Bilde: iStockphoto

Så mye koster klesvasken deg

Hvitevarer til badet

Å bruke vaskemaskinen er billigere enn du tror. Det er andre ting i hjemmet som gjør mye større utslag på strømregningen.

Hvor mye koster det å kjøre en klesvask på 60 grader hver dag i et år? Mindre enn en krone per vask, ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Statsnett. 

– Jeg tror folk tipper feil fordi vaskemaskinen er en ting man legger veldig godt merke til i hjemmet. Den bråker og må stadig settes i gang og tømmes. Da er det lett å tro at den også bruker mer strøm enn den faktisk gjør. Panelovner bruker adskillig mer strøm, men de gjør ikke så mye av seg. Det er lett å undervurdere hvor mye energi de bruker, sier Jan Bråten, spesialrådgiver i Statnett til Newswire.

En annen årsak til at folk tror klesvask er dyrt, kan være at de ikke er klar over at strøm er billigere i Norge enn i mange andre land.

– Lav strømpris kan føre til at det er lite fokus på hva det koster å bruke elektriske apparater, noe som igjen kan forklare hvorfor mange bommer når de skal anslå kostnadene, sier Bråten.

Oppvarming koster

Når strømregningene våre likevel kan bli høye, skyldes det at vi, i motsetning til mange andre land, bruker elektrisitet til oppvarming.

– Panelovner og varmekabler står ofte på hele vinterhalvåret. De fleste andre elektriske apparater bruker bare småtterier i forhold, sier Bråten.

Les også:

4 vaskefeil vi gjør på badet

Når du skrubber og skurer på badet for å få det til å skinne, er det fort å gjøre feil. Unngå de typiske tabbene ved å følge denne lille guiden.

Oppvarming og varmtvann utgjør den største energibruken i en vanlig norsk bolig.

– 75 prosent av strømmen går til å varme hus og vann. Belysning står for ti prosent, mens bare 15 prosent går til teknisk utstyr, herunder hvitevarer, TV og andre apparater, sier Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova til Newswire.

Effektive maskiner

Å vaske klær og å bruke andre elektriske apparater blir bare billigere og billigere.

– Hvitevarer er blitt mer energieffektive med årene. Spesielt etter krav fra EU om energimerking av hvitevarer har utviklingen av strømgjerrige apparater skutt fart, sier Flathagen.

Mens tørketromler tidligere blåste overskuddsvarmen rett ut, resirkulerer de nå mye av varmen og bruker dermed mindre energi.

Det forskes også på vaskemaskiner som kan bruke mikrovibrasjoner til å vaske like bra, men med lavere temperatur.

Les også:

Slik fjerner du knirk i gulvet

Knirker gulvet eller parketten? Det kan være mange grunner til knirk, men likevel fullt mulig å løse problemet.

Likevel er det ikke nødvendigvis lønnsomt å kaste den gamle vaskemaskinen, for å kjøpe en ny som bruker mindre strøm.

– Det beste både for miljøet og lommeboka er å bruke de gamle apparatene lengst mulig. Men når den gamle vaskemaskinen er defekt og må skiftes ut, er det viktig at man velger en ny maskin som bruker minst mulig energi per vask. Se på energimerket til hvitevaren, det sier noe om hvor mye elektrisitet den bruker, sier Flathagen.

Hva koster strømmen?

Mange av deltakerne i undersøkelsen erkjenner at kunnskapen deres er lav og kommenterer at de burde vite mer.

For eksempel vet bare ni prosent at det bare koster tre kroner å lade mobilen hver dag i ett år. Nær halvparten tror det koster hundre ganger mer.

Det er også få som vet hva prisen er for å steke pizza, lage kapselkaffe, eller lade laptopen.

Her er fasiten:

Les også:

Finn ut hva slags hund du bør ha med rase-valgomaten

Lurer du på hvilken hunderase du skal velge? Da bør du prøve denne online rasevelgeren, som hjelper deg å velge riktig hund for ditt ønske og bruk.

  • Å lade mobiltelefonen (iPhone 6) hver dag i ett år: cirka 3 kr
  • Å steke en pizza hver dag i ett år: cirka 235 kr
  • Å lage en kopp kapselkaffe hver dag i ett år: cirka 100 kr
  • Å bruke en PC/laptop 2-3 timer hver dag i ett år: cirka 15 kr

(Kilde: Statnett)

21. august 2017

Mer om Hvitevarer til badet

Så lett avkalker du vaskemaskinen

Hvitevarer til badet Avkalking og rengjøring av vaskemaskinen er viktigere (og enklere) enn du tror. Dårlig vedlikehold kan resultere i overforbruk av energi. 

Siste nytt på vaskefronten

Hvitevarer til badet Siste nytt på vaskefronten finner du her. Produsentene gjør stadig forbedringer for å lette hverdagen i vaskerommet.

Ny vaskemaskin? Les dette!

Hvitevarer til badet Er du på utkikk etter ny vaskemaskin, bør du lese denne artikkelen først.

Stryk de huslige pliktene

Hvitevarer til badet Nå kan strykingen gjøres på halve tiden med et nytt strykejern fra Tefal.