Bilde: Sintef Byggforsk

Kulda kommer – er du forberedt?

Sluk og avløp på badet

Kulda kommer, og med den vannskadene. Er du forberedt?

I store deler av landet har vinterens første frost kommet. Etter natten ligger bakken hvit av rim og sølepytter har fått et speil av is. Og med kulda kommer vannskadene.

Hvert år er det noen som glemmer frosten virkning på vannrør eller som blir tatt på senga av den første kuldeperioden. Antall vannskader på norske hytter øker, og skadene skjer spesielt i forbindelse med den første frosten.

I fjor utbetalte forsikringsselskapene mer enn 98 millioner kroner i vannskade-erstatninger for norske hytter. Etter første halvår i år har disse skadeerstatningene passert rekordhøye 80 millioner kroner, noe som er en økning på hele 43,9 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Dyre skader
– Det var 1484 vannskader i hytter i første halvår 2009, noe som er en økning på 23,1 prosent i forhold til samme periode i fjor. Gjennomsnittserstatningen har altså økt. Mange av disse skadene er dyre å utbedre, blant annet fordi hyttene blir stadig flottere med kostbart interiør, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut i hytta og gir vannskader. Det kan fort bli dyrt. 

– De fleste skader koster mer for hytter enn for boliger. Grunnen til dette er at vannet får stå og renne lenger, siden hytter gjerne står uten tilsyn store deler av året. Men med litt omtanke kan de fleste vannskader unngås, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

De har utarbeidet en brosjyre med råd om blant annet hvordan du kan unngå vannskader på hytta, frostsprenging og mer til. Brosjyren heter Unngå vannskader på hytta og kan lastes ned gratis på nettsiden Vannskadekontoret.

Slik sikrer du deg
For å unngå frostsprengte rør er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen før du forlater hytta. I tillegg må du:
 *lukke alle lufteventiler og vinduer
* ved frostfare fylle alle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske
* om mulig ikke senke temperaturen i hytta lavere enn til ca 10 ºC
* unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryperom, yttervegger, golv og tak

Montering av vannstoppventil er også et tiltak som kan vurderes. En vannstoppventil sikrer deg mot vannskader døgnet rundt, også når du er bortreist. Vannstoppventilen oppdager ikke bare akutte lekkasjer, men også lekkasjer i skjulte rør. Ettersom vannstoppventilen stenger av vannet ved lekkasjer og dermed forhindrer store skader på boligen, gir forsikringsselskapene gjerne en god rabatt på boligforsikringen til boliger hvor det er installert vannstoppventil.

1 september 2011

Dette bør du undersøke på badet når du skal på visning

Ta med deg en klinkekule når du skal på visning - den kan avsløre alvorlige feil på badet.

Reduser faren for vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinsta...

Slik unngår du oversvømmelse

Rundt 10 000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekrana før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.

Vedlikehold på badet

Jevnlig vedlikehold av baderomsmøbler og installasjoner på badet reduserer faren for fukt- og vannskader og sikrer lang levetid.

Åpne tett avløp

Slik åpner du tette avløp.

Frosne vannrør: Slik unngår du skader på frosne vannrør

Frosne vannrør er et stort problem hver eneste vinter. Hver tiende nordmann har opplevd vannskader som følge av at rørene fryser. Her får du vite hva...

Vannskader kan unngås med lekkasjestopper

Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, ifølge SINTEF...

Tette avløp - slik unngår du det

Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Lekkert med slukrist inntil veggen

Lei av å ha sluket midt på baderomsgulvet? Det finnes elegante alternativer…

Ikke glem hovedkrana!

Steng hovedkrana før du reiser bort på ferie.

Sats på – miljøvennlig hytteavløp

Hvis du er lei av å tømme avløpstanken på hytta kan alternativet være å installere et miljøvennlig og driftsikkert trykkavløpssystem, som gjør at du...

Slik unngår du at vannet fryser

Problemet med frosne rør er ikke at vannet blir borte, men at det kommer tilbake med full kraft.

Pass opp for høyt vanntrykk

Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Unngå frosne rør

I 2010 passerte antall vannskader 100 000. Slik unngår du frostsprengte rør.

Unngå vannskader med et klikk

En ny oppfinnelse gjør det like lett å stenge hovedstoppekrana som å slå av lyset.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no