Varm opp med gråvann

Dusj og dusjkabinett

Ikke kast varmen ut med badevannet. Bruk gråvann fra dusj og oppvaskmaskin til å varme opp vannet i berederen, og spar penger.

Varmegjenvinning av gråvann er noe man gjerne forbinder med større boligprosjekter, spesielt lavenergishusprosjekter, men muligheten er tilstede også for nye villaeiere.

Står du i den situasjon at du skal bygge nytt, har du en gunstig mulighet til å utnytte gråvannet i boligen. I nye boliger kan alt gråvann fra dusj, badekar, oppvaskmaskin og vasker brukes til å forvarme vannet i berederen gjennom en Energy Saver ES fra Oso Hotwater.

Solid innsparing
Systemet fungere ved at en Energy Saver plasseres i en én meter dyp brønn. Det varme avløpsvannet kobles til med fall inn og ut av energispareren, mens berederen er koblet til varmegjenvinneren slik at det kalde vannet forvarmes der før det ettervarmes i selve berederen.

Det varme gråvannet som tidligere gikk rett i avløpet, kan dermed føre til en enøkgevinst på 50%. I følge OSO Hotwater kan en vanlig familien på denne måten spare rundt 2500 kWh i året. Det betyr at utgiftene til en varmegjenvinner, som koster rundt 8 500 kroner, kan være innspart i løpet av tre til fem år.

Bytt før det går galt
Selv om du ikke er i gang med nybygg, er det verdt å gi berederen en tanke. Beredere som er over femten år er modne for utskiftning. Enova anbefaler en kontrollert utskiftning av varmtvannsberederen, det vil si at den byttes ut før det blir tvingende nødvendig. Mange skifter nemlig ikke ut berederen før de må.

- Dette er dårlig energiøkonomi. I de alvorligste tilfellene kan det skje det at beholderen sprekker. Vannlekkasjen kan gi store bygningsmessige skader - og påfølgende utgifter, har seniorrådgiver i Enova, Anne Guri Selnæs, uttalt.

Har du ikke mulighet til å installere en varmegjenvinner, er det likevel mulig å bruke alternativ oppvarming til berederen. Du kan i dag velge beredere som er tilpasset både strøm og ulike alternative energier i en og samme bereder.

1 desember 2008
Annonsørinnhold

Få den beste dusjopplevelsen

Er dusjhodet for lite eller er du misfornøyd med strålingsfunksjonen? Oppgrader hånddusjen din – og få maksimalt ut av egentiden på badet.

Sommerlig utedusj

På varme sommerdager er det deilig å kunne ta en forfriskende dusj i det fri. Her guider vi deg til hvilke alternativer du har hvis du vil ha utedusj...

Unngå svarte fuger i dusjen

Dusjer du rett på veggen, er du sikkert kjent med misfarging av fugene. Men, det kan lett unngås med et godt rensemiddel og impregnering.

Få en større dusjopplevelse

Dusjhodene i de norske hjem blir stadig større og stiligere, og vi pøser ut litervis av ekstra vann i jakt på mer velvære. Men sjekk rørene dine før du...

Slik rengjør du dusjhode og slange

De fleste vasker dusjsonen eller dusjkabinettet regelmessig, men rengjør du noen gang dusjhodet og slangen?

Dusj - en ren opplevelse

Dusjkabinett er et våtrom i seg selv – det tryggeste valget når det gjelder Dusjløsninger vannlekkasje.

Lekkasje fra dusjslangen

I skjøten mellom dusjhåndtaket og slangen vil det før eller senere dryppe vann når du bruker dusjen.

Stort utvalg i dusjløsninger

Det finnes et stort utvalg i dusjløsninger. En dusj kan variere fra et enkelt forniklet dusjhode i 1950-tallsstil til det mer avanserte og futuristiske.

Hva må du tenke på når du skal kjøpe steamdusj?

Billige steamdusjer fra Kina skapte problemer for norske forbrukere. Hva må du huske på når du går til innkjøp av dampbad?

Stilfint i dusjen

Riktig valg av armatur og dusjsett kan utgjøre forskjellen mellom et veldesignet bad og et sånn passe greit gjennomført bad.

Fire fine dusjkabinett

I disse fire fine dusjkabinettene er det en fryd å starte dagen.

Slik rengjør du dusjkabinettet

Sliter du med å få ren glassdørene i dusjen? Vi har rådene.

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Test av dusjhoder

Vi har testet fem forskjellige dusjhoder, som alle passer til de fleste bad. Ingen strøk i testen, men vinneren utmerker seg ved et lekkert design og...

Mange dusjer i skitt

Nær én million nordmenn får misfarget vann i kran og dusj. Halvparten får med seg farlige tarmbakterier på kjøpet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no