Nå har skjeggkre spredd seg over hele Norge

Skadedyr på badet

Insektet skjeggkre er blitt et stort problem. Insektet utgjør ingen helsefare, men mange opplever det som psykisk terror å ha det kravlende rundt i huset.  

Bilde: Mycoteam

– Skjeggkre er blitt et stort problem i moderne hus i Norge. Det er vanskelig å få bukt med fordi det sprer seg i hele huset og formerer seg raskt, sier rådgiver Ove André Karlsen i rådgivningsselskapet Mycoteam til Newswire.

Skjeggkreene ble for første gang oppdaget i Oslo-området i 2013 og i dag finnes det eksemplarer av arten over hele landet. Insektene trives godt i nyere hus med god isolasjon, men overlever ikke ute i norsk natur. 

Skjeggkre er en slektning av sølvkre, som trives på baderommet og andre fuktige steder, men skjeggkre er annerledes og kan gjøre større skade.

– I motsetning til sølvkre liker skjeggkre seg best på tørre og varme steder, og de bruker gjerne hele bygningsstrukturen i huset. De elsker mørke plasser, som under lister, i veggen, i kott eller skap. I løpet av livet kan de legge rundt 150 egg. Favorittretten er gamle bøker og annet papir, sier Karlsen.

I vårt naboland Sverige har skjeggkre gjort skader i museer og arkiver. Arten er nærmest altetende, men særlig cellulose, som finnes i papir, er en viktig næringskilde.

– Skjeggkre tåler lange perioder uten mat, og de overlever i tørre omgivelser. Den kan bli opptil to centimeter lang. I tillegg kommer de lange antennene og haletrådene som er like lange som kroppen. Insektet har en levetid på rundt syv år, sier Karlsen.

Bedriver psykisk terror

Skjeggkre medfører ikke noen direkte helsefare, men for mange oppleves det som psykisk terror når det kravler og kryper rundt i huset.  

– Til forskjell fra sølvkre kan skjeggkre opptre i store antall, og de trives godt både på soverommet og i stua. Det kan føles veldig invaderende fordi man ikke klarer å unngå dem, sier Karlsen.

Kreet skaper og hodebry når man skal selge bolig. 

– Mange unnlater å legge inn bud hvis det opplyses om insektproblemer i huset eller leiligheten, eller de legger inn et lavt bud. Dersom det ikke opplyses om at det er skjeggkre i boligen, oppstår det gjerne konflikter i ettertid. Boligkjøpere har forlangt store prisavslag på grunn av skjeggkre, sier Karlsen.

Sprer seg i postpakker og feriekofferter

Skjeggkreene sprer seg med alle slags varer, med postpakker som bestilles på nettet, i embalasje på for eksempel møbler vi har kjøpt eller i feriekofferten. 

Man kan ta noen forholdsregler for å unngå å få insektene inn i huset. 

– Alle klær som har vært med på reise bør kjøres rett i vaskemaskinen. Pakker og brev som kommer i posten eller leveres på døren, bør sjekkes slik at man oppdager eventuelle insekter, sier Karlsen. 

Men det er ikke lett å gardere seg helt mot at småkrypene kan komme inn i boligen.

– De fullvoksne innsektene er enkle å legge merke til, men de unge individene, som er mye mindre, er det vanskelig å få øye på, sier han.

Skjeggkre er vanskelige å bli kvitt

Et annet problem med skjeggkre er at de sprer seg fort.

– Har de først kommet seg inn i én leilighet, tar det ikke lang tid før de også oppdages i andre leiligheter i boligblokken. Det må man ta hensyn til når man skal gjøre undersøkelser og bekjempe insektene, sier Karlsen.

Har du først fått skjeggkre i huset, er det ikke så enkelt å bli kvitt dem.

– Det er verken effektivt eller akseptabelt med omfattende bruk av insektgift innendørs. Man må heller finne ut hvor de holder til og legger egg, og så gradvis redusere antallet med en systematisk fangst, sier Karlsen.

Det vanligste er å sette ut limfeller, men det er vanskelig å fange alle i løpet av kort tid.

– I rekkehus og blokker kan det komme insekter fra andre leiligheter, og da kan det være umulig å bli kvitt dem. Da vil det hele tiden komme nye insekter, sier Ove André Karslen i Mycoteam.

Kilde: Newswire 

20. mars 2018

Norges Vakreste Hage - stem på din favoritt!
Merethehageglad
Janne_paalandet
Husmannsplassen
Vestlandhage
Created with PollMaker
Mer om Skadedyr på badet

Slik blir du kvitt sølvkre

Skadedyr på badet Sølvkreene er kanskje ekle, men de er ufarlige. Slik blir du kvitt dem.

Dette skjer med en støvsugd edderkopp

Skadedyr på badet Har du noen gang støvsugd en edderkopp? Og så ligget våken hele natta og lurt på om den kravlet ut igjen? Vel, her får du svaret på gåten.

Sølvkre er et signal om fukt i boligen

Skadedyr på badet Ser du levende sølvkre inne nå utover høsten, kan det være et viktig signal om fukt i boligen din.

Skadedyrene du oftest finner i boligen din

Skadedyr på badet Skadedyrene trekker inn i varmen, nå som temperaturene synker. På høsten tiden av året er det særlig mus og rotter som vil dele boligen med deg.