Sølvkre er absolutt de vanligste insektene vi finner på bad.
Sølvkre er absolutt de vanligste insektene vi finner på bad. Bilde: Mycoteam

Bli kvitt sølvkreene

Skadedyr på badet

Sølvkreene er kanskje ekle, men de er ufarlige. Slik blir du kvitt dem.

De kommer krypende om natten, små sølvaktige insekter på jakt etter mat på baderomsgulvet ditt. Skulle du finne på å ta deg en nattlig tur på toalettet, ser du dem kanskje pile avgårde i skjul når du skrur på lyset. Det er sølvkreet, også kalt sølvfisk, som er på besøk, et vingeløst insekt med lange antenner og en skjelldekket kropp.

- Sølvkre er absolutt de vanligste insektene vi finner på bad. Stort sett lever de der hvor det er litt fuktig, mørkt og vanskelig å komme til med renhold, forteller Johan Mattsson, fagssjef i Mycoteam.

- Folk synes ikke det er spesielt hyggelig å se dem og mange tror det er uhygienisk, men stort sett er det tilfeldig at man får dem inn i huset.

Sølvkre er seiglivede

Gode nyheter om sølvkreet er at det ikke er farlig, det hverken stikker eller biter mennesker, det har ikke vinger, og det kan ikke klatre oppover glatte, loddrette flater. Det negative er derimot at de er standhaftige vesener. Det sies at sølvkreet kan gå ukesvis uten både vann og mat, og månedsvis uten mat hvis de har tilgang til vann.

- Det som er problematisk med sølvkreene når man skal fjerne dem, er at de kan leve lenge uten mat. Det er derfor ikke så lett å bli kvitt dem, og det kan ta tid å fjerne dem helt, sier Mattsson.

I følge Folkehelseinstituttet legger sølvkreet eggene i sprekker, bak lister, under fliser og gulvbelegg, eller direkte på næringsstoffer. Ved å tette slike steder med silikonfuger og ha et godt, jevnlig renhold, gjør du det vanskeligere for sølvkreet å trives hos deg.

Konstruksjonsskader?

Mattsson forteller at sølvkre lever av celluloseholdige materialer. Det er likevel ingen grunn til å frykte at taket skal ramle ned over hodet ditt om du får sølvkreet på besøk.

- De spiser litt, men ikke slik at det påvirker byggematerialer eller konstruksjonen.

Men om sølvkreet selv ikke fører til skader på byggematerialer, kan insektet likevel være et tegn på problemer i konstruksjonen? Ja, til en viss grad.

- Sølvkreet er avhengig av høy fuktighet, og kan derfor indikere fuktskader. De lever da godt på muggsopp i forbindelse med denne skaden, skriver Folkehelseinstituttet på sin opplysningsside om sølvkreet.

Og i følge Aad de Voogd, teknisk sjef for Rentokil avdeling Skadedyrkontroll, kan sølvkreet dukke opp på grunn av konstruksjonsmangel som medfører at det er fuktig, stivelsesholdig materiale blir eksponert.

- Dyrene er ikke skadelige i seg selv, men indikerer at det er fuktighet/næring til dem et eller annet sted, og slike steder vil som oftest ha sin årsak i en mangelfull konstruksjon, skriver han i et svar til en leser som er plaget av insekter på badet.

Varselstegn

Men i følge Mattsson er sølvkre først og fremst et tegn på skader når det dukker opp utenfor badet.

- På dagens moderne bad, hvor det gjerne er harde, tette overflater som fliser, er sølvkre sjelden et tegn på problemer i konstruksjonen. Er det et eldre bad, kan det være tegn på fukt i konstruksjonen, men i de fleste tilfeller er sølvkre på badet bare et varselstegn på at de lever i sluket hvor de finner næring og koser seg i varmen fra varmekabler, sier han.

- Det er et verre signal om du finner dem andre steder i huset. Oppdager du mange sølvkre for eksempel på kjøkkenet eller i stua kan det være tegn på at det er en lekkasje rundt kjøkkenvasken eller at fukt har trengt gjennom konstruksjonen fra et nærliggende bad.

Skulle du oppdage store mengder sølvkre andre steder enn på badet, bør du derfor undersøke om det er fuktskader i bygget som må utbedres.

Det er likevel ingen grunn til panikk ved første tegn til sølvkre i huset. Det kan også være at de lever i fuktige mikroklima i boligen, som for eksempel under tepper lagt på kjellergulv eller i små sprekker i nærheten av vaskekummen.

Slik forebygger du sølvkreinvasjon:
* Rens sluket ofte og grundig.
* Øk renholdsintervallen- og intensiteten.
* Støvsug heller enn å vaske med vann.
* Tett med silikonfuger så de ikke kan gjemme seg eller legge egg i sprekker.

13 oktober 2009

Nå har skjeggkre spredd seg over hele Norge

Insektet skjeggkre er blitt et stort problem. Insektet utgjør ingen helsefare, men mange opplever det som psykisk terror å ha det kravlende rundt i...

Derfor har du sølvkre i boligen

Sølvkre som piler over gulvet kan være et tegn på at du har et fuktproblem.

Sølvkre er et signal om fukt i boligen

Ser du levende sølvkre inne nå utover høsten, kan det være et viktig signal om fukt i boligen din.

Skadedyrene du oftest finner i boligen din

Skadedyrene trekker inn i varmen, nå som temperaturene synker. På høsten tiden av året er det særlig mus og rotter som vil dele boligen med deg.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no