Frosne vannrør: Slik unngår du skader på frosne vannrør

Sluk og avløp på badet

Frosne vannrør er et stort problem hver eneste vinter. Hver tiende nordmann har opplevd vannskader som følge av at rørene fryser. Her får du vite hva du kan gjøre for å unngå skader på frosne vannrør.

De siste årenes kalde vintre har ført til stygge tall på skadestatistikken. Ofte skyldes frost i vannrør at rørene er plassert på steder som blir veldig kalde, slik som i yttervegger, kalde kjellere og andre uoppvarmede rom.

Tiltak for å unngå frosne vannrør:

 • Rørføringer i yttervegg fører ofte til at kulden utenfra fryser vannrør. Holder du på å bygge hus, pass på at arkitekten / prosjekterende part tar hensyn til kulda når plassering av tekniske installasjoner skal planlegges.

• Dersom rørføringene ligger utsatt til er det ekstra viktig at bygningen har tilstrekkelig isolering.

• Oppvarming. Det strider kanskje mot ideen om å spare strøm, men det er billigere å holde en lav innetemperatur enn å reparere skader som følge av frost. Skal du reise bort vinterstid, skru gjerne ned temperaturen, men skru den for all del ikke helt av. Dette gjelder både for bolig og fritidsbolig. Hold temperaturen over 10˚ C i oppholdsrom når du reiser bort.

• Husk å lukke alle ventiler og vinduer dersom du reiser bort.

• Tilsyn ved fravær. Enten du skal på en etterlengtet sydenferie hjemmefra, eller lar hytta stå tom i lengre perioder, få noen til å se etter huset med jevne mellomrom.

• Steng hovedkrana. Slik unngår du at vann lekker fra frosne vannrør. Alternativt kan du få en rørlegger til å installere en såkalt NRL Smartstopp. Det er en trådløs magnetventil som gjør at du kan slå av og på vanntilførselen i boligen med en enkel bryter plassert ved utgangsdøra. Funker like godt når du skal en tur på butikken som hvis du skal være borte fra hytta i månedsvis.

Men – når du har stengt vanntilførselen, bør du åpne en kran for å la vann som er oppsamlet i rørene få renne ut. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer.

• Hell frostvæske i vannlås og toalettskål, slå av og tøm eventuell vannpumpe og vannbereder.

(Saken fortsetter under bildet)

Norge er et kaldt land, og med kulda kommer frosne vannrør.
Foto: Colourbox

Slik tiner du frosne vannrør:

• Hvis du ikke allerede har stengt hovedkrana – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt, er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

• Varm opp rommet.

• Når du har lokalisert det frosne røret, bruk gjerne varmluftpistol, hårføner eller vifteovn, men husk kontinuerlig tilsyn.

• Bruk av åpen varme som skibrenner, primus etc. er livsfarlig og strengt forbudt.

• Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer.

Dersom rørene fortsatt er fryst etter du har fulgt disse rådene må du kontakte fagpersonell. De aller fleste rørleggerbedrifter tar på seg denne typen oppdrag og har nødvendig utstyr tilgjengelig.

Mer info om frost – og vannskadesikring finner du på www.skikkeligrørlegger.no

Tips til isolering av frosne vannrør:

 • Isoler rørene i din bolig med mineralull eller cellegummi rørisolasjon. Kontakt din rørlegger for isolering og rett isolasjonstykkelse.

• Benytt selvregulerende frostsikker varmekabel for vannrør uten gjennomstrømning som er mest utsatt for frost. Hvis man må plassere ledningene i konstruksjoner som er utsatt for frost, skal ledningene frostsikres med kabel og isolering. Temperaturer i boligareal bør være minst 10 grader, og i kjeller over 3 grader.

• Steng lufteventiler og vinduer. Kald trekk fra lufteventiler, vinduer eller utette vegger kan medføre frost lokalt, selv om resten av rommet eller konstruksjonen har varmegrader.

• Unngå vannrør i innestengte hulrom mot yttervegg og gulv. Rørene kan fryse hvis konstruksjonen er dårlig isolert eller har dårlig vindsperre. Unngå å plassere ledninger i avstengte hulrom inntil dårlig isolert yttervegg, da dette medfører frostfare (Slike hulrom oppstår ved innkledning av rør, ved innmuring av badekar, osv).

 • Unngå å legge vann- og avløpsledninger i kaldt kryperom, kalde vegger, gulv og tak.

 • Frostsikring av utvendige ledninger med isolasjonsplater av ekstrudert polystyren (lukkede celler). Disse må beregnes med utgangspunkt i lokale frostmengder, varmetilførsel og isolerende sjikt (masser, snø, isolasjon m.m.) Midlertidig frostsikring av utsatte rør og konstruksjoner kan også gjøres med vintermatter.

• Reiser man lenge bort, bør hovedstoppekrana stenges og fylle frostvæske i vannlåser og sluk . Ved å fylle frostvæske i vannlåser og sluk hindres frostsprengning og fordampning. Tomme vannlåser medfører at kloakkgass fra avløpet siver inn i huset.

• Stenge av og tømme vannledninger som er utsatt for frost (hageledninger osv.)

 En undersøkelse Norstat har gjort på vegne av GLAVA® viser at så mye som 10 prosent av befolkningen har opplevd vannskader som følge av at frosne rør sprekker.

Kilde: Glava

25. januar 2012
Mer om Sluk og avløp på badet

Tette avløp - slik unngår du det

Sluk og avløp på badet Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Færre vannskader i norske boliger

Sluk og avløp på badet Det er færre vannskader i norske boliger enn for ti år siden. For å sikre boligen din bedre mot vannskader kan du installere en vannstoppventil.

Sats på – miljøvennlig hytteavløp

Sluk og avløp på badet Hvis du er lei av å tømme avløpstanken på hytta kan alternativet være å installere et miljøvennlig og driftsikkert trykkavløpssystem, som gjør at du...

Vannskader kan unngås med lekkasjestopper

Sluk og avløp på badet Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, ifølge SINTEF Byggforsk.

Pass opp for høyt vanntrykk

Sluk og avløp på badet Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Lekkert med slukrist inntil veggen

Sluk og avløp på badet Lei av å ha sluket midt på baderomsgulvet? Det finnes elegante alternativer…

Slik unngår du at vannet fryser

Sluk og avløp på badet Problemet med frosne rør er ikke at vannet blir borte, men at det kommer tilbake med full kraft.

Reduser faren for vannskader med lekkasjestopper

Sluk og avløp på badet Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinsta...

Åpne tett avløp

Sluk og avløp på badet Slik åpner du tette avløp.

Unngå vannskader med et klikk

Sluk og avløp på badet En ny oppfinnelse gjør det like lett å stenge hovedstoppekrana som å slå av lyset.

Stopper lekkasjer før du ser dem

Sluk og avløp på badet Vannstoppventilen stopper lekkasjer før du ser dem. Det kan spare deg for store kostnader.

Steng vannet før ferien!

Sluk og avløp på badet Steng vannet før du drar på ferie. Det kan spare deg for store skader.

Unngå dyre vannskader i ferien

Sluk og avløp på badet Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Et par enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Har du riktig sluk?

Sluk og avløp på badet Det sies at det er hele 60 muligheter til å gjøre feil i overgangen mellom sluk og membran. Alle disse garanterer vannlekkasjer.

Vedlikehold på badet

Sluk og avløp på badet Jevnlig vedlikehold av baderomsmøbler og installasjoner på badet reduserer faren for fukt- og vannskader og sikrer lang levetid.