Kaster du byggavfallet riktig?

Oppussing genererer mye rot, støv og søppel. Midt oppi det hele kan det være vanskelig å vite hvor man skal gjøre av søppelet og hvor alt skal sorteres.

En liten, ukjent fakta er at byggavfall som sorteres feil vil forurense jord eller luft. Når avfallet blir brent, frigjøres giftige gasser som kan føre til alvorlige skader på mennesker og natur.

Direktoratet for byggkvalitet har skrevet en guide til deg som skal pusse opp, bygge nytt eller rive et bygg. Materialene som er nevnt er ikke farlige når de er en del av et hus eller et bygg, men frigjør farlige stoffer når de rives, knuses eller kastes. 

Les også: 5 tips for å fuktsikre huset

Derfor er det svært viktig at den som er ansvarlig for byggingsprosjektet tar sorteringsjobben alvorlig, og at den blir gjort riktig.

www.erdetfarlig.no kan du finne mer informasjon om du ulike stoffene.

Vinduer

Finn først produksjonsåret på metallrammen; er vinduet fra mellom 1965 og 1995, inneholder vindusrammen mest sannsynlig én eller flere miljøgifter. Ikke knus vinduet, men levér det heller til et kommunalt avfallsmottak.

Fugemasse

Som oftest finner man fugemasse mellom betong-/murvegger og dør, samt vinduskarmer. Den er vanligvis grå, gråblå, svart eller brun, og kan være myk selv etter mange år. For å være på den sikre siden, bør du levere mest mulig av massen til et godkjent mottak.

Les også: Slik dyrker du i drivebenk

Ytterdører

Mange terrasse- og inngangsdører er isolert med et miljøfarlig skum, og har tetninglist med miljøgift rundt vindusfeltet. Hele døren bør leveres som farlig avfall hvis den er produsert før 2003. 

Garasjeporter

Noen garasjeporter er kun laget av tre eller kun isolert med mineralull (Glava eller Rockwool) og beregnes dermed ikke som farlig avfall. 

For å sjekke om porten din er isolert, kan du slå et lite hull i overflaten. Er skummet gult og hardt, må hele porten leveres som farlig avfall.

Foto: Getty Images

Gulvbelegg

Lister og gulvbelegg i vinyl blir ofte brukt i trapper, ganger og på kjøkkenet, og må leveres som farlig avfall. I verste fall kan vinylen inneholde asbest. 

Jobb forsiktig når du fjernet det, bruk egnet verneutstyr og husk også at limet må leveres som farlig avfall.

Les også: Bygg din egen pergola

Terrasser og utvendige trapper

Treverk brukt utendørs inneholder nesten alltid miljøgifter og skal defor sorteres som farlig avfall. Er du i tvil om treverket er impregnert eller ikke, bør du fremdeles ta det med til avfallsmottaket: de vil kunne fortelle deg hvor det skal kastes.

Er treverket trykkimpregnert?

Ved grønn farge innvendig er treverket trykkimpregnert – lys farge innvendig eller på undersiden viser at treverket ikke er impregnert.

Utvendig kledning

Er huset ditt kledd med eternittplater, skal platene sorteres som farlig avfall fordi de mest sannsynlig inneholder absest.

Har du trykkimpregnert treverk, er det veldig viktig at du ikke brenner dette. Treverket er farlig avfall og må leveres til et godkjent avfallsmottak.

Les også: Derfor ødelegger vannsøl kjøkkenbenken din

Vindsperre i yttervegg

Er boligen din fra 1960- og 1970-tallet, vil vindsperren i ytterveggen muligens inneholde Internit som igjen inneholder asbest og må kastes som farlig avfall.

For å se Internitplater må du løsne et av panelbordene og forsiktig skjære et hull i den svarte byggpappen.

Tak

Takplater i bølgeeternitt inneholder asbest og må kastes som farlig avfall. Fargen er som regel grå eller brunrød.

Takfolie lagt før 2000-tallet er farlig avfall og kan inneholde miljøskadelige stoffer. 

Takpapp har normalt et lag med finknust stein på oversiden, og regnes ikke som farlig avfall.

Takplater brukt innendørs bør alltid leveres som farlig avfall i tillfelle de inneholder asbest. Har platene derimot papir på begge sider og er laget i et hvitt, gipsaktig materiale, er de ikke farlige.

Foto: Getty Images

Vegger inne

Er boligen din fra før 1980, kan innsiden av yttervegger og lettvegger være laget av eller dekket med asbestplater. De må altså sorteres som farlig avfall.

Treplater, sponplater, gipsplater eller brun Huntonitt er ikke farlig avfall, men skal sorteres og leveres til et kommunalt avfallsmottak som treverk og gips. 

Les også: Har du sjekket taket i det siste?

Varmepumper

Varmepumper kan inneholde flere miljøfarlige stoffer og kan ikke, ifølge norsk lov, demonteres av noen andre enn fagpersoner. Fjerning av gass, rørisolasjon og diverse kan gi utslipp av drivhusgasser og ikke minst være skadelig for personen som demonterer.

Kontakter du samme firma som monterte varmepumpen, skal det ikke koste deg ekstra å fjerne den igjen.

Elektrisk utstyr

Ta med alt av lysarmatur, lamper, ledninger, kabler, kabelkanaler, trekkerør, stikkontakter, brytere, koblingsbokser og elektriske varmeovner til avfallsmottaket. Det gjelder også hvitevarer som kjøleskap, frysere og komfyrer.

Diverse oppussingsavfall

Maling, lim, lakk, halvtomme spann, kjemikalieflasker, patroner til lim og fugemasse skal sorteres og leveres som farlig avfall.

For full oversikt over farlige stoffer og hvor du bør kvitte deg med det, kan du se nederst på DENNE siden.

Kilde: Byggogbevar.no