Følg disse rådene før du booker håndverker, så sparer du mye bry i etterkant.
Følg disse rådene før du booker håndverker, så sparer du mye bry i etterkant. Bilde: Getty Images

8 steg for å booke en god håndverker

Annet om bygging

Unngå fallgruvene med denne steg-for-steg-guiden. 

Noen jobber er det best å overlate til proffe håndverkere. Men hvis du ha skal eksterne fagfolk til å utføre arbeid hjemme hos deg, gjelder det å booke noen som er dyktige og pålitelige, og som gir deg godt resultat og lite overraskelser.

Så for å hjelpe deg med å finne riktig håndverker, gir vi deg her en åttepunkts steg for steg-guide, utarbeidet av Ifi.

1. Start planleggingen tidlig

Denne sier selv selv. Jo lenger tid du bruker på planlegging og research, jo mindre sjans er det for at du går på en smell i siste siste liten. Og husk at det er stor pågang, særlig om du skal ha ting gjort utendørs om våren og sommeren.

 

2. Finn aktuelle håndverkere

Snakk med folk! Hør om venner og bekjente har erfaringer med spesifikke firmaer/håndverkere. Du kan også sjekke mlf.no og Mesterregisteret for å finne mesterbedrifter i ditt område. 

 

Les også:

Dette må du gjøre hjemme før du drar på sommerferie

Skal du på ferie? Da er det en rekke tiltak du burde gjøre for å sikre boligen mot brann.

 

3. Hent inn tilbud

Ikke aksepter første og beste tilbud. Hent alltid inn flere alternativer fra forskjellige bedrifter. Da kan du sammenligne og se på fordeler og ulemper ved hver, og dermed ta en mer kvalifisert beslutning. Vær tydelig i bestillingen, og be om et detaljert, skriftlig tilbud.

 

4. Sjekk formalitetene

Kontroller firmaet du vurderer en avtale med. Sjekk at bedriften er registrert i Brønnøysundregisteret, og ta en titt på firmaets regnskapstall for de siste 2-3 årene på brreg.no eller proff.no.

 

Les også:

Slik slipper du radon

Er du engstelig for hva huset ditt kan stelle i stand? Her guider vi deg gjennom alle skremmende ting som kan skje. Denne gangen: Det usynlige radonet...

5. Be om referanser

Uavhengige referanser er en god sikkerhet for deg som kunde. Hør derfor med tidligere kunder om håndverkeren/firmaet har gjort en god jobb.

 

6. Gjør en kompetansesjekk

Du kan lett sjekke om håndverkeren har fagbrev eller om bedriften er en mesterbedrift ved å gå inn på mesterbrev.no. Så slipper du å gå i fellen og bestille en lurendreier. Undersøk om bedriften er organisert i MLF. Der har alle bedrifter mesterkompetanse, noe som er et stempel på kvalitet og kompetanse.

 

7. Skriv kontrakt

En kontrakt gir deg en trygghet og forutsigbarhet i kvalitet, pris og leveringstid, eller om det skulle oppstå en konflikt. Du kan laste ned standardkontrakter fra Forbrukerrådets nettsider.

Kontrakten bør inneholde en arbeidsbeskrivelse, totalpris, betalingsform, oppstartsdato, ferdigstillelsesdato, materialvalg og -kostnader, HMS-ansvar, prising av eventuelle tilleggsarbeider og dagbøter.

Les også:

Slik finner du riktig type gulv

Ulike gulvtyper har ulike egenskaper, og de forskjellige rommene i boligen stiller ulike krav til gulvet. Her er tipsene som gjør det enklere å finne...

 

8. Krev FDV-dokumentasjon

For at du skal kunne vedlikeholde boligen på best mulig måte, bør du ha kunnskap om produktene som er brukt og hva som er gjort i prosjektet. Derfor bør du be om en FDV-dokumentasjon. Denne dokumentasjonen kan blant annet inneholde en vedlikeholdsanvisning, rengjøringsmetoder, fargekoder og betjening og service for tekniske installasjoner.

 

Vil du ha flere tips om hus og hjem? Abonner på vårt nyhetsbrev!

Kilde: Ifi

1. september 2017
Mer om Annet om bygging
Annonsørinnhold

220.000 norske familier har et forsprang

Annet om bygging Og for bare 490 kroner i året kan du få det samme.

Annonsørinnhold

Huseierne går til kamp mot dyre lån

Annet om bygging – Når boligkjøpere må ta opp forbrukslån for å bli med i budrunden, er det på tide å trekke i nødbremsen.

Kaster du byggavfallet riktig?

Annet om bygging Oppussing genererer mye rot, støv og søppel. Midt oppi det hele kan det være vanskelig å vite hvor man skal gjøre av søppelet og hvor alt skal sorteres.

Ta testen: Hvor mange tommeltotter har du?

Annet om bygging Vet du hva kalk brukes til? Eller hva en tvinge er? Test handy-kunnskapene dine her!

Nå pusser vi opp mer enn aldri før

Annet om bygging I fjor brukte nordmenn nesten 67 milliarder kroner på å fikse på boligen. – Vi er glad i å forandre på ting og har råd til det, mener markedsekspert.

12 utrolige byggetabber

Annet om bygging Noen ganger går byggeprosjekter i hus og hjem feil. Veldig feil. Få med deg disse 12 fiaskoene!

Populære ferdighus

Annet om bygging Ferdighuskatalogene flommer over av ulike hustyper tilpasset de fleste forhold. For deg som skal velge kan det være vanskelig å få en total oversikt....

Hobbysnekkere får mobilhjelp

Annet om bygging Nå får du all informasjon om 120 000 byggevarer på mobilen: Monteringsanvisninger, vedlikeholdstips og nødvendig førstehjelp ved forgiftning.

Gjenbruk i stor skala

Annet om bygging Det er gjenbruk i stor skala når nye hus bygges av gamle materialer. Og resultatet blir særegne og spennende boliger.

Salget av radonsperrer stuper

Annet om bygging Salget av radonsperrer stuper. Dette skjer til tross for at Norge har blant de høyeste konsentrasjonene av radon i inneluft i verden.

Sjekkliste for kjøp av håndverkertjenester

Annet om bygging Stol ikke blindt på håndverkeren. Presiser skriftlig hva du vil ha utført, hvordan arbeidet skal gjøres og til hvilken tid tjenestene skal være ferdig....

Vellykket ansiktsløftning

Annet om bygging Større plass, mer lys, annerledes fasade og utsikt mot himmelen var kriterier som ble satt da det høyst tradisjonelle Jokerhuset fra 1978 skulle bygges om.