Nå skal blandebatteriet være innebygd – og svart

Tiden da alle blande­batterier var vegghengte klumper i krom er forbi. Nå skal det være innebygd, og gjerne i svart eller messing.


Frittstående, sølvblanke armaturer (og kraner) har nærmest vært enerådende på norske bad de siste tiårene. Men den siste tiden har dette bildet endret seg. For med utvikling i rørfaget og økt interesse før interiør og design bygger nå stadig flere inn armaturet i veggen, og velger nye, spennende farger på kraner og håndtak.

For 15 år siden var det gjerne rørleggeren som bestemte hvilket armatur du skulle ha på badet, og det ble kanskje noe han hadde i bilen. I dag er det i mye større grad forbrukeren som velger.

Innebygde toaletter har vært på markedet i mange år, og nå tilbyr også mange produsenter løsninger for innbygging av armaturer til vaskeservant, badekar og dusj, i tillegg til vannkraner i moderne farger. Etterspørselen etter slike løsninger har økt betraktelig i bransjen de siste fire årene.

Lekkasjesikre løsninger

Mens man tidligere var redde for å bygge noe inn i veggen på badet av frykt for vannlekkasjer, stoler nå de fleste på at innebygde løsninger er like trygge som de som henger utenpå veggen. I dag finnes det flere sikre løsninger for innbygging av blandebatterier.

I Tapwells system, er alle koblinger og skjøter sikret i innbyggingsbokser. Fra innbyggingboksen er det koblet et avløpsrør som drenerer bort vannet til sikkert sted dersom det skulle oppstå lekkasje. Er det skjøter/koblinger inne i veggen, utenfor vannsikre bokser, kreves det inspeksjonsluker for tilsyn. Dette slipper man med ovennevnte system.

Å bygge inn armatur fordrer et inngrep i veggen, men resultatet blir bra! 

 

Minst mulig rør

Den viktigste årsaken til at folk ønsker seg innebygde armaturer på badet er det estetiske. De ønsker minst mulig rør og andre ting som forstyrrer det ellers minimalistiske uttrykket. Med dagens innbyggingsløsninger trenger du heller ikke å fôre ut veggen ekstra – det skrus rett fast i lektene – og plassen på baderommet blir heller større enn mindre.

Det er viktig at du bestemmer deg for om du skal ha innebygde armaturer så tidlig som mulig i byggeprosessen. Det er for sent når veggen er ferdig flislagt. Men her er det litt forskjellig ut fra hvilken produsent du velger.

Dette betyr også at du kan skifte ut utstyret i ettertid dersom du for eksempel ikke liker designet. Det kan jo være aktuelt ved kjøp av ny bolig – det er ikke sikkert du har samme smak for hvordan badet skal se ut som tidligere eier.

Det koster naturligvis noe ekstra å få et bad med «skjult anlegg» men dette er stadig flere villige til å spandere på seg.

Matt er det nye svart

Uansett hvilken løsning du velger, bør installasjonen utføres av en sertifisert rørlegger med god kunnskap om renovering av bad. Sjekk gjerne referanser før du velger håndverkerfirma, for å forsikre deg om at de har erfaring med å bygge inn armaturer.

En rekke produsenter leverer også servantkraner i spreke fargevariasjoner. Det eksperimenterer med forskjellige finisher som krom, messing og kobber. Men den store stilfavoritten er armatur i matt sort.

Leif-Erik Haaland i Tapwell forteller at etterspørselen etter armatur i farger har økt gradvis. Det startet forsiktig med armaturer i messing og kobber, men etter at vi lanserte armaturserien i matt sort, har det tatt helt av. Det er den «alle» skal ha.

Tapwell Evo badekarbatteri i matt svart. 

 

Fordeler med innbygging:

  • Rør og armaturer blir skjult i veggen, du sparer plass og det blir lettere med renhold.
  • Du slipper å dunke borti blandebatteriet når du dusjer.
  • Du kan få det badet du drømmer om.

Ulemper med innbygging:

  • Høyere kostnad, ved installasjon og eventuelle skader.
  • Mest aktuelt ved totalrenovering av bad – og du må bestemme deg tidlig i prosessen.

Noen leverandører:

 
https://viivilla.no/wp-admin/post.php?post=2698&action=edit