Tette avløp kommer ofte ubeleilig.
Tette avløp kommer ofte ubeleilig.

Tette avløp - slik unngår du det

Sluk og avløp på badet

Tette avløp kommer alltid ubeleilig og er veldig irriterende. Ofte er det ganske enkelt å fikse tette avløp selv.

Med regelmessig vedlikehold burde avløpet i huset ditt fungere uten problemer. Dersom avløpet ofte tetter seg kan problemet ligge lengre ned i rørene. Da kan det være på tide å kontakte en entreprenør som for eksempel et spylefirma eller liknende.

Oppvaskkumen
Vond lukt og tette sluk i  oppvaskkummen skyldes ofte at fett, matrester og små objekter har satt seg fast. Bruk alltid rensesil og gjerne en ekstra sil dersom du renser fisk. Hell kokende varmt vann i kummen innimellom slik at fettansamlinger løser seg opp. Bruker du ofte olje i matlag­ingen, bør dette gjøres ukentlig.

Er sluket helt tett kan du bruke en avløpspumpe med treskaft og gummisug eller en rensespiral som med sin lille krok kommer langt ned i røret. Er det fortsatt tett, bør du åpne vannlåsen og gjøre rent.

 

Like god som den er enkel.Avløpspumpen har løsnet forstoppelser i mange år.  www.jula.no

Toalett
Spyl aldri ned noe annet enn toalettpapir og ekskrement­er i toalettet. Blir det likevel tett, er det gummihansker som gjelder. Forsøk å plukke løs det som har satt seg fast og tøm deretter en bøtte vann i toalettet. En avløpspumpe kan også brukes.

Servant
Er servanten tett kan du som regel ganske enkelt åpne vannlåsen og plukke bort det sitter fast. Sett en bøtte under mens du skrur opp låsen.

Du kan også bruke en avløpspumpe som du plasserer over sluket i vasken. Teip igjen oversvømmelsehullet og pump i vei. Proppen løsner forhåpentligvis av sugekraften.

Bruk ikke kjemisk propp-løsner da de er sterkt etsende og kan sette flekker på porselenet og også skade plast-rørene.

Gulvsluk
I dusjen og badekaret er det ofte hår og såperester som klumper seg sammen. En «hårfelle» over sluket kan være en god idé. Vannlåsen bør likevel tas opp og rengjøres for hår og annet med jevne mellomrom.

En gammel tannbørste er et godt redskap til rensejobben. Så snart vannet renner saktere ut er det tid for en rengjøring.

Hårfelle ­stopper effektivt hårstrå fra å følge ­vannet ned i sluket.

Rensespiral som sveives ut og gjør at du kommer til langt ned i avløpsrøret. www.jula.no

2 november 2011

Færre vannskader i norske boliger

Det er færre vannskader i norske boliger enn for ti år siden. For å sikre boligen din bedre mot vannskader kan du installere en vannstoppventil.

Sats på – miljøvennlig hytteavløp

Hvis du er lei av å tømme avløpstanken på hytta kan alternativet være å installere et miljøvennlig og driftsikkert trykkavløpssystem, som gjør at du...

Vannskader kan unngås med lekkasjestopper

Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, ifølge SINTEF...

Pass opp for høyt vanntrykk

Smeller det i rørene når du skrur av vannet? Høyt vanntrykk i boligen kan føre til store skader.

Lekkert med slukrist inntil veggen

Lei av å ha sluket midt på baderomsgulvet? Det finnes elegante alternativer…

Slik unngår du at vannet fryser

Problemet med frosne rør er ikke at vannet blir borte, men at det kommer tilbake med full kraft.

Reduser faren for vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinsta...

Frosne vannrør: Slik unngår du skader på frosne vannrør

Frosne vannrør er et stort problem hver eneste vinter. Hver tiende nordmann har opplevd vannskader som følge av at rørene fryser. Her får du vite hva...

Åpne tett avløp

Slik åpner du tette avløp.

Unngå vannskader med et klikk

En ny oppfinnelse gjør det like lett å stenge hovedstoppekrana som å slå av lyset.

Stopper lekkasjer før du ser dem

Vannstoppventilen stopper lekkasjer før du ser dem. Det kan spare deg for store kostnader.

Steng vannet før ferien!

Steng vannet før du drar på ferie. Det kan spare deg for store skader.

Unngå dyre vannskader i ferien

Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Et par enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye...

Har du riktig sluk?

Det sies at det er hele 60 muligheter til å gjøre feil i overgangen mellom sluk og membran. Alle disse garanterer vannlekkasjer.

Vedlikehold på badet

Jevnlig vedlikehold av baderomsmøbler og installasjoner på badet reduserer faren for fukt- og vannskader og sikrer lang levetid.