Frosne rør

Sluk og avløp på badet

Frosne rør koster oss 100 - 150 millioner i året - og det er stort problem når rør fryser. Hva gjør du når rørene er frosset?

Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret på Sintef Byggforsk anslår frostskader til å koste oss mellom 100 og 150 millioner kroner i året. Og de fleste frostskadene skjer hjemme i privatboligen, ikke på hytta.

- Den vanligste årsaken til frostskader er at folk glemmer å lukke kjellervinduer og ventiler. Hvis disse er i nærheten av et vannrør når kulda kommer, tar det ikke lang tid før røret fryser, sier Fiskum.

De fleste frostskadene skjer i løpet av de første døgnene av en kuldeperiode fordi vi ikke er godt nok forberedt.

Også på fjellet kan det være vanskelig å huske på frosten.

Hovedkrana på hytta
- Strømsparing, kombinert med åpen hovedkran, er den vanligste årsaken til frostskader på hytta.

Problemet er at det kan være mildt i Oslo-området og iskaldt på Gaustadblikk. Dette gjør det vanskelig for mange hytteeiere å vurdere faren for frostskader, sier rørlegger Svein Øyaland i Rjukan VVS.

Glemmer du å lukke et kjellervindu eller en ventil på en kald vinterdag kan du få frostskader i boligen din.
Glemmer du å lukke et kjellervindu eller en ventil kan det bli frostskader i rørene på boligen din.

Han anslår at de rykker ut rundt ti ganger i året i forbindelse med frostskader på hytter. Temperaturen bør ifølge Øyaland ikke være lavere enn ti grader i oppholdsrom og tre grader i kjelleren. Årsaken er at hvis sprengkulda kommer, er ikke en innendørs minimumstemperatur tilstrekkelig til å hindre frost. Og en frostskade på hytta kan bli kostbar.


Oppdager du at dusjbatteriet har frosset i stykker fredag ettermiddag, tar rørleggeren gjerne et utrykningsgebyr på 1500 kroner. Så kan du legge til 1000 kroner for et nytt dusjbatteri, en times kjøring, og en times arbeid. Da koster helgedusjen fort 3500 kroner pluss moms.

Frostvarsling
Geir Fjerdumsmoen i rørleggerfirmaet Jørstad AS på Lillehammer sier imidlertid at frostskader på hytter ikke er noe stort problem.

- De fleste som bygger hytte nå har varslingssystemer mot lekkasje og frost som de overvåker hjemmefra. Slike systemer koster fem til titusen kroner å installere, sier Fjerdumsmoen.

Tining
Når vann fryser til is, øker volumet med ca 10 prosent. I en lukket ledning medfører det at trykket i ledningen stiger helt til noe brister. Før du forlater hytta er det derfor lurt å åpne en kran etter at du har stengt av hovedkrana. Da tømmes systemet for vann samtidig som trykket i nettet avlastes hvis frosten kommer.

Under tining skal hovedstoppekrana være stengt. Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer. Økt romtemperatur er ofte den enkleste måten å tine rør på. Hårføner og vifteovn kan også benyttes. Bruk av åpen ild er ikke tillatt.

Ved alvorligere frostskader må fagpersonell kontaktes for tining med tinetransformator eller damp. Vannskadekontoret ved Sintef Byggforsk har utarbeidet flere nyttige brosjyrer om vannskader.


23 oktober 2008

Tette avløp - slik unngår du det

Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Færre vannskader i norske boliger

Det er færre vannskader i norske boliger enn for ti år siden. For å sikre boligen din bedre mot vannskader kan du installere en vannstoppventil.

Sats på – miljøvennlig hytteavløp

Hvis du er lei av å tømme avløpstanken på hytta kan alternativet være å installere et miljøvennlig og driftsikkert trykkavløpssystem, som gjør at du...

Vannskader kan unngås med lekkasjestopper

Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, ifølge SINTEF...

Pass opp for høyt vanntrykk

Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Lekkert med slukrist inntil veggen

Lei av å ha sluket midt på baderomsgulvet? Det finnes elegante alternativer…

Slik unngår du at vannet fryser

Problemet med frosne rør er ikke at vannet blir borte, men at det kommer tilbake med full kraft.

Reduser faren for vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinsta...

Frosne vannrør: Slik unngår du skader på frosne vannrør

Frosne vannrør er et stort problem hver eneste vinter. Hver tiende nordmann har opplevd vannskader som følge av at rørene fryser. Her får du vite hva...

Åpne tett avløp

Slik åpner du tette avløp.

Unngå vannskader med et klikk

En ny oppfinnelse gjør det like lett å stenge hovedstoppekrana som å slå av lyset.

Stopper lekkasjer før du ser dem

Vannstoppventilen stopper lekkasjer før du ser dem. Det kan spare deg for store kostnader.

Steng vannet før ferien!

Steng vannet før du drar på ferie. Det kan spare deg for store skader.

Unngå dyre vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Et par enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye...

Har du riktig sluk?

Det sies at det er hele 60 muligheter til å gjøre feil i overgangen mellom sluk og membran. Alle disse garanterer vannlekkasjer.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no