Færre vannskader i norske boliger

Sluk og avløp på badet
Det er færre vannskader i norske boliger enn for ti år siden. For å sikre boligen din bedre mot vannskader kan du installere en vannstoppventil.

Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon viser at antallet vannskader i norske boliger har gått ned med 11% siden 1997. Likevel er utbetalingene fra forsikringsselskapene nesten fordoblet i tiårsper

Mens det i 1997 var nesten 50 000 vannskader i norske hjem, var det for i fjor omlag 44 500 vannskader, en nedgang på rundt 11%. Enda større blir nedgangen om vi sammenligner med tallene fra 2001, da hele 57 600 vannskader ble meldt inn til forsikringsselskapene. Det viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.
Likevel er utbetalingene fra forsikringsselskapene nesten fordoblet i tiårsperioden fra 1997 til 2007. Mens forsikringsselskapene for ti år siden måtte ut med 703 millioner i erstatninger, betalte de i fjor ut 1,46 milliarder kroner i erstatninger etter vannskader i norske boliger.

Dyre bad, dårlige sluk
Årsaken til at utbetalingene får opp mens skadene går ned skyldes blant annet at baderommene er blitt større, finere og dyrere enn før.
- Kostnadene ved å reparere skadene er blitt dyrere, både når det gjelder materialer og fagfolk, har Oddvar Stensrød, soussjef i Gjensidige, uttalt til Vi i villa.
I tillegg er forsikringsselskapene blitt flinkere til å tørke ut bygget for å forhindre mugg og råte, noe som også bidrar til at kostnadene har steget.
I følge Varme & Bad er det spesielt sluk som forårsaker problemer.
- Det lappes og jukses mye rundt sluk. Gamle sluk med 4 skruhull var beregnet for belegg. Vi må ofte rive opp nyoppussede bad med råtne sluk som ikke er gode nok, sier faglig leder Alfred Dalelv i Varme & Bad, Åge Nilsen Butikk Tromsø.

Vannstoppeventil
En måte å sikre boligen mot vannskader på, er å installere en vannstoppeventil.
- Installering av f.eks. Waterguard som overvåker og stopper vannlekkasje med trådløse sensorer, er en rimelig investering mot vannskader på kjøkkenet, sier Dalelv.
Også Gjensidige ønsker å se at flere boligeiere tar i bruk vannstoppeventiler. De tilbyr sågar 20% rabatt årlig på boligforsikringen til kunder som installerer vannstoppeventilen de selger gjennom Sikkerhetsbutikken.
- Vannstoppventil er noe som burde finnes i hvert eneste hus, sier Stensrød.

25 juni 2011

Dette bør du undersøke på badet når du skal på visning

Ta med deg en klinkekule når du skal på visning - den kan avsløre alvorlige feil på badet.

Slik unngår du oversvømmelse

Rundt 10 000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekrana før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.

Vedlikehold på badet

Jevnlig vedlikehold av baderomsmøbler og installasjoner på badet reduserer faren for fukt- og vannskader og sikrer lang levetid.

Åpne tett avløp

Slik åpner du tette avløp.

Frosne vannrør: Slik unngår du skader på frosne vannrør

Frosne vannrør er et stort problem hver eneste vinter. Hver tiende nordmann har opplevd vannskader som følge av at rørene fryser. Her får du vite hva...

Vannskader kan unngås med lekkasjestopper

Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, ifølge SINTEF...

Tette avløp - slik unngår du det

Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Kulda kommer – er du forberedt?

Kulda kommer, og med den vannskadene. Er du forberedt?

Lekkert med slukrist inntil veggen

Lei av å ha sluket midt på baderomsgulvet? Det finnes elegante alternativer…

Ikke glem hovedkrana!

Steng hovedkrana før du reiser bort på ferie.

Sats på – miljøvennlig hytteavløp

Hvis du er lei av å tømme avløpstanken på hytta kan alternativet være å installere et miljøvennlig og driftsikkert trykkavløpssystem, som gjør at du...

Slik unngår du at vannet fryser

Problemet med frosne rør er ikke at vannet blir borte, men at det kommer tilbake med full kraft.

Pass opp for høyt vanntrykk

Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Unngå frosne rør

I 2010 passerte antall vannskader 100 000. Slik unngår du frostsprengte rør.

Unngå vannskader med et klikk

En ny oppfinnelse gjør det like lett å stenge hovedstoppekrana som å slå av lyset.