Pusse opp badet? Ikke gå i disse fellene!

I våtrom kan mye gå galt, og når det først skjer, koster det flesk å rette opp feilene. Møt Hilde – som oppdaget at ingen av de nye badene i huset hadde blitt utstyrt med membran, og få ekspert-tipsene til hvordan du unngår å gå i baderomsfella.

Hilde Lillejord og familien hadde gledet seg til å flytte inn i det nye huset sitt på Nesodden. I stedet måtte de lekre flisene på de splitter nye badene rives ned igjen – ingen av våtrommene hadde nemlig blitt utstyrt med membran. Da stod prosjektet om å pusse opp badet for tur.

Og siden nybygget også hadde flust av andre feil, ble familien hjemløse i tre måneder mens de kranglet med entreprenøren og ventet på botillatelse.

– Jeg stolte på håndverkerne, og visste ikke engang hvordan en membran så ut. Vi hadde så mye å gjøre med det estetiske og alle valgene som skulle tas, så jeg regnet med at de hadde fagkunnskapen som skulle til, forteller Hilde Lillejord.

På de ferdige flislagte badene måtte flisene rives ned igjen for å få dem forskriftsmessig tette etter våtromsnormen. Heldigvis kunne mange av dem brukes på nytt.

Dårlig byggeledelse

Badefadesen ble oppdaget ved at Hilde og mannen kom i en tvist med utbyggeren Xo-bygg, som krevde 250 000 kroner ekstra for husbyggingen. De var ikke enige i kravet, og tok kontakt med banken, hvor de ble rådet til få en takstmann til å gå igjennom huset.

– Badene var ferdige, men listene var ennå ikke satt opp. Da så takstmannen at oppbrettskanten fra membranen var fraværende, og ante ugler i mosen. Han sjekket i sluket, og heller ikke der var det noe spor av membran, forteller Hilde.

I etterkant har hun funnet to spann ubrukt membran etter arbeiderne. Hun legger skylden på dårlig byggeledelse, og tror ikke de utenlandske arbeiderne var så godt kjent med norske forskrifter.   

Innbygningsbadekaret heter Center Duo og er fra Kaldewei.

Tapte 200 000 kroner

– Vi måtte pusse opp badet for å gjøre det i forskriftsmessig stand, og fliser til 50 000 kroner ble hugget opp. Omtrent halvparten av dem kunne heldigvis brukes på nytt, og vi fikk lokale håndverkere til å gjøre jobben denne gangen, forteller Hilde Lillejord.

Etter måneder med krangling mellom dem og Elementhus, slo entreprenøren seg konkurs. Familien Lillejord holdt tilbake 10 % av kontraktssummen for huset, men endte likevel med utgifter på over 200 000 kroner de ikke fikk dekket.

– Det verste var påkjenningen ved ikke å ha noe sted å bo i tre måneder. Da vi endelig flyttet inn, var jeg så lei at jeg ville spy, og hadde nesten lyst til å selge huset vi hadde drømt om så lenge.

– Hva har dere lært av prosessen?

– Å ikke stole så mye på entreprenøren. Dessuten ville jeg ha brukt lokale håndverkere med et godt rykte. Det er smart å bruke tid på å finne referanser på egen hånd, for å forsikre seg om at de gjør skikkelig arbeid, tipser Hilde Lillejord, som også anbefaler å inngå en svært detaljert kontrakt før arbeidene settes i gang.

Hilde og Espen Lillejord med to av sine tre barn – endelig på plass i nytt hus, etter tre måneders forsinkelse.

Pusse opp badet: Slik sjekker du håndverkerne

Cato O. Karlsen er daglig leder i Fagrådet for våtrom (FFV), og er enig i at det viktigste er å sjekke håndverkernes kompetanse og referanser godt.

– Vær nøye med dette! Forbrukerne er gjerne for lite kritiske, særlig når det dreier seg om muligheten til å spare store penger. Bad er kostbart å pusse opp, men det betyr ikke at det lønner seg å gå for det billigste tilbudet, advarer Karlsen.

– Hvorfor går det så lett galt på badet?

– Bad er et spesielt og krevende område. Du har et lite rom hvor mange fagområder møtes, belastningene er store fra vann og damp. Det er jo det å få det tett som er krevende, i tillegg til utfordringer med luftfuktighet. Vi vil også ha det varmt og godt på badet nå til dags, og det setter større krav til konstruksjonen og kunnskapen, mener Karlsen i FFV.

Han mener du godt kan kreve dokumentasjon på fagkunnskapen, som svennebrev eller mesterbrev, og forteller at undersøkelser FFV har foretatt, viser at mange lyver om kompetansen sin. På siden kompetansesjekk.no kan du søke på firmanavn og finne ut om håndverkerne du vurderer å hyre, virkelig har kompetansen inne.

Cato O. Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom

Den viktige våtromsnormen

Det er også viktig at du får inn i kontrakten at våtromsnormen skal følges. Selv om dette er en bransjenorm, er det ikke noe du har krav på om det ikke er spesifisert i kontrakten.

– Hva er de vanligste feilene dere ser?

– Mange har problemer med membranen – gjerne i tilknytning til sluk og tykkelse. En annen gjenganger er feil eller manglende fall i gulvet. Det kan være utfordrende både som en følge av trenden med store fliser, eller ved feilplassering av sluk eller annet utstyr. I det hele tatt lider endel bad av manglende prosjektering. Det er endel ting som er smart å tenke igjennom før man utfører våtrom, avslutter Cato O. Karlsen i FFV.

FÅ FULL KONTROLL over oppussingen av badet – her er ekspertenes sjekkliste.

Se opp for dette!

  • Det viktigste instrumentet er nesa di. Der det er for mye fuktighet, blir det sopp og mugg. Denne lukta blir endel av hverdagen og kan derfor være vanskelig å kjenne for dere som bor i huset. Spør naboene!
  • Sprekkdannelser i fuger og fliser er gjerne et tegn på at noe er galt på badet ditt.  

Smart vedlikehold

  • Sørg for å ha en god rutine for å rengjøre sluk. Det minsker risikoen for slitasje og lekkasjer.
  • Rengjør overflatene grundig, og bruk riktige vaskemidler. Silikonfuger krever for eksempel svakt alkalisk universalt rengjøringsmiddel (Ajax, salmiakk, Jif eller tilsvarende) som doseres ut i varmt vann.

Kilde: FFV