Dersom du finner sølvkre i huset, kan det tyde på at du har fukt i boligen.
Dersom du finner sølvkre i huset, kan det tyde på at du har fukt i boligen. Bilde: Johan Mattsson, Mycoteam

Sølvkre er et signal om fukt i boligen

Skadedyr på badet

Ser du levende sølvkre inne nå utover høsten, kan det være et viktig signal om fukt i boligen din.

Sølvkre er et insekt på rundt en centimeter som av og til opptrer på bad eller i kjellere. Vanligvis ser man dem på badegulvet når man skrur på lyset om morgenen.

Mange synes det er utrivelig og sjenerende med sølvkre innendørs, selv om de er helt harmløse for oss mennesker. De er sky av natur og gjør hva de kan for å rømme vekk hvis det plutselig blir lyst mens de er på vandring over åpne flater.

– Sølvkre kan fortelle oss mer enn vi tenker over til daglig. Fordi de lever og formerer seg i fuktige miljøer, kan deres tilstedeværelse signalisere at du har et større eller mindre fuktproblem. Ved å kartlegge hvor sølvkre holder til, kan de hjelpe deg til å avdekke fukt- og muggsoppskader i huset, sier fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam.

Sølvkre i kjøkkenbenk: Ved fuktskader i kjøkkenbenker er det vanlig å finne sølvkre i tilstøtende områder, blant annet på gulvet. Foto: Johan Mattsson, Mycoteam

Liker fukt

Sølvkre trives i fuktige omgivelser som kjellere, bad og ved toaletter.

– Enkeltindivider kan skyldes tilfeldigheter, men får du regelmessig besøk av slike insekter, kan det være et tegn på at du har et inneklimaproblem, sier Mattsson.

Fukt og muggsopp kan føre til bygningsskader og et dårlig inneklima.

– Du kan kartlegge eventuelle fukt- og muggsoppskader ved å notere hvor og når du ser sølvkre, samt om de har varierende størrelse. Hvis størrelsen varierer mye, er det et dårlig tegn.

Sølvkre lever at celluloseholdige materialer som bygningspapp, men også andre organiske materialer, slik som stivelsesrike produkter.

Les også:

Disse plantene gir bedre innemiljø

Grønne planter renser luften, fjerner giftstoffer og øker luftfuktigheten. Disse plantene gjør inneklimaet bedre.

Fjern problemet

– Har du stadig sølvkre i forskjellige størrelser, råder vi deg til å få fagfolk til å undersøke om du har en fuktskade. Det trenger ikke være en stor eller kostbar sak å utbedre slike skader, sier Mattson.

Det er verken effektivt eller hensiktsmessig å bruke gift for å bli kvitt sølvkre.

– Bekjempelse av sølvkre skal ikke skje med giftstoffer. Det gjøres effektivt med en støvsuger i kombinasjon med å redusere fuktigheten i området, sier fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam.

3. november 2013
Mer om Skadedyr på badet

Dette skjer med en støvsugd edderkopp

Skadedyr på badet Har du noen gang støvsugd en edderkopp? Og så ligget våken hele natta og lurt på om den kravlet ut igjen? Vel, her får du svaret på gåten. 

Slik blir du kvitt sølvkre

Skadedyr på badet Sølvkreene er kanskje ekle, men de er ufarlige. Slik blir du kvitt dem.

Derfor har du sølvkre i boligen

Skadedyr på badet Sølvkre som piler over gulvet kan være et tegn på at du har et fuktproblem.

Nå har skjeggkre spredd seg over hele Norge

Skadedyr på badet Insektet skjeggkre er blitt et stort problem. Insektet utgjør ingen helsefare, men mange opplever det som psykisk terror å ha det kravlende rundt i huset.  

Skadedyrene du oftest finner i boligen din

Skadedyr på badet Skadedyrene trekker inn i varmen, nå som temperaturene synker. På høsten tiden av året er det særlig mus og rotter som vil dele boligen med deg.