Frosne rør

Frosne rør koster oss 100 - 150 millioner i året - og det er stort problem når rør fryser. Hva gjør du når rørene er frosset?


Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret på Sintef Byggforsk anslår frostskader til å koste oss mellom 100 og 150 millioner kroner i året. Og de fleste frostskadene skjer hjemme i privatboligen, ikke på hytta.

– Den vanligste årsaken til frostskader er at folk glemmer å lukke kjellervinduer og ventiler. Hvis disse er i nærheten av et vannrør når kulda kommer, tar det ikke lang tid før røret fryser, sier Fiskum.

De fleste frostskadene skjer i løpet av de første døgnene av en kuldeperiode fordi vi ikke er godt nok forberedt.

Også på fjellet kan det være vanskelig å huske på frosten.

Hovedkrana på hytta
– Strømsparing, kombinert med åpen hovedkran, er den vanligste årsaken til frostskader på hytta.

Problemet er at det kan være mildt i Oslo-området og iskaldt på Gaustadblikk. Dette gjør det vanskelig for mange hytteeiere å vurdere faren for frostskader, sier rørlegger Svein Øyaland i Rjukan VVS.

Glemmer du å lukke et kjellervindu eller en ventil på en kald vinterdag kan du få frostskader i boligen din.
Glemmer du å lukke et kjellervindu eller en ventil kan det bli frostskader i rørene på boligen din.

Han anslår at de rykker ut rundt ti ganger i året i forbindelse med frostskader på hytter. Temperaturen bør ifølge Øyaland ikke være lavere enn ti grader i oppholdsrom og tre grader i kjelleren. Årsaken er at hvis sprengkulda kommer, er ikke en innendørs minimumstemperatur tilstrekkelig til å hindre frost. Og en frostskade på hytta kan bli kostbar.

Oppdager du at dusjbatteriet har frosset i stykker fredag ettermiddag, tar rørleggeren gjerne et utrykningsgebyr på 1500 kroner. Så kan du legge til 1000 kroner for et nytt dusjbatteri, en times kjøring, og en times arbeid. Da koster helgedusjen fort 3500 kroner pluss moms.

Frostvarsling
Geir Fjerdumsmoen i rørleggerfirmaet Jørstad AS på Lillehammer sier imidlertid at frostskader på hytter ikke er noe stort problem.

– De fleste som bygger hytte nå har varslingssystemer mot lekkasje og frost som de overvåker hjemmefra. Slike systemer koster fem til titusen kroner å installere, sier Fjerdumsmoen.

Tining
Når vann fryser til is, øker volumet med ca 10 prosent. I en lukket ledning medfører det at trykket i ledningen stiger helt til noe brister. Før du forlater hytta er det derfor lurt å åpne en kran etter at du har stengt av hovedkrana. Da tømmes systemet for vann samtidig som trykket i nettet avlastes hvis frosten kommer.

Under tining skal hovedstoppekrana være stengt. Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer. Økt romtemperatur er ofte den enkleste måten å tine rør på. Hårføner og vifteovn kan også benyttes. Bruk av åpen ild er ikke tillatt.

Ved alvorligere frostskader må fagpersonell kontaktes for tining med tinetransformator eller damp. Vannskadekontoret ved Sintef Byggforsk har utarbeidet flere nyttige brosjyrer om vannskader.