dusjsonen eller dusjkabinettet regelmessig, men rengjør du noen gang dusjhodet og slangen?

Unngå svarte fuger i dusjen

Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

Stilfint i dusjen

Riktig valg av armatur og dusjsett kan utgjøre forskjellen mellom et veldesignet bad og et sånn passe greit gjennomført bad.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no