Dusjhode og slange bør rengjøres jevnlig.
Dusjhode og slange bør rengjøres jevnlig. Bilde: GettyImages

Slik rengjør du dusjhode og slange

Dusj og dusjkabinett

De fleste vasker dusjsonen eller dusjkabinettet regelmessig, men rengjør du noen gang dusjhodet og slangen?

Dusjhodet kan være et populært sted for legionellabakterier. Disse trives i trives i stillestående vann, og kan følge med i vannstrømmen når dusjen skrus på.

De små vanndråpene som blir dannet når dusjen blir skrudd på, kan inneholde bakterier som blir pusta inn i lungene.

I verste fall kan det føre til legionærsykdom  som er en alvorlig lungebetennelse.

Ingen dusjer med så høy temperatur at det dreper alle bakterier. Derfor bør dusjhodet og slangen rengjøres fire ganger i året. Gjennomspyling av dusjen med 70 grader varmt vann i fem minutter, og regelmessig gjennomspyling med varmt vann på 60 grader, vil gi god sikkerhet mot legionellabakterier.

Rengjøring og desinfeksjon:

  • Ta av både slange og dusjhode, og stikk en vattpinne inn i dusjhodet for å se om det er slimbelegg der. 
  • Spyl gjennom og rengjør med såpevann før du skyller.
  • Legg dusjhode og slange i en bøtte vann og tilsett et par korker husholdningsklorin. Pass på at hele dusjhodet og slangen dekkes av vann.
  • La dusjhode og slange ligge ca 30 minutter før du skyller av klorvannet og henger det på plass igjen.
  • Etter 15-20 minutter kan du skrubbe av mineralrester og rense med varmt vann.
  • La dusjen renne noen minutter før du tar den i bruk.
  • Hvis du har vært på ferie og dusjen har stått ubrukt, bør du spyle gjennom den med så varmt vann som mulig. Det er også smart å rense dusjhodet og slangen med Klorin før du tar deg en dusj.
  • Skrudde du av varmtvannsberederen før du dro på ferie? Da må du vente et halvt døgn etter du satte den på igjen, før det er trygt å dusje.

Kilde: Plusstid.no og fhi.no

Les også:

Snekkerens beste badstutips

Tømrermester Inge Aslaksrud har gjort om kjellerboden i en enebolig på Kolsås til et rom med flere bruksmuligheter. I selve badstuen er det godt å...

23 januar 2014
Mer om Dusj og dusjkabinett

Varm opp med gråvann

Dusj og dusjkabinett Ikke kast varmen ut med badevannet. Bruk gråvann fra dusj og oppvaskmaskin til å varme opp vannet i berederen, og spar penger.

Test av dusjhoder

Dusj og dusjkabinett Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Sommerlig utedusj

Dusj og dusjkabinett På varme sommerdager er det deilig å kunne ta en forfriskende dusj i det fri. Her guider vi deg til hvilke alternativer du har hvis du vil ha utedusj...

Dropp sparedusjen!

Dusj og dusjkabinett Nyt dusjen med god samvittighet, og installer heller sparekran enn sparedusj, oppfordrer rørleggere.

Få en større dusjopplevelse

Dusj og dusjkabinett Dusjhodene i de norske hjem blir stadig større og stiligere, og vi pøser ut litervis av ekstra vann i jakt på mer velvære. Men sjekk rørene dine før du...

Slik rengjør du dusjkabinettet

Dusj og dusjkabinett Sliter du med å få ren glassdørene i dusjen? Vi har rådene.

Dusj - en ren opplevelse

Dusj og dusjkabinett Dusjkabinett er et våtrom i seg selv – det tryggeste valget når det gjelder Dusjløsninger vannlekkasje.

Varme i dusjen med avløpsvann

Dusj og dusjkabinett En ny innretning skal varme opp dusjvannet med gråvann.

Hva må du tenke på når du skal kjøpe steamdusj?

Dusj og dusjkabinett Billige steamdusjer fra Kina skapte problemer for norske forbrukere. Hva må du huske på når du går til innkjøp av dampbad?

Fire fine dusjkabinett

Dusj og dusjkabinett I disse fire fine dusjkabinettene er det en fryd å starte dagen.

Slik får du rene dusjvegger

Dusj og dusjkabinett Sliter du med å få dusjveggene rene? Det behøver ikke være så vanskelig.

Alle kan ha en dusj i det fri

Dusj og dusjkabinett Ta dusjen ute i det fri og nyt været og utsikten! Med en utedusj kan man nyte av avkjølende vann på solvarme dager, uten å måtte gjøre store investering...

Unngå svarte fuger i dusjen

Dusj og dusjkabinett Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

Stilfint i dusjen

Dusj og dusjkabinett Riktig valg av armatur og dusjsett kan utgjøre forskjellen mellom et veldesignet bad og et sånn passe greit gjennomført bad.

Lekkasje fra dusjslangen

Dusj og dusjkabinett I skjøten mellom dusjhåndtaket og slangen vil det før eller senere dryppe vann når du bruker dusjen.