Unngå vannskader med et klikk

En ny oppfinnelse gjør det like lett å stenge hovedstoppekrana som å slå av lyset.


I fjor ble 30 000 flere boliger vannskadet enn året før, en økning på 50%. Dette førte til en en milliard kroner mer i skadeutbetalinger, ifølge If Skadeforsikring.

Nå har forsikringsselskapet gått sammen med Norske Rørleggerbedrifters Landsforening for å få ned antall vannskader. Resultatet er en vannstopper som gjør at du kan slå av vannet med en bryter ved utgangsdøra.

– Mange vannskader kan unngås hvis folk skrur av hovedstoppekrana før de reiser bort. Men ikke alle husker på det, og flere stoppekraner ligger så vanskelig til at folk ikke orker bryderiet, sier skadesjef Inge Oksvik i If Skadeforsikring til Newswire.

Tidligere undersøkelser viser også at mange ikke vet hvor hovedstoppekrana er.

Påbudt
Ifølge de nye byggeforskriftene skal det være automatisk lekkasjestopper i rom med vanninstallasjoner, dersom det ikke er vanntette gulv eller sluk.

– Vi ser en stor økning i vannskader på kjøkken fordi mange skaffer seg kaffemaskin og vanntilkoblede kjøleskap med isbitmaskin. Maskinene er ofte laget for et vanntrykk som er lavere enn det vi har i Norge. Da er faren for lekkasje større, sier rørlegger Steinar Johansen i Hans Haugerud AS.

Den nye NRL Smartstopp, som ble lansert 1.april, er utviklet nettopp med tanke på de nye forskriftene.

– Vannstoppen består av en bryter som trådløst sender et elektronisk signal til stoppekranen. Når du trykker på bryteren stenges vannet automatisk. Vannstoppen kan også kobles til en tyverialarm, slik at de aktiveres samtidig, sier Johansen.

Smartstoppen er enkel og kjapp å montere og koster rundt 7000 kroner ferdig montert, ifølge rørleggeren. Ettersom den gir rabatt ved kjøp av forsikring, er summen spart inn på noen år.

– En viktig fordel med vannstoppen er at det følger med sensorer du kan plassere på strategiske steder i huset. Oppdager de fuktighet, stenges vannet av automatisk.

 

Stort omfang
De fleste store vannskader oppstår i ferier og helger.

– Når folk er bortreist, får vannet stå og renne lenge før lekkasjen blir oppdaget. Et gjennomvått hus kan gi problemer med råte, og mye må rives og byttes ut, sier Inge Oksvik i If Skadeforsikring.

Folk er opplært til å tenke på brann og ikke vann, mener Oksvik. Men det økonomiske omfanget av vannskader i private hjem er større enn brannskader og naturskader til sammen.

Hvis folk blir flinkere til å stenge av vannet når de er borte kan det årlig spare samfunnet for store beløp.

– Men det handler ikke bare om kroner og øre. Folk som får vannskader i boligen sin må ofte flytte ut eller leve med håndverkere i huset i lang tid. Ikke minst for barnefamilier kan dette være en stor belastning, sier han.