Bilde: Colourbox

Steng vannet før ferien!

Sluk og avløp på badet

Steng vannet før du drar på ferie. Det kan spare deg for store skader.

De fleste har lært at det lønner seg å tømme postkassa når man er bortreist for å hindre at tyver tar seg til rette, men hvor mange stenger vannet før de reiser? Sannsynligheten for å komme hjem til vannskade etter ferien er faktisk atskillig større enn for at det har vært innbrudd.

Skader for store verdier
I løpet av juli oppstår det hvert år rundt 7000 vannskader i norske bygninger. Stenger du hovedstoppekranen før du drar på ferie, er du garantert å komme tilbake til et tørt hjem.

Mange av vannskadene blir mye mer omfattende enn nødvendig. I tomme hus får vannet ofte flomme utover i dagesvis før skaden oppdages. Oftest skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Stenger du hovedkrana før du drar, er du derimot sikret mot sprukne rør og oversvømmelse.

– I 2008 ble det utbetalt ca 2,5 milliarder kroner i forsikringer etter vannskader. Mange norske hus har rør fra 1950-, 60- og 70-tallet, og disse er spesielt utsatt for brudd, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Når krana ikke kan stenges
Men det er ikke alltid at det er praktisk mulig å stenke hovedvannkrana når man reiser bort. har du for eksempel avtalt med naboen at hun skal komme bort og vanne plantene dine mens du er bortreist, bør det være vann tilgjengelig.

Det er likevel mulig å sikre seg mot vannskader selv om det skulle oppstå brudd på et rør mens dere er vekkreist og vannet ikke er stengt av. En vannstoppventil fanger opp lekkasjer ved hjelp av sensorer og stenger vannet. Vannstoppventilen fanger også opp lekkasjer i skjulte rør, og kan derfor hindre vannskader du ellers ikke ville oppdaget før det var for sent. Du trenger en rørlegger for å feste magnetventilen ved rørinntaket, men de trådløse sensorene til våtrommene kan du legge ut selv.

Har du spørsmål om vannskader, kan du ta kontakt med Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk. På vannskadekontorets hjemmesider kan du laste ned brosjyrer om forebygging av vannskader.

01. september 2011
Mer om Sluk og avløp på badet

Tette avløp - slik unngår du det

Sluk og avløp på badet Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Færre vannskader i norske boliger

Sluk og avløp på badet Det er færre vannskader i norske boliger enn for ti år siden. For å sikre boligen din bedre mot vannskader kan du installere en vannstoppventil.

Sats på – miljøvennlig hytteavløp

Sluk og avløp på badet Hvis du er lei av å tømme avløpstanken på hytta kan alternativet være å installere et miljøvennlig og driftsikkert trykkavløpssystem, som gjør at du...

Vannskader kan unngås med lekkasjestopper

Sluk og avløp på badet Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, ifølge SINTEF Byggforsk.

Pass opp for høyt vanntrykk

Sluk og avløp på badet Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Lekkert med slukrist inntil veggen

Sluk og avløp på badet Lei av å ha sluket midt på baderomsgulvet? Det finnes elegante alternativer…

Slik unngår du at vannet fryser

Sluk og avløp på badet Problemet med frosne rør er ikke at vannet blir borte, men at det kommer tilbake med full kraft.

Reduser faren for vannskader med lekkasjestopper

Sluk og avløp på badet Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinsta...

Frosne vannrør: Slik unngår du skader på frosne vannrør

Sluk og avløp på badet Frosne vannrør er et stort problem hver eneste vinter. Hver tiende nordmann har opplevd vannskader som følge av at rørene fryser. Her får du vite hva...

Åpne tett avløp

Sluk og avløp på badet Slik åpner du tette avløp.

Unngå vannskader med et klikk

Sluk og avløp på badet En ny oppfinnelse gjør det like lett å stenge hovedstoppekrana som å slå av lyset.

Stopper lekkasjer før du ser dem

Sluk og avløp på badet Vannstoppventilen stopper lekkasjer før du ser dem. Det kan spare deg for store kostnader.

Unngå dyre vannskader i ferien

Sluk og avløp på badet Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Et par enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Har du riktig sluk?

Sluk og avløp på badet Det sies at det er hele 60 muligheter til å gjøre feil i overgangen mellom sluk og membran. Alle disse garanterer vannlekkasjer.

Vedlikehold på badet

Sluk og avløp på badet Jevnlig vedlikehold av baderomsmøbler og installasjoner på badet reduserer faren for fukt- og vannskader og sikrer lang levetid.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no